Чи встигне Порошенко домовитися?

29 березня 2019, 20:40
Власник сторінки
0
208

Порошенко – боєць, а тому ми ще говоритимемо про епоху Порошенка, як зараз говоримо про епоху Кучми, що триває.

Кравчук домовився з Кучмою, Кучма – з Ющенком, Ющенко – з Януковичем, Янукович – з Путіним.

Схоже, Порошенку не вдасться домовитися із Зеленським і Тимошенко. Тому йому треба перемагати.

Президентські домовленості з наступниками не руйнують олігархічну Систему, запроваджену Кучмою, а консервують її. А олігархічна Система потребує саме руйнації. Лише тоді Україна матиме шанс на якісний прорив.

Помилково вважати, ніби Порошенко почав боротьбу з олігархами. Наїзд на Коломойського – особисте, бо той занадто багато знає. Але якби Порошенко розумів, що Зеленський може завадити йому стати президентом, він би залишив у спокої Коломойського. Наїзд на Фірташа – спроба відібрати ласий шматок його активів. Вдалося ж відхопити кусник пирога у Януковича, то чому б не спробувати зробити це з іншими?

Не доводиться очікувати боротьби з олігархами від Зеленського чи Тимошенко, якщо вони триматимуть президентську булаву. Імітація буде, боротьби – ні. Збереження олігархічної Системи дозволить Порошенкові домовитись із наступним президентом або самому не руйнувати її, а лише зміцнювати.

Збереження чи руйнація олігархічної Системи не розв’язують основної проблеми – загрози повномасштабної війни Росії проти України. Олігархічна Система загострює цю проблему, послаблює Україну й не дає можливості тому, хто при владі, усунути небезпеку.

Перемога Порошенка видається вже й не такою примарною, як йому пророкують соціологи. Схоже, ми будемо шоковані результатами екзит-полів, а потім – і підсумками першого туру виборів. У багатьох виникне бажання на законодавчому рівні заборонити соціологічні опитування під час виборчих перегонів.

І все ж Порошенкові, незалежно від того, стане він президентом чи ні, доведеться домовлятися з політичними елітами. Порошенко – боєць, а тому ми ще говоритимемо про епоху Порошенка, як зараз говоримо про епоху Кучми, що триває.

 

Анатолій ВЛАСЮК

29 березня 2019 року   

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.