Військовий обмудсмен – фарс чи необхідність?

30 жовтня 2018, 15:38
Власник сторінки
експерт з питань національної безпеки і оборони, учасник програми Україна-НАТО, політичний консультант
0
37

Наразі тема захисту прав військових, і зокрема, ветеранів, є надзвичайно актуальною… Зокрема, ми знаходимось на порозі трансформації Державної служби у справах ветеранів АТО у Міністерство ветеранів У

Але яким чином можна вдосконалити захист прав та свобод  саме військовослужбовців і чи варто створювати нові органи для досягнення цієї мети?

«Військовий обмудсмен» - цей термін можна почути як від представників засобів масової інформації, так і від самих військовослужбовців… Важливо зазначити, що концепцію інституту військового омбудсмена вже розроблено та презентовано Проектним офісом реформ Міністерства оборони України. Наприклад, на військового омбудсмена можна покласти такі повноваження, як деталізований аналіз і вплив на вирішення конкретної армійської проблематики, порівняно із численною кількістю повноважень та завдань, покладених на Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Передбачається, що військовий омбудсмен буде підпорядкований Міністру оборони України, але підзвітний також і Уповноваженому ВРУ з прав людини. Тобто, Уповноважений охоплює визначений спектр завдань щодо захисту прав людини в нашій державі, але у питаннях безпеки і оборони виступатиме скоріш посередником між найвищим органом законодавчої влади та складовими силами оборони, в той час, як військовий омбудсмен має охопити лише профільні питання, розслідування тощо за запитом Міністра оборони або за власної ініціативи, залишаючись при цьому фігурою аполітичною, - не звітуючи перед Верховною Радою України самостійно.

На моє переконання, запровадження інституту військового омбудсмена в Україні є необхідністю, адже військова сфера потребує фундаментального, професійного та цілком аполітичного підходу, особливо враховуючи як факт перебування нашої країни в Умовах збройного конфлікту, так і триваючий на сьогодні процес реформи вітчизняних Збройних Сил.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Минобороны,реформа,оборона,министерство обороны,ветеран,Україна,ветерани,військовослужбовці,військові
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.