Дипломатія Анастасії Попсуй

05 грудня 2018, 17:03
Власник сторінки
В. о. міського голови - Секретар Ірпінської міської ради
0
56
Дипломатія Анастасії Попсуй

Світовий Конґрес Українців (СКУ) – глобальна організація, яка об'єднує десятки мільйонів наших одноплемінників по всьому світу.

25–27 листопада вона провела в Києві свій з’їзд – він, як і сама організація, називається Конґресом. Це був XI Конґрес СКУ за всю його піввікову історію. На нього з’їхалися більш ніж 300 делегатів із 30 країн, прибув Президент України, члени уряду й парламенту. А організацію цього зібрання забезпечувала команда з Ірпінської міської ради, очолювана депутатом Віолеттою Кременчук. І це лише одна з ілюстрацій успішної активності Ірпеня на міжнародному рівні.

СВІТОВИЙ, ІРПІНСЬКИЙ

У глобалізованому й інформатизованому світі зростає можливість і важливість як горизонтальних зв’язків між містами, так і прямих контактів міст, навіть невеликих, із міжнародними структурами та політико-економічними центрами. Зиск від цього очевидний: це й переймання досвіду та інновацій, і можливості для навчання, і приєднання до міжнародних програм і проектів, і вигідні економічні зв’язки, і залучення інвестицій, і розвиток туризму, і ще багато корисного.

Дещо осібний і потенційно ефективний напрямок – співпраця з діаспорою. Те, що організовувати Конґрес світового українства довірили саме ірпінцям (а це право треба було вибороти серед кількох претендентів), є продовженням успішної історії взаємин Ірпеня з організаціями закордонних українців. Ще свіжий у пам’яті світовий чемпіонат серед команд української діаспори, який відбувся в Приірпінні в серпні. Гості з-за кордону (у чемпіонаті брали участь 12 команд із трьох континентів) не приховували того, що вражені рівнем організації турніру. А зароблена репутація працює на того, хто її заробив, конвертуючись у нові можливості… До речі, Ірпінь уже отримав почесне право на проведення українського діаспорного Мундіалю-2019.

«Всього за кілька років Ірпінь добився великого міжнародного визнання. Це й нові міста-побратими, і участь у великих міжнародних проектах – як в Україні, так і за кордоном. І, безперечно, успішна співпраця з українською діаспорою. Надзвичайно приємно і почесно, що саме Ірпеню була доручена організація урочистого відкриття XI Світового Конґресу Українців за участю перших осіб держави і делегатів із 30 країн світу», – відзначила після урочистої церемонії відкриття Конґресу СКУ в. о. Ірпінського міського голови Анастасія Попсуй.

ПРАКТИЧНЕ ПОБРАТИМСТВО

Партнерство Ірпеня з закордонними містами, яке традиційно називають гарним словом «побратимство», буває і офіційним, і неформалізованим, але в жодному випадку не є формальним. Щоправда, так було не завжди: лише в останні роки спостерігаються реальні зусилля, аби вдихнути життя в ті побратимські стосунки, які були раніше, та започаткувати нові.

Із американським мегаполісом Чикаго угод про побратимство не підписували, проте коли представники Ірпінської міськради прибули туди на День Незалежності України, все було дуже по-родинному. Делегація на чолі з Анастасією Попсуй виконала в Чикаго почесну місію: представила нашу державу на масштабному фестивалі «Українські дні», який організовує потужна діаспорна структура – Український Конґресовий Комітет Америки. 24 серпня під час урочистостей ірпінці разом із представниками Генерального консульства України в Чикаго і лідерами українських організацій підняли синьо-жовтий прапор на центральній площі міста. Ще один великий український стяг вони розгорнули в парку «Міленіум».

Яскрава презентація Ірпеня вилилася в низку зустрічей та переговорів: із президентом Українсько-Американської кредитної спілки «Selfreliance» Богданом Ватралом, головою Українського Конґресового Комітету Америки в штаті Іллінойс Ігорем Дячуном, президентом регіонального відділення українського банку MB Financial Bank Павлом Бандрівським та низкою інших активних американських українців. Результатом цих знайомств і перемовин стала і ще стане низка спільних проектів – наразі переважно освітніх. Уже зараз є перші паростки: шість ірпінських шкіл розпочали співпрацю зі школами у США. На цьому етапі налагоджується постійна комунікація сторін, розгортається підготовка спільних проектів. Водночас розробляється програма майбутньої поїздки ірпінських школярів і вчителів до Америки – ймовірно, це станеться вже влітку наступного року.

Перебуванням у США ірпінський «десант» скористався і для практичного наповнення партнерства з офіційним побратимом – містом Мілуокі. Домовилися, зокрема, про можливість передачі Ірпеню спецтехніки, призначеної для забезпечення благоустрою й чистоти міста: сміттєвозів, машин для промивання контейнерів, для прибирання снігу тощо. На пропозицію мерії Мілуокі заявку з переліком того, що потрібно ірпінським комунальникам, нещодавно відправили за океан. До списку долучили й техніку для медичної галузі.

Якщо з американськими партнерами відносини «на злеті», то з німецькими – в розпалі. Із містом-побратимом Борна Ірпінь менш ніж за два роки реалізував уже два крупні проекти: на стажування до ФРН їздили групи ірпінських педагогів і пожежників, а німецькі фахівці відвідували своїх колег у Приірпінні. Досвід і консультаційна підтримка вогнеборців із Борни має стати в пригоді при формуванні добровільних пожежних дружин в Ірпені. А місяць тому з Німеччини прибув подарунок – пожежна автодрабина на базі вантажного автомобіля, яка дозволить здійснювати рятувальні операції на рівні 10-го поверху. Досі в місцевих рятувальників була лише одна автодрабина 1984 року випуску, і в складних ситуаціях доводилося викликати підмогу з інших регіонів. Нова техніка маневреніша, швидша, її конструкція дозволяє зекономити час для надання першої допомоги потерпілим.

Між Ірпенем і Німеччиною регулярно відбуваються молодіжні обміни: групи активної молоді з Приірпіння, переважно студенти, вже двічі відвідували Дрезден та один раз приймали в себе ровесників із ФРН. Під час поїздок для юнаків і дівчат проводилися навчальні семінари, вправи з тімбілдінгу (від англ. team building – «побудова команди»), вони брали участь у розробці проектів соціальних змін і т. ін.

Не так динамічно, але все ж розвиваються стосунки і з містами-побратимами в Литві, Білорусі та Грузії. На наступний художній пленер, який має відбутися в Ірпені найближчої весни, чекають митців із цілої низки міст-побратимів: німців, грузинів, білорусів і навіть, можливо, американців.

Мабуть, варто відзначити, що левову частку поїздок ірпінців за кордон і заходів з їхньою участю оплачують західні партнери. Приміром, молодіжні обміни відбуваються за рахунок гранту, отриманого в рамках німецької державної програми.

ЄВРОПЕЙСЬКЕ ПЛЕЧЕ

До речі, візит Анастасії Попсуй до Ради Європи (це у французькому Страсбурзі), який відбувся минулого тижня, теж оплачувався не бюджетним коштом, а за рахунок тієї ж таки Ради Європи. Приводом для поїздки була участь у Світовому форумі демократії, на який запросили в. о. мера Ірпеня. Серед результатів візиту – досягнута за сприяння Постійного представника України в РЄ Дмитра Кулеби домовленість про підтримку програми вивчення англійської мови в Ірпені як еталонної для інших українських міст. Ця муніципальна програма, яка зараз готується, має бути запроваджена з січня наступного року. Очікується, що Офіс Ради Європи в Україні рекомендуватиме її для наслідування, а можливо, й допоможе фінансово. Бо ж важливість володіння англійською в наш час складно перебільшити. Як і значення для Ірпеня розвитку туризму та залучення інвестицій. Відтепер інформаційно-туристичний стенд Постійного представництва України при Раді Європи прикрашатиме нещодавно виданий туристичний путівник «Irpin Travel».

Звісно, ми не охопили всіх прикладів і напрямків міжнародної співпраці по-ірпінськи – зачепили лише найсвіжіше та найяскравіше. Проте й з цього видно, що інвестувати частину зусиль керівників місцевого самоврядування в зарубіжні зв’язки – справа вдячна. Якщо врахувати, що за чотири місяці діяльності Анастасії Попсуй в ролі в. о. міського голови сумарний час її перебування за кордоном не перевищує й двох тижнів, виходить, що «шкурка» не просто «варта вичинки», але й має потенціал вигідно окупитися для ірпінської громади.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: США,Дипломатия,європарламент,Чикаго,Світовий конгрес українців,Рада Європи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.