Здорове молоде покоління – наш головний орієнтир!

07 червня 2018, 15:53
Власник сторінки
Народний депутат України
0
35

Переваги життя без тютюну – очевидні. Здорове молоде покоління – наш головний орієнтир!

Право на здоровя, право на безпечне навколишнє середовище, гідне майбутнє наших дітей, здорова нація в цілому. Це ті чинники, які впливають на світогляд, діяльність та життя кожного громадянина нашої країни.

Я вже не один рік є прихильником здорового способу життя та впровадження новітніх технологій, які можуть бути гарною альтернативою задля покращення екологічної ситуації в країні та спрямовані на створення здорової нації. Серед них енергозбереження, сортування сміття, “стоп палінню”.

       Результатом впровадження в життя цих заходів стануть: зростання якості довкілля, покращення фінансової безпеки та економічної ситуації.

    31 травня відзначали Всесвітній день без тютюну. З 1987 року по всьому світу проходять антитютюнові акції. У березні 2006 року Верховна Рада України ратифікували Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну, яка передбачає нагальне впровадження конкретних заходів на подолання тютюнової пандемії. За даними Всесвітньої організації охорони здоровя, щорічно від залежності від тютюну помирає понад 5 мільйонів людей. Серед основних захворювань – серцево-судинні, органів дихання, рак легень, інші види раку.

     Лише уявіть цю цифру, близько 11,5 млн людей в Україні, серед яких 9,1 млн – чоловіки, 2,5 млн – жінки - третина дорослого населення країни – є постійними курцями. Цифри невтішні.

     Як же це впливає на людину? Найбільший шкідливий вплив курці отримують від нікотину і вуглецю оксиду. На серцево-судинну систему – хронічна перевтома, підвищення артеріального тиску, ішемічна хвороба серця, тромбоз в різних судинах. На органи дихання – хронічне запалення дихальних шляхів. Хронічний катар та зниження слуху – це також результат негативного впливу аміаку, що міститься у сигаретному димі. Хронічні трахеїти і бронхіти. Що вже говорити про органи травлення, чуття та ендокринну систему. Страждає підшлункова, постійна печія та нудота. Це лише неповний перелік того, що відчутний і знайомий кожному тютюнозалежному. Звісно, що ми не звертаємо увагу на всі ці показники та статистики до пори до часу. І найнеприємніше у всій цій ситуації те, що саме дорослі є джерелом того, чому їх діти починають курити. Тютюнові компанії, які підтримували це, примножували свої капітали. 12 років – це середньостатистичний вік, коли більшість курців викурили свою першу сигарету. Юнацький, ще не окріплий, незміцнілий і несформований дитячий організм з тютюновим димом отримує руйнівний вплив на фізичний і розумовий розвиток. І можна багато говорити про симптоми, та орієнтуючись на статистику, яку я навів вище, ми розуміємо, що результат не такий, на який заслуговує кожна людина і здорова нація. Саме це є тим двигуном, який щороку набирає оберти і спонукає суспільство активізуватися. 

       Так, впроваджуються антитютюнові компанії, які обєднують групи людей, організації країни. Одна з наймасштабніших компаній “Кинь курити та вигравай!” була впроваджена у Фінляндії в 1994 році. Проходила у 12 країнах та залучила 60 000 курців. За результатами кампанії, яка тривала місяць – 30% учасників кинули курити більш як на один місяць. Вони залишились некурящими протягом року. Радує, що щороку кількість країни і учасників цього руху невпинно зростає. У 2004 році – 79 країн і більш як 500000 курців брали в ній участь.

Чи може грошовий приз бути заохоченням та на все життя позбавити пагубної звички? На це питання, як на мене, не має однозначної відповіді. Адже мотивація, сила волі, середовище  - це чинники, які будуть впливати на результат.

 

Як на державному рівні можна допомогти людям, які мають тютюнову залежність припинити палити?

На моє переконання, надання допомоги у відмові від паління має бути частиною національної програми запобігання тютюновій залежності, боротьбі проти тютюну.  І за її впровадження та ефективність має відповідати уряд.

На сьогоднішній день ми маємо:

Законодавство України про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення базується на Конституції України і складається з Основ законодавства України про охорону здоров’я, закон про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення та інших нормативно-правових актів, прийнятих відповідно до них.

16 грудня 2012 року в Україні набув чинності Закон №4844 про повну заборону куріння в громадських та на робочих місцях, включаючи приміщення закладів ресторанного господарства.

Короткі та тривалі консультації лікарів щодо тютюнової залежності та шляхів подолання проблеми, спеціальні інтернет ресурси та додатки до смартфонів, “гарячі” телефонні лінії, медіа-активність, кампанії громадських активістів та небайдужих громадян, збільшення цін на сигарети, заборона реклами тютюнових виробів, інформування про наслідки паління, тощо.

Щодо збільшення ціни на сигарети. Так, світовий ринок диктує свої правила і це безумовно впливає на формування ціни. Висока ціна на сигарети зменшить кількість курців, так як для пересічного громадянина це вимушений крок, враховуючи невисокі статки населення. Для країни - це здорове населення, зменшення кількості хвороб, повязаних з курінням. Збільшення акцизів та підвищення податків дають додаткові надходження в бюджет. 

Але основне, що спонукає країну до боротьби з проблемою паління залишається здорова нація, здорове молоде покоління. Наша просвітницька діяльність на усіх рівнях, приклад, який ми подаємо молодому поколінню – це наша з вами відповідальність. Тому не залишайтесь байдужими. Задумайтесь вкотре про те, як паління впливає на оточуючих, навколишнє середовище. Ми підсвідомо робимо достатньо речей, які негативно впливають на нас та оточення. Тому свідома оцінка своїх вчинків, констатація цифр та фактів має дати достатню мотивацію для подальших дій та життя без тютюну!


Використані джерела при написанні статті:

https://uk.wikipedia.org/wiki/%25D0%2594%25D0%25B5%25D0%25BD%25D1%258C_%25D0%25B1%25D0%25BE%25D1%2580%25D0%25BE%25D1%2582%25D1%258C%25D0%25B1%25D0%25B8_%25D0%25B7_%25D1%2582%25D1%258E%25D1%2582%25D1%258E%25D0%25BD%25D0%25BE%25D0%25BF%25D0%25B0%25D0%25BB%25D1%2596%25D0%25BD%25D0%25BD%25D1%258F%25D0%25BC

Статистика МОЗ https://www.kmu.gov.ua/ua/news/250248795

Сайт Верховної Ради України http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2899-15

Та інші інтернет джерела.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.