Труднощі перекладу Кучми

07 червня 2019, 19:20
Власник сторінки
0
13

Повернення Кучми до переговорів означає не лише нові віяння в українській політиці, а й намагання зберегти олігархічну систему, яку він почав запроваджувати чверть століття тому.

            Великого шуму наробила заява Кучми про те, щоб українські військові не стріляли у відповідь. Потім з’ясувалося, що цитату буцімто вирвали із контексту. Ніби Кучма казав, що і по той бік барикад не повинні стріляти у відповідь.

Мабуть, не слід досліджувати, що насправді сказав Кучма. Справа в тім, що за президента Зеленського у тристоронній групі він робитиме зовсім інше, ніж за президента Порошенка.

Не слід перебільшувати роль Кучми у відновленні миру на Донбасі. Мало хто звернув увагу на те, що у відповідному розпорядженні президента Кучма як головний перемовник працює на громадських засадах.

Якщо так, то він би не мав офіційно представляти Україну, бо не найнятий Зеленським як державний службовець. Однак усі розуміють, що статус громадського діяча дає Кучмі широке поле для маневру. З одного боку, він озвучує те, що йому сказав Зеленський, з іншого, – може запропонувати нашим ворогам щось від себе. Чи ніби від себе. Пройде – добре. Ні – скажуть, що це не офіційна точка зору України на переговорах, а лише ініціатива громадського діяча Кучми.

Повернення Кучми до переговорів означає не лише нові віяння в українській політиці, а й намагання зберегти олігархічну систему, яку він почав запроваджувати чверть століття тому. Когнітивний дисонанс а ля Кучма не допоможе розв’язувати ні внутрішні, ні зовнішні проблеми. Рано чи пізно Зеленський у цьому переконається – і матимемо чергову заяву Кучми про те, що у зв’язку з погіршенням стану здоров’я він змушений буде припинити участь у переговорах по Донбасу. Звісно, втратимо час. Доведеться повернутися до висхідної точки чотири-п’ятирічної давнини.

У призначенні Кучми головним переговірником від України є ще один аспект, пов’язаний із Кримом. Поки його зять Пінчук остаточно розпрощається з Україною, продавши свій бізнес, і виїде на постійне місце проживання до Великобританії, не вірячи у процвітання України, Кучма може втілювати в життя його ідею щодо обміну Криму на Донбас. Хто не пам’ятає, нагадаю явно не українську позицію Пінчука в цьому питанні: Україна віддає Росії Крим, а Росія йде з Донбасу.

Ця ідея може завести Україну на манівці. Навіть якби Зеленський збожеволів і заявив, що ми змушені віддати Росії Крим, Путін із Донбасу не вступиться, а паскудитиме й далі. Якщо переговори рухатимуться в напрямку, запропонованому Пінчуком, з-за спини якого визирає Кучма, ми не просунемося ні на крок у питанні повернення Донбасу Україні.

Участь Кучми в переговорах за часів Порошенка була великою помилкою. Зрозуміло, що він не лише не розв’яже проблему, а й зміцнюватиме олігархічну систему, яка зсередини душить Україну. Боюсь, що Зеленському не вистачить політичної волі позбутися Кучми в переговорному процесі з Росією. З Путіним узагалі неможливо домовитись, але принаймні можна буде зберегти імідж України на міжнародній арені, коли не виникатиме труднощів перекладу з мови капітулянта Кучми на українську мову перемоги.

 

Анатолій ВЛАСЮК

7 червня 2019 року        

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.