Як обрати професію

14 лютого 2018, 08:32
Власник сторінки
Директор Київського молодіжного центру
0
4524
Як обрати професію

Кожна людина одного дня постає перед вибором: яку професію обрати? Якій справі присвятити своє життя? І підійти до цього питання слід усвідомлено.

На жаль, статистика свідчить, що більшість випускників університетів навіть не уявляють навіщо закінчили той чи інший ВНЗ і ніколи не використовують отримані знання за призначенням. Майже третина студентів в Україні обирають той чи інший університет через його престиж – 29%. Трохи більше 14% студентів - через якість освіти у ньому. А 22% взагалі йдуть навчатися до вишу, бо так порадили батьки.


У підсумку ми отримуємо величезну кількість дипломованих фахівців, які не збираються працювати за фахом в силу різних причин: застаріли знання, професія втратила актуальність, перенасичений ринок, що призводить до елементарної відсутності вакансій, ну і одна з найбільш визначальних - людина просто не бачить себе в цій професії.


Правильний вибір професійного шляху після закінчення школи заощадить вам гроші і час. Ось тільки як зрозуміти, що вибір правильний?



Сучасні психологи виділяють чотири основні критерії при виборі професії:


  1. Усвідомленість. Тобто, чітке розуміння чого ти хочеш, що подобається робити, що ти будеш робити в обраній професії і так далі. Усвідомленість при виборі професії дозволить уникнути розчарування в майбутньому.

  2. Внутрішня мотивація. Тобто, у випускника, студента і навіть вже дорослої людини повинна бути своя особиста причина, чому він займається тією чи іншою справою. І це не можуть бути наполягання батьків, поради друзів або навіть гроші. Внутрішня мотивація - це щось більше. Щось, що змусить вас займатися улюбленою справою, навіть якщо вона буде збитковою. Називайте це поривом душі, як завгодно. Суть від цього не зміниться. У Вас повинні горіти очі. От і все. Інакше, Ви втратите інтерес до того, чим займаєтеся.

  3. Схильність до суспільних цінностей.

  4. Соціальна відповідальність. На щастя, цей критерій набирає все більшої популярності по всьому світу і стає вже практично мастхев в будь-якій професії. Про що він? Все просто. Що б Ви не робили, не варто забувати, що ми повинні допомагати тим, хто потребує нашої допомоги. От і все. Відповідно, будувати свою роботу або бізнес варто таким чином, щоб була можливість надавати посильну допомогу нужденним. Це, безумовно, не обов'язково і ніхто не змусить Вас це робити, але виключно споживацький спосіб життя теж ніхто не схвалить. Майже ніхто.



Крім того, проблема вибору професії випускниками та студентами лежить у загальнонаціональній площині. А це говорить про те, що система освіти застаріла і потребує реформування. Так, в США і Японії, наприклад, вже впровадили систему навчання, засновану на практиці. Тобто, алгоритм дій такий: спочатку ми з'ясовуємо, чим хочемо займатися, потім підбираємо набір необхідних знань.

І це, на мою думку, більш ніж вірно. Особливо в сучасному світі, де інформація оновлюється набагато швидше, ніж молодь встигає закінчити ВНЗ.


Багато хто скаже: але ж, як все таки зрозуміти, чого я хочу? Ким хочу стати? В якій професії реалізувати себе?


Для цього існують спеціальні тести профорієнтації, а також тренінги та майстер-класи, на яких ви зможете навчитися розуміти себе та відшукати свої таланти і здібності. Ми в Київському молодіжному центрі проводимо подібні тренінги регулярно і повірте, вони дійсно допомагають. Крім того, регулярні майстер-класи подібного плану допомагають розібратися в собі і краще зрозуміти себе.


Зараз разом з нашим психологом, ми розробляємо рефлексивні ігри, які дозволять стати на якийсь час стати тією людиною, до якого Ви прагнете в професійному плані.


У будь-якому випадку, вибираючи той чи інший шлях, Ви повинні розуміти, що обрана професія буде займати добру половину Вашого часу. І якщо не все життя, то безумовно довгий відрізок часу. Так ось, треба навчитися брати на себе відповідальність за свої рішення і вибираючи ВНЗ, усвідомлювати, що це Ваш і тільки Ваш вибір. Не варто передавати цю ношу батькам, друзям або ще комусь, хто захоче вибирати за Вас. Це Ваше життя і тільки Ви зможете правильно вибрати в якому напрямку йти. Будьте сміливіше. А якщо не знаєте, чим хочете займатися, приходьте до нас. Ми допоможемо все з’ясувати та навчимо всьому, що знаємо самі.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Куценко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.