Повернення українських бранців: чому процес міг зірватися?

08 вересня 2019, 14:34
Власник сторінки
0
60
Повернення українських бранців: чому процес міг зірватися?

Повернення 35-ти бранців Кремля в Україну стало величезною радістю для їх родин та України вцілому. Нарешті на волі Олег Сенцов, інші політв'язні та захоплені в Керченській протоці українські моряки.

Літак з Москви приземлився у аеропорту "Бориспіль". 35 українських бранців Кремля повернулися на Батьківщину та побачились з родичами - хтось вперше за 9 місяців, а хтось - і за всі 5 років.

Обмін декілька разів відкладався. Прийнято вважати, що це через Володимира Цемаха. Цей бойовик "ДНР" є одним із причетних до трагедії знищення малайзійського "Боїнга" у 2014 році. Взаємне звільнення засуджених та полонених між Україною та Росією мало відбутись ще наприкінці серпня. Але коли з'ясувалось, що Цемаха не буде у списках тих, кого Україна готова передати Росії, то запевнила: якщо не буде Цемаха – нічого не відбудеться.

Очільник СБУ Іван Баканов заявив, що через питання звільнення Володимира Цемаха, якого вважають одним зі свідків у справі малайзійського "Боїнга", міг зірватися обмін між Україною і РФ. Про це він сказав у бліц-інтерв'ю «Інтерфакс- Україна».

Рішення не було спонтанним, а добре виваженим з боку президента, оскільки відсутність Цемаха у списку на обмін автоматично передбачала припинення переговорів з Росією. До речі, як і відсутність прямого авіакоридору з Москви.

За словами Баканова, Цемаха було допитано. «Звісно, правоохоронці мали можливість провести всі необхідні процедури. Матеріали долучено до справи. Іншу інформацію я не маю права розголошувати. Можу лише погодитися з думкою експертів, що вимога Москви внести Цемаха до своїх списків є черговим підтвердженням причетності РФ до збиття MH17. Можу вас запевнити, що ми докладемо всіх надзусиль щоб винних було покарано», — зазначив він.

Наразі, всіх звільнених чекає медичне обстеження та реабілітація. З кожним із повернених буде проведена робота співробітниками Служби безпеки України. Це стосується і українських моряків, їх перевірять усіх, це нормальна світова практика щодо звільнених з полону військових. Щодо кожного з них буде проведене службове розслідування, яке має встановити всі обставини, за яких вони опинились у полоні.

А те, що Росія вимагала обміну Цемаха, тільки підтверджує причетність РФ до збиття літака МН-17.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: СБУ,Борисполь,Росія,Росія-Україна,полонені
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.