Життя після ЗНО

16 липня 2018, 13:29
Власник сторінки
Директор Київського молодіжного центру
0
3907
Життя після ЗНО

Міністерство освіти України кожен рік вносить зміни в правила проходження Зовнішнього незалежного тестування (ЗНО) та правила вступної кампанії до вищих навчальних закладах.

У 2018-му їх основною метою стало створити для всіх абітурієнтів рівні умови. Та чи дійсно нововведення полегшали життя абітурієнтів?

В цьому році абітурієнти обирали предмети із нового затвердженого переліку ЗНО, і це стало першою проблемою, з якою стикнулися школярі, які навчалися російською мовою. Адже російську мову виключено із цього переліку. Для випускників 2016-2017 років, які мають сертифікат із російської мови, це також стало проблемою, так як довелось  пройти тестування з іншого предмета.

Нагадаю, що раніше в Інституті освітньої аналітики розповіли, що станом на початок 2018 року у загальноосвітніх навчальних закладах України здійснюється навчання 6-ма мовами. Державною мовою освіту здобуває майже 92% українських школярів, російською - 7% учнів. І менш ніж 1% українців навчається румунською, угорською, польською та молдавською мовами.

Також зміни торкнулися отримання сертифікату з іноземних мов. У них була включена ще одна частина – аудіювання. В Умовах прийому на 2018 рік було зазначено, що тестові завдання з іноземної мови будуть мати два рівня складності: академічний і профільний. Звісно, це створює нерівні умови для абітурієнтів при вступі. Слід наголосити, що сертифікати отримані в 2016, 2017 році будуть недійсними для подачі цього року.

Чи є вищезазначені зміни до ЗНО ефективними?  Час покаже. Хочеться сподіватися, що невиправдані зміни буде враховано, потреби всіх абітурієнтів буде почуто, і нові зміни дійсно будуть корисними для майбутніх студентів. Що стосується розвитку освіти, то є надія, що уряд буде працювати над тим, аби сертифікати ЗНО, прийнамі з іноземних мов, були дійсними на міжнародному рівні. А поки бажаю успіху всім абітурієнтам, адже вже минулого тижня розпочалась кампанія із подачі заяв та документів до ВНЗ країни, що триватиме до 26 липня 2018 року.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Куценко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.