Децентралізація на Сумщині: чи успішна реформа?

25 жовтня 2018, 15:43
Власник сторінки
Голова Сумської обласної організації політичної партії "Основа"
0
28
Децентралізація на Сумщині: чи успішна реформа?

Уже протягом 4 років в Україні триває реформа децентралізації. У кожному регіоні сільські, селищні та міські громади поступово починають об’єднуватись.

Станом на 10 серпня таких об’єднаних територіальних громад (ОТГ) у Сумській області вже 29. Усього планують створити 53 ОТГ замість 298 сільських, селищних та міських громад.

У липні Сумщина займала 8 місце у рейтингу мінрегіону щодо формування ОТГ. Площа Сумщини, що покрита ОТГ становить 9165 кв. км. або 38,5%. Населення області, що проживає в ОТГ – 245,8 тисячі осіб або 22,5%. Згідно з цим рейтингом, усього в Україні створено 803 ОТГ, у них об’єднались 3702 громади, де проживає майже 6,8 мільйонів осіб.

Один із головних плюсів децентралізації у тому, що кожна об’єднана територіальна громада сама заробляє на себе, усі підприємства які працюють на території громади сплачують податки у її ж бюджет. Найголовніше аби потім ці кошти спрямовувались безпосередньо на розвиток інфраструктури та потреби цієї громади. Окрім цього бюджети на місцях стали отримувати більше коштів від держави. Місцева влада повинна ж прозоро та ефективно використовувати ці ресурси, створювати неприбуткові комунальні підприємства, аби усі кошти йшли за призначенням задля розвитку ОТГ.

У рамках реформи в успішних громадах вже відчутні перші результати – це ремонти інфраструктури, ремонт доріг, утеплення шкіл та садочків, закупівля обладнання в лікарні та амбулаторії. Найактивніші громади зможуть контактувати з іноземними інвесторами та конкурувати за інвестиції. Днями в Недригайлівській ОТГ в селі Хоружівка відкрили перший в Україні Центр сприяння розвитку об’єднано територіальних громад, який надасть широкий спектр послуг: від навчання керівного складу та спеціалістів за напрямками життєдіяльності громади до ведення ефективної само зайнятості. Цей центр надасть можливість забезпечити мешканців села роботою, або навіть відкрити свою власну справу.

Я впевнений, що кожен успішний кейс громади – це найкраща реклама децентралізації на Сумщині, яка надасть можливість залучити в область інвесторів як із інших областей так і з інших країн.

Проблема у тому, що майже 75% площі Сумщини не входить в ОТГ, і у в порівнянні з минулими роками розвиток децентралізації уповільнився та затягнувся. Реформа триває вже 4 роки і в перший рік реформи на Сумщині створили лише 1 ОТГ. Уже у 2016 та 2017 році додалось 13 та 14 відповідно, щоправда цьогоріч об’єдналась знову лише 1 громада. Люди не повинні боятися брати на себе відповідальність та також мають долучатися до усіх важливих процесів у розвитку свого села, міста та країни.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.