Як створити ефективну банківську систему в Україні?

24 липня 2018, 11:37
Власник сторінки
Голова Сумської обласної організації політичної партії "Основа"
0
70
Як створити ефективну банківську систему в Україні?

Довіра громадян до банківської системи забезпечує розвиток економіки та фінансову стабільність держави.

Банківська система базується на взаємній довірі. З одного боку клієнти банку довіряють свої гроші банківській установі, а з іншого боку – саме кредити від банків є джерелом фінансування створення нових виробництв та проектів. 

Слід визнати, що українці не довіряють банкам та Національному Банку зокрема. За останні декілька років непрофесійні дії очільників НБУ призвели до закриття майже 80 банків, що, за оцінками економічних експертів, завдало шкоди економіці на суму біля 1 трлн. гривень. Лише на рахунках закритих в 2014-2016 рр. банків зависло біля 80 млрд. гривень коштів юридичних осіб, тобто малого та середнього бізнесу, який не зміг вчасно вивести кошти, бо не мав правильних зв‘язків із владою.

Балансова вартість активів, що знаходиться під керівництвом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб вже перевищила 500 млрд. гривень. Це ті кошти, що фактично виведені з економіки України, а точніше подекуди і вивезені за кордон. Майже 20 млрд. доларів, а це більше ніж загальний обсяг прямих іноземних інвестицій за 2013-2017 роки, не працюють задля розвитку економіки, а продаються по заниженій вартості по корупційним схемам.

Громадяни, втративши накопичення в закритих банках, вже не вірять Національному банку та заощаджують в доларах. Це опосередковано наносить ще більшу шкоду економіці, знекровлюючи її та створюючи залежність від іноземної валюти. Уряд вимушений розраховувати на зовнішнє запозичення, ще більше заганяючи Україну в боргову яму.

Фінансове рабство, інакше важко охарактеризувати економічну політику влади, яка нанесла прямі збитки кожній українській сім‘ї, більш ніж втричі піднявши курс та поклавши на кожного громадянина мільярдні борги перед МВФ.

Україна потребує ефективну банківську систему, а не керований із зовні хаос. Політична партія «ОСНОВА» має чітку позицію та конкретний план дій, щодо відновлення довіри до банківської системи з боку громадян та перезавантаження кредитування для малого і середнього бізнесу.

Перш за все потрібно змінити керівництво Національного банку, перетворивши його на професійний регулюючий орган, а не систему, де «свої» банки підтримуються, а «чужі» знищуються, не зважаючи на суспільні та економічні втрати. До влади мають прийти професійні управлінці, які швидко стабілізують курс та відновлять кредитування економіки.

По-друге, минуле керівництво Національного банку,  яке призвело до кризової ситуації, має відповісти перед законом. Схеми та методи закриття банків, мають бути відкриті для контролю з боку суспільства та ЗМІ. Тільки прозорість Нацбанку стане запорукою довіри.

Третє, і найголовніше – всі вкладники мають отримати компенсації від ФГВФО щодо втрачених коштів. Підприємства малого та середнього бізнесу, що стали жертвами фінансових ділків та корупційних оборудок, зможуть повернути втрачене та відновити діяльність. Економіка отримає фінансове вливання та почне зростання.

Довіра та репутація має стати головними чинниками в роботі банківських установ. А прикладом має бути Національний банк, прозорий та відкритий для контролю. Тоді українці зможуть довірити банкам свої заощадження, а молоді, інноваційні підприємства отримають дешеві кредити для розвитку виробництва та створення нових робочих місць. Україна ЗАПРАЦЮЄ!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.