Анастасія ПОПСУЙ: "Жодного лікаря в Ірпені не буде звільнено"

15 листопада 2018, 19:04
Власник сторінки
В. о. міського голови - Секретар Ірпінської міської ради
0
49
Анастасія ПОПСУЙ:  Жодного лікаря в Ірпені не буде звільнено

Жодного лікаря в Ірпені не буде звільнено, незважаючи на тиск медичної реформи.

В Україні триває медична реформа. Як пацієнтам, так і лікарям через це доводиться переживати чимало непростих і навіть дуже болючих моментів. Як вирішуються проблемні питання в Ірпінському регіоні говоримо з виконуючою обовязки Ірпінського міського голови Анастасією Попсуй. 

Сьогодні по всій країні виникли проблеми з виплатою зарплат медикам та освітянам. Разом із тим в Ірпені зявляються чутки, ніби місцевим лікарям загрожує масове звільнення. Яка ситуація у нас з оплатою праці працівникам медицина та освіти і чи будуть кадрові скорочення?

Чутки це неперевірена інформація, яку дуже часто і не намагаються перевіряти ті, хто їх поширює. Що ми бачимо насправді? Масові мітинги, які збираються в Києві через невиплату зарплат лікарів та вчителів. Місцеві бюджети не справляються з цією проблемою, а уряд поки не реагує. Проте в Ірпені заробітна плата працівникам соціальної сфери виплачується і буде виплачуватися.

Що стосується вчителів ми до виникнення цієї проблеми підійшли заздалегідь, увівши платні послуги на шкільні факультативи і групи продовженого дня. Тобто, зробили їх самоокупними і таким чином збалансували видатки на освіту. Тепер маємо можливість покрити той дефіцит, який зявився в останній декаді року. Крім того, передбачили в бюджеті кошти для доплат педагогічним працівникам і подбали про те, щоб утримувати додатково відкриті 44 класи у школах і оплачувати 109 додатково введених ставок.

Ситуація з медициною набагато гостріша і вирішити її непросто, адже йдеться про великі кошти. Грошей не вистачає, особливо на вторинний рівень поліклініки та лікарні. Лише 40% вторинного рівня медичних послуг покриває субвенція (державні кошти), інше з наших міських ресурсів. Частка фінансування з міського бюджету весь час збільшується. У 2018 р. вона складала понад 65 млн грн, і це важкий тягар для громади. До цього варто згадати і недостатнє забезпечення ліками: замість 24 млн грн, які потрібні на фінансування безплатних лікарських препаратів нашим жителям, лікарня отримує лише 4 мільйони. І мало не щомісяця на плечі міста перекладається фінансування тих чи інших ліків. Скажімо, із жовтня ми вже не отримуємо інсулін. А це 200 тисяч щомісячно з бюджету! За рік 2 мільйони 400 тисяч лише за цей препарат!

Окреме болюче питання кадрів. Наша позиція чітка: ми не можемо «розкидатися» кадрами, особливо в медицині. І для нас зараз важливо максимально зберегти усіх наших лікарів. Адже за 9 місяців цього року із близько 1500 медиків звільнилося 200! А набрати ми змогли лише 100. Гостро відчувається брак вузьких спеціалістів. На деяких ділянках катастрофічно не вистачає фахівців, що й не дивно з їхнім мізерним рівнем зарплат.

Ми не залишимо лікарів у цій ситуації напризволяще: наразі виплачуємо їм зарплату, шукаючи для цього усі можливості і додаткові кошти в бюджеті. Ірпінь одне з небагатьох міст України, де виплачуються зарплати і надбавки лікарям за рахунок міського бюджету.

Зараз ми плануємо широку інформаційну кампанію хочемо провести опитування громадян, проаналізувати статистику і будемо вкладати кошти туди, де в цьому є найбільша потреба

Під час останньої сесії виступила головний лікар Ірпінської центральної міської лікарні Людмила Бідула і запропонувала звернутися до Верховної Ради з закликом врахувати потреби місцевої медицини при формуванні державного бюджету на 2019 рік. Ситуація настільки кричуща?

Ми звертаємося до Верховної Ради, бо на наступний рік абсолютно не передбачені навіть ті ліки, які є безкоштовними. Медикаменти для пільговиків, чорнобильців, онкохворих, інсулінозалежних на наступний рік не закладені в бюджет по всій країні. Наразі держава лише на 40% профінансувала вторинний медичний рівень. А реально потрібно цю суму збільшити хоча б удвічі.

Немає коштів на зарплати у повному обсязі, на медикаменти, на операції. Усього на медичну сферу потрібно додатково хоча б 60 млн грн.

Свого часу ви працювали заступником міського голови саме з гуманітарних питань. Тоді з іменем Анастасії Попсуй  повязували  перші медичні реформи  у нашому регіоні. Що саме із запропонованого Вами довело свою своєчасність та успішність?

Ще у 2015 році ми почали створювати по всьому місту мережу сучасних сімейних амбулаторій. Памятаю, тоді наші кроки теж не всі розуміли, доводилося  долати відчутний супротив і лікарів, і пацієнтів. Але сьогодні для мешканців Ірпеня стало звичним мати первинну медичну допомогу недалеко від дому. Крім того, існуюча мережа сімейних амбулаторій суттєво полегшила процес розділення первинної і вторинної медичної допомоги

Що б сказала «реформатор» Анастасія Попсуй про сьогоднішній стан реформування медицини?

Якщо подивитися стратегічно, то реформа у нас не просто з року в рік, а з місяця в місяць підштовхує до того, щоби вторинна медицина поступово згорталася до мінімуму. Дали можливості і кошти заробляти «первинці», і то, цих коштів достатньо тільки в тому випадку, коли лікар буде з ранку до ночі працювати. Тоді він зможе забезпечувати і медперсонал сам оплачувати роботу медсестрам, медикаменти, витратні матеріали, комунальні витрати амбулаторії, якщо треба, то й оренду приміщення все абсолютно.

У нас, на щастя, є мережа своїх амбулаторій і ми з міського бюджету повністю покриваємо комунальні витрати, а також оплачуємо медикаменти. На наступний рік так і буде залишатися. Проте усім нам буде непросто.

Один із методів залучення і збереження на місцях медиків соціальне житло. На останній сесії одним із питань було прийняття на баланс міста гуртожитку, де проживатимуть лікарі, освітяни і працівники комунальної сфери

Так, це дуже важливо для цих людей, адже особливих перспектив на високі зарплати від держави немає ні в тих, ні в інших, але треба людям десь жити, в багатьох із них є сімї. Гуртожиток розміщено в Ірпені на вулиці Тургенєвській, передаємо працівникам бюджетної сфери 22 кімнати площею 1216 кв. м. Як тільки закриємо усі питання з документами, почнеться заселення.

Спілкувалася Юлія БЕРЕЖКО-КАМІНСЬКА

Фото: Олег ГРИБ

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.