«Отримав паспорт Угорщини – то який же ти тепер громадянин України!!!»

27 вересня 2018, 16:29
Власник сторінки
Соціальний психолог
0
119
«Отримав паспорт Угорщини – то який же ти тепер громадянин України!!!»

Угорсько-українська дружба: угорський паспорт в обмін на Закарпаття?!

19 вересня 2018 року. Засоби масової інформації та Інтернет-ресурси пістріють заголовками про масове отримання громадянами України, мешканцями Закарпатської області паспортів та громадянства Республіки Угорщина. У соцмережах шириться відео, на якому наші співвітчизники присягають на вірність Угорщині, отримують паспорт громадянина цієї країни та святкують зазначену подію келихом шампанського! І все це не десь на приватній квартирі чи офісі, а на території іноземної держави – у Консульстві Угорщини у місті Берегове на Закарпатті! Хтось каже – фейк, хтось – підтверджує справжність відео, посилаючись на анонімні джерела, кума, свата, брата, які вже мають такі паспорти і пречудово себе почувають. Правда це чи ні, нехай з’ясовують правоохоронці та вирішують дипломати. Але те, що майже половина мешканців прикоодонних з Угорщиною населених пунктів мають угорські паспорти, а від так і громадянство цієї країни – факт беззаперечний! Як і те, що Угорщина вже неодноразово втручалась у внутрішні справи суверенної та незалежної України, і втручатиметься надалі! То закон їм наш «Про освіту» не сподобався недостатньою кількість угорських шкіл та обов’язковістю викладання українською державною мовою базових предметів, то час від часу підіймається питання вдаваних утисків закарпатських угорців українською владою на мовним, національним, релігійним та культурним принципами. А видача угорських паспортів – ні що інше як «піклування про етнічних угорців, які мешкають в інших державах».

А чого варті заяви вищої посадової особи Угорщини - її головного дипломата - Міністра закордонних справ Петера Сійярто, стосовно докладання Угорщиною зусиль, спрямованих на гальмування процесу європейської інтеграції України та вступу до НАТО, якщо Україна не піде на поступки у вигідних угорській стороні питаннях! Це вже ніщо інше, як прямий шантаж та тиск!

Але більш за все дивують не заяви та поведінка іноземного дипломата, а позиція наших з Вами співвітчизників – громадян України! Ніхто ж їх примусом не тягне до Консульства Угорщини для отримання угорського паспорта! Тим паче, після ухвалення безвізового режиму між Україною та Європейським Союзом кордони для українців відкриті. Але якщо вже особа прийняла рішення прийняти громадянство іншої держави – треба бути чесним і відмовитись від громадянства України! Бо всидіти однією, вибачте, «дупкою» на двох стільцях – це принаймні не порядно та й не законно! Для деяких країн поняття подвійного громадянства є законодавчо унормоване та регламентоване. Але не в нашій країні. Найвищим Законом України – її Конституцією, в нашій державі не передбачено подвійне громадянство! А прямий обов’язок кожного її громадянина – дотримуватись її законів!

Хтось скаже, що тут такого правосудного?? Має громадянин паспорти, тобто громадянство кількох країн – і нічого у цьому страшного немає… А як тоді бути з присяганням на вірність українському народові, допуском до державної таємниці для державних службовців та вищих посадових осіб, як бути з виконанням військового обов’язку та військової служби, відбуванням покарань за злочини на її території! Сьогодні мені вигідно – і я громадянин України, а завтра мені потрібно зі зброєю в руках боронити її кордони – і я вже громадянин Угорщини!!! От і вийде так, як зі Ставицьким… Ще вчора міністр енергетики та вугільної промисловості України часів Януковича громадянин України Едуард Ставицький зробив нашу державу біднішою, присвоївши майно на мільйони доларів, а сьогодні він вже не Едуард Ставицький, а громадянин Держави Ізраїль Натан Розенберг і не підлягає екстрадиції до України, а тому не нестиме відповідальності за свої злодіяння перед українським народом. Це добре, що Ставицький настільки багато накрав в України і не встиг вивести це добро за її межі, що вистачило компенсувати вкрадене з державного бюджету. Але є і чиновники і по-проворніше!

Якось не по-людські та не по-громадянські це! Батьківщина у людини може бути тільки одна, місць проживання – безліч, наскільки фінансові можливості дозволяють! Але для того, щоб проживати, навчатись чи працювати – не обов’язково брати громадянство тієї країни! Рівень патріотизму, поваги до своєї Батьківщини виховується змалечку!

Україна в свій час вже не віднеслась серйозно до видачі паспортів іноземною державною своїм громадянам. І за це поплатилась своєю територією! Адже саме з видачі Російською Федерацією своїх паспортів громадянам України в Автономній Республіці Крим і почалась його тиха анексія, яка тривала роками і на яку тоді ніхто не звертав уваги!

Чисельність угорської діаспори на Закарпатті, за даними перепису 2016 року становить понад 1 млн. 200 тисяч осіб (враховуючи осіб похилого віку, неповнолітніх та новонароджених). Якщо угорські паспорти на Закарпатті отримало хоча б 10% її дорослого працездатного населення – ситуація може бути вкрай загрозливою та небезпечною для України. І якщо зараз не бити на сполох – Закарпаття може стати наступним осередком сепаратизму та черговою анексованою в України іншою державою територією!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: паспорт,Закарпаття,Угорщина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.