В Євросоюзі вперше офіційно визнали агресію збройних сил РФ проти України

11 липня 2018, 16:04
Власник сторінки
0
44
В Євросоюзі вперше офіційно визнали агресію збройних сил РФ проти України

Визнання збройної агресії РФ на тлі продовження консолідації міжнародних зусиль

Одним із головних сигналів саміту стало (чи не вперше) закріплення в офіційному політичному документі ЄС факту визнання саме «агресії збройних сил РФ» проти України.

«Ми знову підтвердили своє рішуче засудження відвертого порушення суверенітету та територіальної цілісності України агресією збройних сил РФ, починаючи з лютого 2014 року», - чітко зазначено у документі.

Тобто, в Євросоюзі вперше офіційно визнали, що збройні сили РФ з лютого 2014 року ведуть саме військову агресію проти суверенної України.

Без перебільшення – це прорив у дипломатичній лексиці ЄС, де раніше уникали (та й продовжуватимуть це робити в інших форматах) називати Росію агресором, що застосовує власні ЗС на українській землі.

Коли журналістам повідомили про формат підсумкової прес-конференції – по одному запитанню від української і зарубіжної преси – то колеги мали визначитися із цим одним, максимум двома запитаннями. Було кілька ідей, але одна не викликала жодних сумнівів та заперечень. Це було запитання про українських політичних в'язнів Кремля, про консолідацію міжнародних зусиль задля їх звільнення.

Це запитання прозвучало. І на саміті йому була приділена особлива вага. Йшлося не лише про Олега Сенцова, Романа Сущенка, Володимира Балуха, Олександра Кольченка, Станіслава Клиха, Олександра Шумкова.

Адже поряд з цими іменами стоять десятки інших українських в'язнів Кремля, яких ЄС і Україна вкотре закликали негайно звільнити.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Європейський Союз,Європейська інтеграція,європейські цінності,Петр Порошенко,Сенцов,Саміт Україна - ЄС,Кольченко,саміт,Владимир Балух
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.