Гра в піддавки імені Кучми

21 травня 2019, 09:04
Власник сторінки
0
28

ПОВЕРНУТИ УКРАЇНУ В ОРБІТУ РОСІЇ – ОСЬ ОСНОВНИЙ ВИКЛИК, З ЯКИМ ЗІШТОВХНЕТЬСЯ ЗЕЛЕНСЬКИЙ.

        Із 1994-го року, коли до влади прийшов Кучма, в нас створена й процвітає олігархічна система. За чверть століття найвище керівництво України навіть не намагалося вийти за її рамки. Заяви Зеленського з цього приводу не були підкріплені механізмами конкретних дій. Та й справді, не буде ж він відрубувати руки Коломойському.

ВІДНОСНА СТАБІЛЬНІСТЬ ОЛІГАРХІЧНОГО КЛУБУ, ЯКИЙ СКЛАВСЯ В УКРАЇНІ, БУЛА ПОРУШЕНА “ВИТІВКАМИ” ЯНУКОВИЧА ТА ПОРОШЕНКА, коли преференції надавались одним олігархам на шкоду іншим. Порошенку не вдалося подолати наслідки зміцнення олігархізації, запроваджені Януковичем. Більше того, він наплодив своє, тому клуб олігархів і виніс йому вердикт. Зеленський тепер лише виконавець волі олігархів. Якщо не вийде за рамки олігархічної системи, запровадивши антимонопольні заходи, про що натякав, то його очікуватиме доля Януковича-Порошенка.

КУЧМА ЗАПРОПОНУВАВ ОЛІГАРХАМ БЕЗПРОГРАШНУ ГРУ. ОПОЗИЦІЯ ЗМІНЮЄ ВЛАДУ І НАВПАКИ, АЛЕ ВСЕ ЗАЛИШАЄТЬСЯ ПІД КОНТРОЛЕМ ОЛІГАРХІВ. Мова не йде про зміцнення державності, а лише про її послаблення. Цей процес за Зеленського лише поширюватиметься і поглиблюватиметься.

Зеленський хоче дистанціюватися від олігархів і водночас покінчити з політичними переслідуваннями. Але в умовах України це взаємовиключні параметри. Якщо ламати олігархічну систему, то одночасно зсередини і ззовні. Олігархи тісно зав’язані на політику, то навряд чи обійдеться без політичних переслідувань.

Навіть наміри Зеленського щодо замаху на олігархічну систему неприйнятні для сильних світу цього. Звісно, вони не чинитимуть відвертий і відкритий спротив, але знаходитимуть шляхи, як не допустити зламу олігархічної системи.

Скажімо, вже зараз неозброєним оком видно радикалізацію суспільства. Одні олігархи, орієнтовані на Кремль, створюють потужне ядро “русского міра” в Україні. Інші, формально задивлені на Захід, зміцнюють псевдо-націоналістичну складову. Звісно, Порошенко як лідер правих сил їх не задовольняє. Навіть Білецького змінюватимуть, бо той відпрацював своє. Зіткнення цих сил підігріватиметься російською пропагандою і п’ятою колоною в Україні. На цьому тлі Зеленському вже буде не до олігархів.

ЯКЩО БИ ЗЕЛЕНСЬКИЙ СПРАВДІ ХОТІВ ЗЛАМАТИ ОЛІГАРХІЧНУ СИСТЕМУ В УКРАЇНІ, ТО МАВ БИ РОЗПОЧАТИ ІЗ КУЧМИ. Саме в ньому слід шукати витоки не лише криміналізації України, але й руйнації нашої державності. Втім, не слід цього чекати від президента.

Ліміт довіри людей до Зеленського вичерпуватиметься з кожним днем. Лібералізувати економіку, що задекларував президент, без зламу олігархічної системи неможливо. “Русскій мір” і кримінальне оточення Януковича делегувало в команду Зеленського багатьох своїх представників. Під орудою Кремля вони не даватимуть Україні можливості лібералізувати економіку. Москві не потрібно, щоб Україна процвітала. ПОВЕРНУТИ УКРАЇНУ В ОРБІТУ РОСІЇ – ОСЬ ОСНОВНИЙ ВИКЛИК, З ЯКИМ ЗІШТОВХНЕТЬСЯ ЗЕЛЕНСЬКИЙ.

 

Анатолій ВЛАСЮК

20 травня 2019 року   

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.