АНАСТАСІЯ ПОПСУЙ: СИСТЕМА РЕЙТИНГУ В «ШКОЛІ ГЕНІЇВ»

23 липня 2018, 15:16
Власник сторінки
В. о. міського голови - Секретар Ірпінської міської ради
0
46
АНАСТАСІЯ ПОПСУЙ: СИСТЕМА РЕЙТИНГУ В «ШКОЛІ ГЕНІЇВ»

Всі ми знаємо, яким чином виставляються оцінки у загальноосвітній українській школі. А також, всі, хто мають дітей, знають, що ця система за останні років двадцять практично не змінилася.

Так, уже не 5-тибальна, а 12-тибальна. Проте суті це особливо не змінює. Все одно, головним критерієм оцінювання є здатність учня переказати мертві знання. Навіть у концепції Нової української школи зазначено, що вчителі знають, як оцінити, скільки помилок дитина робить у диктанті, проте не знають, як визначити рівень самостійності, вміння співпрацювати, висловлювати свою думку тощо. Традиційний табель дає лише інформацію, наскільки добре дитина запам’ятовувала і відтворювала програмні знання, а цього в 21-му столітті недостатньо.

Отже, компетентісне оцінювання прийняте на рівні Міністрества, але, як явище, залишається абсолютно незрозумілим для вчителів. Ми намагаємося переймати «нерадянський досвід» освіти, але ніби споглядаючи через телескоп на Марс. Чому так? Як гадаєте, скільки освітян чи просто вчителів вчилися за кордоном, викладали за кордоном, чи хоча б чиї діти вчилися там? Погодьтеся, дуже мало.  То як же нам зрозуміти систему освіти і систему оцінювання, не перебуваючи ні дня у цій системі? Тільки через людей, які «там» були. Я так кажу, бо закінчила педунівер, і багато працювала у сфері освіти. Але зрозуміла систему зсередини тільки після того, як моя дочка повчилася за кордоном в демократичній школі, а я – провела літо, навчаючись у Гарварді. І цей досвід, як і інші, ми залучимо.

Ми продовжуємо працювати над інструментарієм проекту ШКОЛА ГЕНІЇВ. Саме для учасників проекту наша команда розробила систему оцінювання-рейтингування дітей, яка ґрунтується уже на успішно випробуваному досвідів місті Ірпінь. Наприклад, уже два роки поспіль виконується програма стипендій для обдарованої молоді. Одна система проста – за відмінними оцінками і спортивними досягненнями, а друга – рейтингова.

Рейтингова система Ірпеня надає змогу раз на місяць одному учню в одному класі отримати стипендію міського голови. До уваги беруться:загальна сума всіх отриманих балів учнем за навчання протягом місяця (бали нижче 7 не беруться до уваги), бали таємного голосування серед однокласників та бали від класного керівника за такі якості: доброзичливість, вихованість, активність у житті класу і громади, толерантність. Результати такого рейтингу затверджує голова батьківського комітету класу або лідер учнівського самоврядування. Важливо, що бали за попередній місяць не впливають на наступний рейтинг! Тож кожен учень з класу має шанс отримати стипендію.


Також для оцінювання учасників проекту буде використовуватися Гарвардський підхід: не трансляція знань, а здатність ними оперувати. Як приклад завдання: «скласти бізнес-план з діаграмами свого життя у період навчання в школі», або написати ессе: «порівняти рівень громадської активності моїх друзів» чи «вплив теленовин на життя родин за моїм спостереженням». Тобто теми будь-які, але спонукають до аналізу та формуванню власної думки із залученням спеціальних і загальних знань.

Як інструмент активності і оцінки одночасно також буде застосовуватися методологія «Банку молодіжних ідей», яка декілька років поспіль довела ефективність залучення молоді в життя громади Ірпеня. Молодь самостійно готує і захищає проекти для громади, і отримує фінансування на їх реалізацію, а потім – звітує. Втручання дорослих – суворо обмежене. Діти самостійно приймають рішення, працюють в команді, організовують процес виконання, несуть особисту відповідальність за проект.

Насправді Інструмент рейтингування може здатися складним, але це тільки через незвичайність. США та Європа давно оцінюють дітей за їх здатністю пристосовуватися  щодня до мінливого світу, де дорослі і самі не знають, що буде завтра. Хоча вкотре нагадаю мою позицію: усі наші проекти, в першу чергу, мають показувати дітям, що ми їх любимо, підтримуємо і віримо в них. Це найголовніше.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: рейтинг,школа,учні
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.