Про військову адвокатуру

29 січня 2019, 15:45
Власник сторінки
експерт з питань національної безпеки і оборони, учасник програми Україна-НАТО, політичний консультант
1
42

Нещодавні події в Азовському морі продемонстрували нам нагальну потребу не лише у професійних кадрах та ефективному керуванні, що повністю виключає наприклад, наявність халатності, а й наглядно показали важливість створення ще однієї важливої для військових інституції, - військової адвокатури.

Так, ми лише нещодавно проговорили про можливість запровадження інституту військового омбудсмена (питання ще знаходиться у стані обговорення), але якщо військовий омбудсмен має бути покликаний здійснювати розслідування за ініціативою Міністра оборони або за власною ініціативою та бути підзвітним як Міністру оборони України, так і Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, то діяльність військової адвокатури має бути спрямована виключно на розв’язання вузькопрофільних питань у правовому полі, а саме - вузькогалузевий юридичний супровід та судовий захист військовослужбовців. На мій погляд, правове забезпечення військовослужбовців має бути у одній площині з соціальним, матеріально-технічним тощо, адже саме належне функціонування правового поля військової служби означає перш за все, - особисту безпеку військовослужбовців, що зокрема, в умовах сучасного воєнного конфлікту є першочерговим. Із закордонного досвіду: Наприклад, у Великій Британії існує Директорат з юридичного супроводу Збройних Сил Великої Британії (Directorate of Army Legal Services), і для того, щоб стати офіцером військово-юридичної служби, варто спочатку пройти 9-місячний тренінговий курс при Директораті, потім - курс при Королевській військовій академії. Звісно, що для цього обов’язково треба бути військовим. У Сполучених Штатах Америки існує Корпус військових адвокатів Збройних Сил США (Judge Advocate General's Corps). Корпус складається з офіцерів-юристів, і для того, щоб отримати посаду військового юриста Корпусу, необхідно спершу отримати ступінь магістра за спеціальністю військового правозахисника при юридичному інституті Університету Вірджинії (University of Virginia School of Law). Тож, інститут військової адвокатури - це загальновживана практика з метою забезпечення правових гарантій та гідного життя військовослужбовців. N.B. Правду кажуть, - як своє військо бережеш - так воно тебе й захищає. Працюємо задля розвитку Армії далі.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Азовское море,адвокатура,політика,національна безпека,безпека,Збройні Сили України
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.