Епідемія кору: актуальність проблеми та причини

12 березня 2019, 11:15
Власник сторінки
Директор Київського молодіжного центру
0
2161
Епідемія кору: актуальність проблеми та причини

Звіт ВООЗ показав, що кількість хворих на кір у Європі у 2018 році сягнула понад 82 тисячі людей. Це найбільший показник десятиліття. Україна в списку всіх країн є лідером епідемії.

Cумарна кількість хворих на кір у нас вища, ніж у решти країн Європейського регіону сумарно. Станом на 2018 рік, в Україні зафіксовано 53 218 випадків зараження. 


Через негативний досвід вакцинації, безліч сімей відмовилися від щеплень через страх за життя та здоров’я своєї дитини. Зараз є багато думок як і на захист, так і проти подібних дій. Наприклад, навіть Youtube звернули увагу на проблему та заблокували монетизацію каналів, що пропагують відмову від вакцинації. Зазначена причина: небезпечний і шкідливий контент. Тобто світова спільнота розуміє масштаби проблеми та намагається припинити поширення руху проти вакцинації.


Ще один цікавий факт. У 2017 році в Україні провели дослідження, яке показало, що серед дітей, двічі щеплених, антитіл до кору не мали 8-10% вакцинованих, у Закарпатті більше 20%. У той час, коли в Європі цей показник сягає лише 2%. Чому так відбувається?


Як зазначають медики, причина не в поганій вакцині, не в умовах її зберігання, а в тому, що в нас поширена практика “фальшивого” щеплення. Як і в Європі, так і в Україні використовують однакову бельгійську вакцину “Priorix”. Раніше,  існувала обов’язкова умова вступу до навчальних закладів: дитина не могла відвідувати заклад освіти без усіх необхідних щеплень. Наразі, це правильно допускає винятки, хоча зараз є випадки, коли невакцинованих школярів не допускають до навчання. Що далі? Батьки йдуть на крайні заходи та на папері відображають недостовірну інформацію, аби уникнути проблем при подачі документів та в подальшому. Інакше кажучи, наразі ми не маємо реальної статистики вакцинованого населення, тому не в змозі навіть прогнозувати, яких масштабів може досягти епідемія.


Звісно, кожен має право на вибір. Проте коли ми його робимо, необхідно усвідомлювати, які при цьому ризики на себе беремо. Кір - хвороба, що має серйозні наслідки, важко виліковна та не має чіткого алгоритму медичної допомоги. 


Практика щеплень поширена та має підтримку в усьому світі. Вважаю, що це неспроста. Якщо спалахів епідемії можна запобігти, необхідно використовувати цю можливість. Але в першу чергу, про це має турбуватися держава та забезпечувати населення якісною вакциною, що не викликатиме сумніви і страх батьків, а також підвищувати обізнаність громадян щодо загроз та ризиків відмови від щеплень та наслідків не лише для своєї родини, але й для всього суспільства. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: ВОЗ,МОЗ,Куценко,корь ,епідемія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.