Бережіться підробок

26 жовтня 2017, 19:18
Власник сторінки
експерт з питань національної безпеки і оборони, учасник програми Україна-НАТО, політичний консультант
0
58

Мовні" законопроекти: де собака зарита?

Відволікаючись від /реінтеграції Донбасу/ та /сезону мітингів/, наразі - влучний час, щоб згадати про черговий «мовний» законопроект, зареєстрований у Верховній Раді України, а саме - законопроект № 7146 «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо забезпечення захисту мовних прав національних меншин (під авторством пана Шуфрича).

 

Що пропонується змінити?

-          Зокрема, зазначається, що мовою освітнього процесу в закладах освіти має бути не лише державна мова, а також регіональна мова та мова меншин, якщо заклади освіти розташовані на територіях, на яких поширена регіональна мова або мова меншин та за рішенням відповідної місцевої ради застосовуються заходи, спрямовані на використання регіональних мов або мов меншин;

-          Пропонується гарантування державою права на здобуття освіти (від дошкільної до вищої, а також позашкільної та післядипломної) регіональною мовою або мовою меншин в державних і комунальних закладах освіти, якщо заклади освіти розташовані на територіях, на яких поширена регіональна мова або мова меншин;

-          Гарантувати право на вивчення мови корінного народу чи національної меншини не лише в комунальних закладах загальної середньої освіти, а й в державних;

-          Також пропонується прописати, що заклади освіти, де освіта надається регіональною мовою або мовою меншин, забезпечують обов’язкове вивчення державної мови, зокрема заклади професійної (професійно-технічної) фахової передвищої та вищої освіти – та в обсязі, що дає змогу провадити професійну діяльність у вибраній галузі з використанням державної мови.

 

Чим обумовлена така ініціатива?

-          «Мовне» питання час від часу постає в якості популістичних кроків – щоб відвернути увагу від важливих ініціатив, або ж навпаки, щоб привернути увагу до себе, з огляду на відсутність власних ініціатив, спекулюючи на «завжди актуальній та яскравій темі».

-          Прийнята освітня реформа, котра передбачає навчання українською мовою з пятого класу. Зазначена реформа – провладна, пропагована владою та отримала суперечливий зворотній звязок від громадськості, тому перш за все, ініціатива стосується не захисту прав національних меншин, наглядної демонстрації дій, протилежної діям влади.

Висновок:

Бережіться підробок.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Шуфрич,Нестор Шуфрич,мовний закон,мовне питання
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.