Справа Сенцова: розплата за українське громадянство

31 серпня 2018, 15:37
Власник сторінки
0
2244

Прикладом того, як відстоювати свої права і права рідної країни став український режисер, уродженець Криму і активіст Олег Сенцов.

Протягом тривалого часу він перебуває під вартою на території Російської Федерації у статусі політичного в'язня. Сенцов оголосив безстрокове голодування, що триває вже понад 80 днів. В результаті відмови від їжі режисер значно втратив вагу, ослаб фізично та морально.

Для значної кількості українців цей чоловік став уособлення патріотизму і наполегливості, адже попри страждання Сенцов продовжує висувати свою єдину вимогу російському уряду - звільнення всіх 64 політичних в'язнів, що утримуються на території Росії і анексованого Криму.

Спокійний, стриманий він висловлює свою чітку позицію і відмовляється від звинувачень російської влади, оскільки єдиний злочин, що зробив колись Олег Сенцов - народився на кримській землі і не признав її анексії.

Він не воював проти інших країн і нікого не вбивав. Він був на своїй, кримській землі. Його "вина" тільки в тому, що він – українець!” - заявила Ірина Гращенко із закликом звільнити режисера.

Але сам Олег, перебуваючи у повній інформаційній ізоляції, без закликів і гучних слів зміг об'єднати українців. Музиканти, поети, політики і навіть президент закликають, пишуть, і просять звільнити його. Так з'явився хештег #FreeSentsov, що активно використовується в мережі небайдужими людьми серед яких можна зустріти не тільки українців, а і представників інших держав. Різноманітні діячі культури активно намагаються поширювати інформацію про українського режисера.

Варто відмітити, що окрім утримання під вартою на Сенцова здійснюється значний тиск зі сторони російських правоохоронних органів, прикладом чого є небажання чоловіка перевестись на утримання до лікарні. У одному із недавніх листів, отриманих його сестрою зазначалось, що над режисером знущаються і новий візит до тюремної лікарні він просто не переживе. Більше того, “політв’язня” утримують у повній ізоляції від зовнішнього світу, не передають листів від рідних. За недавньою інформацією стало відомо, що чоловік не знає чи має його голодування результат. Скоріше за все, ув'язнений навіть не знає скільки українців його підтримують.

Нагадаємо, що 2014 року українця Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка затримали в Криму. Їх звинуватили у підготовці терактів, засудивши Кольченка до 10, а Сенцова - до 20 років позбавлення волі у одній із російських колоній суворого режиму.

Таким чином російська влада вчинила спробу ізолювати одного із українських впливових активістів, повторивши тим самим недавню історію із Надією Савченко, що також утримувалась на території РФ.

Чим закінчиться історія з Олегом поки невідомо, але точно зрозуміло, що триватиме вона ще не довго, оскільки із-за багатоденного голодування тіло і розум ув'язненого українця поступово здаються.

Чи став Сенцов для громадян нашої країни феноменом? Скоріше за все, що так, але однозначно занадто дорогою ціною. Однак, якщо Олегу все ж вдастся вистояти своє протистояння і випробування російськими тюрьмами - він однозначно увійде в історію як герой. Якщо не вдасться - увійде в історію Росія, яка закатувала ще одного українського борця. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Россия,Украина,свобода,Сенцов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.