Обов’язковий електронний чек та кешбек: що загрожує бізнесу?

26 вересня 2019, 15:45
Власник сторінки
Голова Сумської обласної організації політичної партії "Основа"
0
26
Обов’язковий електронний чек та кешбек: що загрожує бізнесу?

Обов'язковий електронний чек та кешбек, тобто повернення за покупку, якщо продавець не видав фіскального чека.

Верховна рада прийняла у першому читанні законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (№1053). Його підтримали 257 депутатів.

У цьому законопроекті йдеться про зміни, які хочуть ввести для бізнесу. А саме це стосується фіскалізації розрахункових операцій. Парламентарі пропонують ввести реєстратори розрахункових операцій (PРO) продажу побутової техніки, ювелірних виробів, діяльністі готелів, туристичних агентств, кафе, барів та ресторанів а також реалізації автозапчастин.

Це означає, що підприємці, мусять придбати касові апарати і проводити через них усі операції. Ініціатори законопроекту хочуть у такий спосіб вивести бізнес із тіні та боротися із контрабандою. Можна буде використовувати як звичайний РРО, який друкує паперові чеки, так і програмний, який можна скачати на будь який гаджет, який дасть можливість видавати електронний чек. Підприємець сам має право обирати зручніший для нього варіант.

Втім бізнесмени вважають, що цим законопроектом влада може спричини тиск на їх діяльність. Цей законопроект викликав шквал обговорень у соцмережах та експертній сфері, так як він пропонує і суттєво збільшити штрафи за порушення розрахунків:

        Уразі якщо частина продажу йде повз каси і покупець не отримує чек, то за перше таке правопорушення штраф становитиме 150% вартості проданих таким чином товарів чи послуг. За кожне наступне порушення штраф 250% вартості.  Зараз  100% вартості товарів, проданих з порушенням;

        За порушення з розрахунковою книжкою штраф – 50 неоподаткованих мінімумів або 850 грн. Зараз 20 мінімумів або 340 грн;

        Контролюючим органам не подають звітність в зв'язку з використанням РРО, розрахункових книжок та копії чеків, в тому числі електронних. Тобто, незважаючи на програмне РРО, ФОП повинен мати можливість роздрукувати електронний чек, раз потрібна копія. Виходить, що у діджіталізаціі недоробка. Штраф становитиме 50 неоподатковуваних мінімумів або 850 грн. Зараз 10 мінімумів або 170 грн.

        Також в законі прописана можливість отримання «кешбеку» 100% вартості товару, уразі якщо покупець зафіксує факт порушення розрахунків і подасть скаргу. Цей варіант буде можливий в тому випадку, якщо сума покупки перевищує 100 грн. Щоб отримати такий "кешбек", покупець повинен вказати в скарзі свої паспортні дані, перелік покупок з вартістю, номер своєї банківської картки, дані про отримані від продавця розрахункові та інші документи.

Зі сторони малого та середнього бізнесу є побоювання до цих законопроектів. Адже можуть бути технічні проблеми – наприклад відсутність Інтернету, у такому разі зі сторони підприємця порушення немає, втім він все одно може отримати чималий штраф.

Експерти ж вважають, що «кешбек» може захлинутися. У контролерів просто не вистачить людського ресурсу на перевірку понад мільйон ФОПів. На це вказують в Українській раді бізнесу.

Відносно придбання касових апаратів 2-4 групою, там звертають увагу на те, що багато хто з ФОПів навіть якщо й захочуть, то не зможуть купити програмні РРО та спочатку витратяться на звичайні та на їх адміністрування. Тобто вказують на надлишкові витрати.

Цей законопроект просто може вбити середній і малий бізнес. Рада має дати сумлінним підприємцям спокійно працювати. Цей проект не вирішить проблему із великими обсягами контрабанди, а погіршать справи малого бізнесу. Усіх дрібних підприємців прирівняють, до кріпаків, про дії, яких уряд повинен буде знати усе. Навіть, майстри манікюру та перукарі матимуть звітувати про кожну свою дію та проводити усі дії через касовий апарат. Загалом проектом закону передбачається здорожчання процедур адміністрування малого бізнесу, це може призвести до бізнес-міграції підприємців, особливо тих, які не мають значних капіталовкладень, до країн з більш сприятливою податковою системою, або взагалі підштовхне до пошуку нового місця заробітку, у тому числі й в інших країнах. Тож запропоновані нововведення можуть мати зворотній ефект.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.