Чи засвоїть Зеленський конституційні уроки?

13 червня 2019, 19:11
Власник сторінки
0
59

З його іменем вперше в історії України, можливо, буде пов’язаний імпічмент президента

         Даремно ви не дивилися засідання Конституційного суду, на якому вирішувалася доля майбутніх парламентських виборів. Я теж спочатку думав, що це буде нудне дійство.

Згадав свої студентські роки, коли викладачі знущалися з нас, бо ми не знали їхнього предмету, але вважали себе спеціалістами широкого профілю. Ось так і деякі судді Конституційного суду познущалися з представника президента в цьому органі.

Ні, ви можете бути хоч на двісті відсотків впевнені, що парламентської коаліції не існує, але, з’ясовується, що Конституція по-іншому все трактує і питання політичної доцільності її не цікавить.

Звісно, це зовсім не означає, що Конституційний суд відмінить президентський указ про дочасні парламентські вибори. З іншого боку, Зеленський останнім часом робить чимало так званих кроків навпаки, коли буцімто агітує за одну ситуацію, а насправді хоче, щоби прийняли зовсім протилежне рішення. Так було, скажімо, з деякими його президентськими законопроектами, відхиленими Верховною Радою України. Тому зовсім не випадковим став його візит до Конституційного суду, вперше в історії України серед президентів. Може, не востаннє, бо й імпічмент президента розглядає в останній інстанції саме цей найвищий судовий орган.

Навряд чи Володимир Зеленський зможе засвоїти конституційні уроки 11 червня. Політична доцільність все-таки керуватиме його вчинками. Поки не спала хвиля президентського рейтингу, йому треба за повною програмою використовувати ситуацію. А завдання юристів – забезпечення президентських захцянок, загортання їх у привабливу упаковку. Мабуть, не треба говорити, що нічого спільного з демократією це не має.

Проблема ще й у тому, що судді матимуть різні точки зору щодо конституційності чи неконституційності указу президента. Іншими словами, закони в нашій державі настільки не уніфіковані, що їх можна трактувати на свій копил. Звісно, я залишу за дужками політичну заангажованість суддів або їхню матеріальну зацікавленість. Але чи не найбільш необхідною, крім економічних і соціальних реформ, є реформа судова, яка полягає насамперед у пришвидшеному поступі до європейських і світових стандартів у царині Закону з великої літери.

Прихильність до політичної доцільності, а не необхідність діяти за законом можуть рано чи пізно зіграти злий жарт із Зеленським. З його іменем вперше в історії України, можливо, буде пов’язаний імпічмент президента. І це вже не залежатиме від того, чи матиме Зеленський більшість у Верховній Раді, чи вдасться йому приборкати Конституційний суд. Останнє слово завжди залишається за народом, який скучив за майданами і революціями. Зеленському тому й виклали конституційні уроки, щоби Україна робила еволюційний поступ. Здібностей у нього мало би вистачити, щоби засвоїти їх, а не керуватися виключно політичною доцільністю й порадами особисто відданих йому юристів.

 

Анатолій ВЛАСЮК

12 червня 2019 року      

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.