Референдум і війна

23 травня 2019, 10:18
Власник сторінки
0
93
Референдум і війна

Ініціатива проведення референдуму щодо домовленостей з Росією від Глави Адміністрації Президента - популізм чи капітуляція

новопризначений глава Адміністрації Президента Андрій Богдан допустив, що питання мирної угоди з Росією буде розглянуто на референдумі. 
Трохи теорії. На референдум не можна винести питання яке передбачає роздуми чи варіації. Це буде просто питання «так» чи «ні». Тому влада просто сформулює своє комплексне бачення вирішення питання, а народ дає (чи не дає) на це добро. Нас не будуть запитувати з ким проводити переговори, на які поступки йти або не йти. Бо якщо виносити такі питання – то це буде чисте маніпулювання. Яскравий приклад, - нещодавнє опитування, де ніби то один з перших кроків має бути «розпочати переговори у чотирикутнику Україна-Росія-ЛНР-ДНР». 
Референдум не вирішує проблему. Він лише додає легітимності уже прийнятим владою рішенням. Рідше – скасовує їх (якщо народ не статист у політичній системі). З нашої історії. Додача легітимності – це референдум про підтримку незалежності 1 грудня 1991 року, коли владі необхідно було підкріпити своє рішення волевиявленням народу. Хоча цей же народ усього 8 місяців тому – 17 березня того ж року - підтримав збереження Радянського Союзу. Це приклад показовий. Бо говорить про те, що обставини докорінно змінюють точку зору народу. І завдання справжніх державників – змінювати обставини перед референдумом, а популістів – підлаштовуватись під обставини. 
І ще важливе питання – на референдум не виноситься питання амністії. Щонайменше, так написано в Конституції України, якщо її ще хтось читає. А амністія бойовикам (у тому чи іншому вигляду) – це одна зі складових і Мінських угод, і будь-яких наступних домовленостей. Зате, найризикованіше, що є, це те, що в тому ж Основному законі написано, що «виключно референдумами приймається рішення про зміну територій України».
Так, Зеленський заявив про те, що ми не торгуємо територіями і людьми. Але питання домовленостей з Росією, які виноситимуться на референдум – це питання компромісу. Чим тоді торгує Українська влада? Що стане предметом компромісу, який стимулюватиме агресора зупинити війну? Державний суверенітет?
Росія нічого не втрачає при будь-якому розвитку подій. Хіба позбавиться санкцій, але вони й так зі скрипом продовжуються. Тому поки що предмет компромісу буде проходити по українським інтересам – як багато чи мало ми втратимо. І на референдум виноситиметься питання лише про те, що ми готові втратити, щоб зупинити війну. В такому розуміння референдум – це не більше, ніж згода народу на умови агресора про капітуляцію.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: референдум,Владимир Зеленский,война на Донбассе
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.