Bиконувати передвиборчі обiцянки не достатньо

30 серпня 2019, 15:52
Власник сторінки
Політ-економ
0
33

Не дивлячись на те, що німецький уряд дуже сумлінно виконує свої передвиборчі обіцянки, виборці цього не бачать. Українським політикам на замітку,,,

Німецький Фонд Бертелсман (Bertelsmann Foundation) опублікував цікаве . Воно показує, що не дивлячись на те, що німецький уряд дуже сумлінно виконує свої передвиборчі обіцянки, виборці цього не бачать. Хоча в Україні новий уряд навіть ще не сформований, не буде зайвим подивитися на досвід інших і скоригувати свої дії.

Автори дослідження кажуть, що нинішня влада працює у коаліційній угоді "рекордними" темпами. Лише на півдорозі свого терміну правляча коаліція канцлера Ангели Меркель вже досягла 61% своїх обіцянок. Це значно більше, ніж  в попереднього уряду (49%). "Ми оцінили надійність уряду - і вона дуже висока. Велика коаліція робить те, що обіцяла", каже Роберт Веркамп, один з головних авторів дослідження та старший радник програми "Майбутнє демократії" Фонду Бертелсмана.

На перший погляд це є приводом для святкування. Втім, шокуючим фактом є те, що виборці не бачать цих досягнень. Переважна більшість сумнівається, що уряд виконує свої обіцянки. Тільки 10% вважають, що уряд виконав більшу частину обіцянок. Ще 35% думають, що уряд виконав близько половини. Решта вважають, що він нічого не зробив або зробив дуже мало.

Такий розрив є дуже тривожним для правлячих партій, оскільки їх сумлінна робота не трансформується у підтримку виборців. Як консерватори Меркель, так і демократи втратили тисячі членів та зазнали серйозного удару на виборах у Європейський парламент цього року. Зокрема, демократична партія (SPD) зазнала різкого падіння підтримки, хоча дослідження показало, що міністерства, очолювані нею, виконали найбільше зобов'язань.

Автори дослідження  у своїх висновках радять уряду значно посилити комунікацію щодо прийнятих законів та їх впливу на життя пересічних громадян. Проблема в тому, що дуже часто люди починають відчувати дію законів не одразу, а лише через деякий час. Крім того, зв‘язок між прийнятими законами та їх практичними наслідками не завжди очевидний. Отже, висновок авторів, треба посилити комунікації та роз'яснювальну роботу.

Дослідники також припустили, що, хоча уряд виконує свої обіцянки, ці обіцянки можуть не відображати дійсних побажань або проблем, які викликають занепокоєння для виборців. Я думаю цю проблему частково можна вирішити за допомогою комунікацій, наприклад через кампанію "слухання громадян", шляхом запрошення громадян надсилати свої скарги та пропозиції (або в іншій формі, наприклад у зустрічах з виборцями). Це вже будуть комунікації знизу-доверху, що буде значним прогресом для багатьох сучасних демократій. Хоча канали для таких комунікацій існують, вочевидь їх ефективність поки що невисока, оскільки у більшості країн Євросоюзу громадяни вважають що влада їх не чує.

Цікаво, що Україна зараз може стати у фарватері цього руху до більш ефективних комунікацій між владою та громадянами. Команда президента Зеленського дуже інтенсивно інформує   про діяльність Президента. Наступним кроком повинно стати створення каналів комунікації уряду з громадянами. І не тільки зверху вниз, з повідомленнями про досягнення, але і розробити ефективні канали зворотнього зв‘язку. 

І звичайно, іншим великим питанням для України є виконання передвиборчих обіцянок як таке. На відміну від Німеччини, в нас уряди та парламенти не відзначаються високим рівнем сумлінності...

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Німеччина,політика,комунікації
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.