Технічні кандидати Володимира Зеленського у другому турі президентських виборів

02 квітня 2019, 18:55
Власник сторінки
0
77

У Порошенка, можливо, нема козирів, але десь завалявся джокер.

Технічні кандидати Володимира Зеленського у другому турі президентських виборів

 

Можна сказати, що в цілому не спрацював інститут технічних кандидатів під час президентських виборів в Україні. В абсолютній своїй більшості підставні особи, які були у Зеленського, Порошенка і Тимошенко, набрали мізерну кількість голосів, що не могло суттєво вплинути на результати їхніх патронів.

І хоча в другому турі формально не йдеться про технічних кандидатів, усе ж від тих, хто набрав найбільше голосів, – крім переможців першого туру, звичайно, –  залежатиме, хто стане Президентом України. Отже, я маю на увазі Юлію Тимошенко, Юрія Бойка, Анатолія Гриценка, Ігоря Смєшка, Олега Ляшка, Олександра Вілкула та Руслана Кошулинського.

Юлія Тимошенко заявила, що не підтримуватиме ні Володимира Зеленського, ні Петра Порошенка. Однак її виборці мають визначитись. Абсолютна більшість із них критично ставиться до Петра Порошенка. Однак це не означає, що вони автоматично голосуватимуть за Володимира Зеленського. Думаю, що значна їхня частина просто не піде на вибори, розчарована тим, що їхня лідерка не потрапила до другого туру.

І тут Юлія Тимошенко робить найбільшу помилку в своєму житті, коли не закликає голосувати за Петра Порошенка. Ба, більше! З її риторики вже після першого туру випливає, що у всіх бідах винен Порошенко і його команда. Юлія Тимошенко повинна розуміти, що коли мова йде про існування України як незалежної держави, а захист російськомовного у Зеленського спокійно може перетекти до не протистояння “русскому міру”, тут уже не до особистих образ. Юлія Тимошенко не хоче розколювати свій електорат, готуючи його до парламентських виборів, але мова йде або про Україну, або про бліду копію Росії.

Юрій Бойко не зробив прямої заяви про те, чи підтримуватиме Володимира Зеленського, посилаючись на те, що політрада партії вирішить, як саме мають голосувати його прихильники. Услід за ним Медведчук терміново виступив і сказав, що партія не закликатиме голосувати ні за Зеленського, ні за Порошенка, давши зрозуміти, хто насправді головний. Про настрої електорату кума Путіна чітко висловився одіозний російський політик Захар Прілєпін, який воював на Донбасі проти України. Він написав, що ці люди зустрічатимуть з квітами російські війська. Ми маємо справу з відвертими ворогами України, які хочуть загарбати нашу державу. Навряд чи Зеленський, за якого вони голосуватимуть в пику Порошенкові, зможе їх зупинити. Це зробить український народ.

Теоретично український сегмент виборців міг би розраховувати на допомогу Петрові Порошенку з боку Анатолія Гриценка. Але все маємо з точністю до навпаки. Колишній міністр оборони вже заявив, що за жодних обставин не підтримуватиме чинного президента. Для цього в нього є всі підстави, в тім числі й особисті. Насамперед ще не до кінця розслідувана руйнація армії за часів Гриценка як міністра оборони. Крім того, головним політтехнологом у штабі Зеленського працює такий собі п. Разумков. Це син вже покійного колишнього чоловіка нинішньої дружини Гриценка. Коло замкнулося. Я не винен, що прихильники Гриценка не бачать цих очевидних речей. Але їм вирішувати, за кого голосувати в другому турі, не зважаючи на заклики свого партійного керівника..

Ігоря Смєшка активно просував у президенти Дмитро Гордон. Він хотів бачити його у другому турі разом із Володимиром Зеленським, за якого теж активно агітував. Чимало прихильників Ігоря Смєшка не розуміють цієї хитромудрої комбінації, як і того, що цей чоловік став технічним кандидатом Володимира Зеленського. Але їм тепер вирішувати, за кого голосувати в другому турі.

Олег Ляшко потрапив у дивну ситуацію. Він хотів стати президентом, а тепер виходить, що Радикальна партія його імені може навіть не потрапити до парламенту. Роль українського Жириновського повністю знівельована. Олегові Ляшку доведеться вибирати: або йти на спілку із Зеленським, отримавши мізер, але фактично зрадивши свій електорат, або готуватися до серйозних баталій в опозиції поруч з Петром Порошенком.

Олександр Вілкул відібрав голоси в Юрія Бойка. Це завадило останньому не лише потіснити Юлію Тимошенко, а й вийти у другий тур. Тому логічно було би, якби Вілкул підтримав Порошенка. Але цього не станеться, бо його електорат критично налаштований до нинішнього президента, а парламентські вибори вже восени, і треба дбати про створення фракції. Від Вілкула очікують покаяння, але Ахметов не з тих, хто кланятиметься Медведчуку.

Руслан Кошулинський говорить уже про парламентські вибори. За нього не голосувала частина електорату, віддавши свої голоси Порошенкові, бо щиро вважала представника “Свободи” непрохідним. Тепер не підтримка “Свободою” Порошенка може дорого коштувати партії. Мова про ймовірне не проходження її до парламенту.

Як бачимо, навіть чисто теоретично у Петра Порошенка нема шансів знову стати президентом. Ситуацію можна змінити, якщо цілеспрямовано працювати з прихильниками Тимошенко, Гриценка, Смєшка, Ляшка, Кошулинського – але напряму, без їхніх політичних лідерів. Також слід активізувати виборців на Заході України. Результат у Центрі може бути набагато вищим. І навіть агітація на Сході та Півдні не буде зайвою. Все залежить від того, чи їздитиме Порошенко знову Україною, чи обмежиться ритуальними зустрічами.  Порошенко може вдвічі піднести свій рейтинг, довівши його до нинішніх відсотків Зеленського, але ж і той не стоятиме на місці.

Я не роблю трагедії з цього, бо знаю, що все буде Україна. Крім того, у Порошенка, можливо, нема козирів, але десь завалявся джокер.

 

Анатолій ВЛАСЮК

2 квітня 2019 року               

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.