Путін прийняв рішення закінчити війну на Донбасі

19 червня 2019, 20:01
Власник сторінки
0
1882

Зеленський і Путін можуть отримати Нобелівську премію миру за врегулювання конфлікту на Донбасі.

Путін прийняв рішення закінчити війну на Донбасі

 

Донбас – не Крим. Путін давно би приєднав Донбас до Росії, як це зробив із Кримом, але йому цього не треба.

Путін перевіз у Росію заводи з устаткуванням із окупованих окремих територій Донецької і Луганської областей, більш відомих як ДНР і ЛНР. Скільки би грошей не вкладав у ці буцімто республіки, все одно буде мало. Донбас Україну не годує. Путінські емісари, мов мантру, повторюють тезу, що Донецька і Луганська області повинні повністю бути включені до складу ДНР і ЛНР. Це натяк на бліцкриг. Щось на кшталт чергового котла.

Видача мешканцям цих територій російських паспортів ще нічого не означає. По-перше, далеко не всі їх отримають та захочуть це зробити. По-друге, хто отримає, ще не факт, що виїде до Росії й буде мати там житло та роботу. З таким же успіхом Путін може видавати російські паспорти тим, хто народився в СРСР, громадянам Африки, бо саме там з’явились перші люди, і пінгвінам Антарктиди, бо вони ходять, як ми.

Російські паспорти мешканцям Донбасу потрібні Путіну, щоби буцімто захищати інтереси цих людей як гвинтиків у брудній гібридній війні Росії проти України.

І все ж Путін прийняв рішення закінчити війну на Донбасі. Зробив це давно, ще за президентства Порошенка. Цьому сприяли крах проекту “Новоросія”, коли ще вісім українських областей не створили республік на кшталт ДНР-ЛНР, а європейські й американські санкції дали зрозуміти, що треба дбати насамперед про Росію, щоби не допустити Березової революції.

Звісно, різко припинити війну на Донбасі Путін не зможе. Російські “яструби” йому б цього не дали зробити, замочивши в сортирі. Та й так звана еліта вкупі з пересічними росіянами отруєна кремлівською пропагандою. Не можна також показати свою слабкість перед американцями й європейцями.

Вся надія у Путіна була і залишається на Зеленського. Була, бо той обіцяв на коліна стати перед Путіним, лиш би закінчилась війна. Залишається, бо хоч зараз Зеленський повторює риторику Порошенка, особливо на міжнародній арені, все ж у Кремлі думають, що він кардинально змінить свій курс після парламентських виборів, коли матиме керовані Верховну Раду і уряд.

Путін смертельно змучився, як Єльцин. Але наступника в нього нема. Маячня про РУБ(ль), союзну республіку Росії, України та Білорусі, в якій він би став президентом, час від часу зринає у його хворій голівоньці. Красиво піти означає для Путіна безповоротно залишити Крим у складі Росії, а мешканців тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської республік – заручниками, які би постійно тримали Україну в напрузі.

Як не дивно, інтереси Путіна і Зеленського співпадають. Російський президент готовий терпіти звинувачення на свою адресу з боку президента українського, лиш би Росія номінально пішла з Донбасу, але залишила за собою право вирішального впливу на нього. Стратегічна мета Путіна полягає в тому, щоби Донбас ментально, ідеологічно, морально руйнував Україну, аж поки та знову не повернеться в лоно Російської імперії.

Зеленський ітиме на компроміси з Росією доти, доки це йому дозволятиме Путін. Саме так, а не інакше. Путіну не потрібно, щоби Зеленського, як і Трампа, вважали агентом впливу Росії.

Зеленський і Путін можуть отримати Нобелівську премію миру за врегулювання конфлікту на Донбасі. Це зовсім не означатиме, що проблему розв’яжуть в українських інтересах. З геополітичної точки зору, Україна є не суб’єктом, а об’єктом світової політики. Приборканий конфлікт не означатиме закінчення війни. Вулкан має здатність дрімати, а потім вибухати з новою силою.

 

Анатолій ВЛАСЮК

19 червня 2019 року              

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.