Державність чи демократія?

22 березня 2019, 18:01
Власник сторінки
0
30

Росія поставила за мету знищення державності України й не гребує жодними методами у гібридній війні проти нас.

Державність чи демократія?

 

У житті кожної країни бувають моменти, коли заради збереження державності нехтують демократичними принципами. Обмеження прав людини часто-густо пояснюють необхідністю зберегти саме життя. Коли ж говоримо про державність, то тут мова навіть більше, ніж просто про збереження життя.

Росія поставила за мету знищення державності України й не гребує жодними методами у гібридній війні проти нас. Натомість ми повинні дотримуватися демократичних принципів. Особливо це протиріччя між державністю та демократією загострилося під час президентських перегонів. З одного боку, ми зацікавлені, щоби вибори пройшли чесно і прозоро, бо це свідчитиме про легітимність влади, з іншого – дотримання букви закону може загрожувати державності України.

Скажімо, ми не пустили на вибори російських спостерігачів. Звісно, це порушення демократичних принципів. Але ж ми знаємо, що вони діють в інтересах нашого ворога, тому загрожують державності України. Між державністю і демократією завжди слід вибирати перше, але не спекулювати на цьому й не передавати куті меду.

Ситуація загострюється ще й тим, що багато постулатів російської пропаганди перейняли політичні сили всередині України. Не треба бути агентом Кремля – досить змішувати з лайном свого основного конкурента.

Багато хто задає запитання, чи загрожує щось державності України, якщо Порошенка вдруге не оберуть президентом України? Я думаю, що в загальному – ні, але можуть бути втраченими чимало напрацювань, які цю державність послаблять. Маю на увазі питання української мови, автокефальної церкви, армії, руху до Євросоюзу та НАТО.

США  й особливо Росія не роблять ставку на Порошенка і готуються до співпраці із Зеленським. Перетягування канату може дорого коштувати Україні. Звичайно, Зеленський розуміє, що без США нам державності не зберегти, але якщо він не піде на значні поступки Росії, то матимемо той же результат. Якщо Зеленський розглядатиме своє президентство як бізнес-проект, то навряд чи ми просуватимемось у європейському напрямку. Він зіштовхнеться з тими ж проблемами, що й Порошенко, і головною з них – олігархізацією України. На відміну від чинного президента, який принаймні усвідомлює, як цю проблему розв’язати, Зеленський може вважати себе лише учнем у великій політиці, та й то не дуже здібним.

 

Анатолій ВЛАСЮК

22 березня 2019 року

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.