Стан справ та порядок денний реформ у силовому блоці та правоохоронній системі

15 березня 2017, 23:25
Власник сторінки
Член ГО "ПОСТУП", активіст, журналіст
3
8276

Реформою прокуратури позбавляється функції загального нагляду, а її повноваження обмежуються виключно можливістю здійснювати дії щодо представлення інтересів громадянина або держави в суді.

Це передбачає, що органи прокуратури більше не зможуть безпосередньо втручатися в діяльність громадян, приватних підприємств, порушуючи кримінальні справи і закриваючи їх, за домовленістю.
Найпершою реорганізація же торкнулася місцевих прокуратур: за чотири місяці з 638-ми районних прокуратур були створені 178 місцевих (шляхом об’єднання і укрупнення). А кількість фахівців скорочення з 8000 до 5000.
Всі діючі працівники пройшли тести, і тільки ті, хто набере більше балів, потраплять до місцевих прокуратури.

Концепція реформування СБУ, розробка якої була завершена у липні минулого року за сприяння радників НАТО, ЄС та інших двосторонніх партнерів. НАТО очікує підписання цієї концепції Президентом України у найближчому майбутньому.
І в цьому плані дуже важливим є забезпечення цивільного демократичного контролю над безпековими інституціями.

Реформа Нацполіції дала можливість простим громадянам більше довіряти правоохоронним органам, ніж старій міліції. Започатковані міністром Аваковим реформи вже зараз демонструють позитивні тенденції в роботі та ефективність самих дій Нацполіції.

Ключовими завданнями поліцейських є не тільки боротьба з порушенням законів, важливим є й те, що вони повинні вселяти в людей віру в неминучість, необоротність реформ, віру в силу держави, яка здатна себе захистити.

Ми є свідками того, як в життя втілюється одна з наймасштабніших і важливих реформ в нашій країні. В основі даної реформи − перехід від каральної до сервісної функції діяльності правоохоронних органів.

Проте є дуже багато "але". Дуже багато діячів, які незадоволені діяльністю міністра Авакова, шукають в усьому, що робить міністр, один негатив. Роботу міністра має оцінювати суспільство та громадськість саме по реальним реформам в міністерстві, а не по дописам у фейсбуці всілякими там шатунами. А якщо серйозно, то справа "диванної сотні" живе: мережеві хом"ячки, які всім завжди незадоволені, крім своєї бездіяльності, готові критикувати любого і кожного, аби тільки не говорити правду про свою бездіяльність.

Міністр Аваков за час своєї роботи на посаді міністра зумів провести масштабну реформу МВС, створивши Нацгвардію та Нацполілію, наслідком якої став спокій на дорогах та в містах, опитування громадської думки тривалий час показують, люди почуваються безпечніше у своїх містах після появи підрозділів Нацполіції.

Внаслідок проведеної реформи поліцейським стало бути престижно, відбулося покращення безпекової ситуації у Києві, яке вираховується співвідношенням вчинення злочинів до розкриття злочинів, що значно покращилося в позитивний бік. Пограбувань, розбійних нападів, незаконного заволодіння транспортними засобами стало вдвічі менше в порівнянні з аналогічними показниками минулого року.

І ще одним показником ефективної роботи міністра є те, що в областях розпочали запускати роботу сервісних центрів МВС, що є дуже зручним для громадян.

Але що ми бачимо в процесі політичної боротьби замість посутньої дискусії? Намагання нав"язати думку, що міністр Аваков все робить неправильно, не деталізуючи і не конкретизовуючи, всілякими засобами намагаючись донести до громадськості весь негатив на його адресу. Але, на моє глибоке переконання, не буває все погано і не може бути все не так. Буває упереджене ставлення, помножене на особисті амбіції та політичну боротьбу. А отже, усе, що протягом останнього часу відбувається навколо реформ в Україні - все те є політичним замовленням з дискредитації Яценюка, Авакова та команди. Але не все так погано. Люди команди Яценюка продовжують залишатися в уряді та проводять реформи. Команда міністра Авакова - на шляху реформ МВС, команда міністра Петренка реформує юстицію, команда Пишного робить Ощадбанк сучасним та зверненим до людей. На мою думку, треба час, щоб оцінити широту задумки команди реформаторів.

Реформи в Міноборони повинні завершитися до 2020 року
Після етапу стабілізації ситуації в Збройних Силах України необхідні реформи в Міноборони вже почалися. При цьому процес реформування розпочато зверху, з апарату Міністерства оборони України.

Паралельно відповідні заходи реформування здійснюватимуться в Генеральному штабі Збройних Сил України. Обсяг роботи попереду у нас значний, але повинні її завершити до 2020 року.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.