Зробимоцеразом

03 серпня 2019, 20:58
Власник сторінки
Політ-економ
0
55
Зробимоцеразом

Залучення громадян до політики – нагальна потреба та запит українського суспільства

Як ви думаєте, чому Володимр Зеленський та його команда виграли президентські та парламентські вибори? Тому що громадянам набридло і вони хотіли іншого – це зрозуміло. Але що саме це «інше»? Неолігархічність, свіжі обличчя? Так. Але це не все. Були ж і інші партії без олігархів та з новими обличчями, але вони не мали такого шаленого успіху. Моя гіпотеза – це те, що Зеленський зміг відповісти на запит  в українському суспільстві на долученість до керуваня країною. У основі його передвиборчої кампанії було гасло «зробимоцеразом». В своєму першому передвиборчому ролику він закликав «Я йду – ти зі мною?». Свою передвиборчу програму Зеленський склав на основі пропозицій, зібраних на Фейсбуці. Це дуже відрізнялось від звичних плакатів інших політиків, які з кожного перехрестя українських міст закликали «голосуйте за мене і буде вам щастя (я підвищу вам пенсії, знижу тарифи і т.д. і т.п)».  

Насправді, запит на залученість – це глобальний тренд останніх років, і найуспішніші передбиборчі кампанії використовують це. Обидві виборчі кампанії Барака Обами, шалений зліт Макрона у Франції, успіх Подемосу в Іспанії та Пʼяти Зірок в Італії – все це приклади успішної ставки на наратив про залучення громадян. В своїх передвиборчих кампаніях всі вони змогли дуже швидко майже з нуля побудувати масові політичні рухи. На відміну від звичайних партій, стати членами такого руху було дуже просто - достатньо зареєструватися в інтернеті, і ти вже «залучений».  Крім того, вони активно залучали своїх прихильників у кампанію, і не просто листівки роздавати, а давали їм реальну відповідальність. Макрон у своїй кампанії застосував масове  «опитування громадян» про проблеми, що їх турбують. Це створило у людей почуття, що їх чують.

Втім, якщо подивимось на результати діяльності цих політиків та партій у владі, картинка не така вже й втішна. Барак Обама після обрання президентом фактично деактивізував свою передвиборчу мережу (а це 2 мільйони волонтерів). Те ж саме трапилось і з Макроном. Що в результаті? Розчарування. Зрозуміло, що президент або уряд не можуть вирішити всіх проблем на світі. Але якщо вони після виборів кажуть «дякую за підтримку, далі я вже сам», то вони беруть повну відповідальність за все. В результаті Макрон отримав протести «жовтих жилетів».

Тому зараз ми маємо в Україні величезну можливість – зробити залучення громадян по-справжньому. «Народна команда» Зеленського повинна трансформуватися з передвиборчого руху на дієвий механізм взаємодії представників народу з цим самим народом. Якщо ми зможемо це зробити – це буде прорив не тільки для України, але й приклад для всього світу.

Зараз Президент Зеленський продовжує активно спілкуватися з громадянами та інформувати про свою діяльність через соціальні мережі. Втім, таке спілкування має фізичні межі. Не може президент подбати про всі лікарні в Україні. Для справжнього залучення треба, щоб громадяни також почали спілкуватися між собою і пропонувати рішення поблем. Крім того, треба встановити тісну взаємодію кожного політика з громадянами. Тобто, кожен народний депутат повинен організувати співпрацю з громадянами на своєму окрузі (а депутати за партійними списками повинні працювати по тематичних напрямках з професіоналами та  представниками громади у тих сферах). Звичайно, не всі громадяни активні і будуть приймати учать, втім результати виборів показали, що бажаючих долучитись більш ніж достатньо.

Форми залучення можуть бути різноманітні -  від консультативного голосування до безпосереднього прийняття рішення громадянами. Є приклади у міжнародному досвіді, є дослідження щодо ефективності різних форм залучення. Втім, повністю відпрацьованої схеми ще не має. Це авангард. Якщо ми це зробимо, ми вийдемо не тільки на якісно новий рівень політики, але й новий рівень свідомості та людського розвитку, адже можливіть впливати на умови свого життя є невідʼємною складовою свободи. Ми будемо більш вільними людьми. Саме цього прагнуть українці. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: політика,демократія,Володимир Зеленський
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.