Чи такий страшний звір?

23 лютого 2017, 13:33
Власник сторінки
Кандидат экономических наук, депутат киевсовета
2
6757

Тема з блокуванням будь-яких економічних стосунків з непідконтрольними Україні територіями стала топ-новиною останніх тижнів.

Усі забули вже  про медицину, отруєння в школах,  нестачу ліків для діабетиків, тарифи, податки і про все інше. Найважливіша тема для обговорень – блокада Донбасу і прийдешні віялові відключення.

А між тим, інформація про те, що блокада може призвести до енергетичної кризи для населення – це міф. Існує два види вугілля – антрацитовий і газовий. І той, і інший доступний на мирній території України. Необов'язково його купувати на непідконтрольній нам території. Наші ТЕС здатні працювати і на газовому вугіллі, правда, буде більше попелу (не найкритичніший момент в цьому становищі). Печі, звичайно, чутливі до складу палива, але коливання в якості вугілля зазвичай компенсуються допалюванням – використовують мазут або природний газ.

Виходить трохи дорожче, але буде тепло. І це головне!

Крім того, переведення блоків ТЕС з марки А на марку Г(газове вугілля, яке добувають в інших регіонах України) можливе. Навіть при нестачі вугілля є можливість імпорту з Польщі. У довгостроковій перспективі така стратегія може бути реалізована, але лише із синхронним збільшенням видобутку вугілля (марки Г) в Україні. Окрім цього, процес введення формули "Роттердам ", озвучений раніше, якраз покликаний дати вугільникам гроші на розвиток добування (а не валюту з країни вивозити, як вимагають деякі неадеквати).

Єдиний мінус в тому, що переформатування одного блоку вартує понад 100 млн і забирає від 9 до 12 місяців (з виведенням його з роботи), якщо оперативно діяти – до наступного опалювального сезону все буде готово.

Практично не поміченою в новинах пройшла звістка про те, що американський аналітичний центр Atlantic Council радив Україні припинити усі економічні зв'язки з окупованими територіями (ще близько півтора місяця тому), що дозволить прискорити переговори відносно окупованих територій. Лише деякі джерела згадали про це кілька днів назад.

Вважаю, саме цей сценарій був узятий за основу активістами, хто б їх не "стимулював".

А між тим, йдуть безплідні розмови щодо воєнного стану, переведення економіки на військові рейки. І влада заявляє, що нічого від цього не зміниться, а тільки військові отримають право конфіскувати у громадян особистий автотранспорт. Це явне перекручування, оскільки ніхто не говорить про один важливий момент. У разі оголошення воєнного стану на Донбасі (не у Києві, як має намір влада!)  Ахметову буде виданий наказ про переобладнання в певний термін ТЕЦ,  що знаходяться у його власності, під вугілля неколабораціоністського походження.

Звичайно, це дуже дорогі процеси.

З дійсно можливих негативних наслідків – стабільність національної валюти. Ситуація, що склалася,  може суттєво "відкорегувати" валютні прогнози. І якщо блокада триватиме, то вже у березні очікувана ревальвація гривні може змінитися навіть девальвацією, тому що обсяги експортного виторгу почнуть дуже сильно скорочуватися. Для громадян це стане найбільш відчутним наслідком блокади. До того ж, ситуація, що склалася, може породити нову хвилю валютної паніки, що ще більше розгойдає долар.

Блокада також негативно впливає і впливатиме на вітчизняні промислові заводи. Сумська ТЕС через нестачу вугілля перейшла на газ. Через блокаду залізничного сполучення зупинене видобування на усіх шахтах вугільного об'єднання "Краснодонвугілля", а 25 лютого буде зупинена Макіївська філія ЄМЗ. Авдіївський коксохімічний завод переважно забезпечувався електроенергією, а також вугіллям з непідконтрольних територій. І вже були заяви керівництва підприємства, що через тиждень завод буде вимушений зупиняти виробництво, що приведе до скорочення постачань, в першу чергу, на металургійні підприємства міста Маріуполя.

Але у будь-якому випадку, зваживши все за і проти, можна зрозуміти, що блокада – це не привід для тотальної панічної атаки населення. Керівництво країни повинне просто прийняти принципове рішення і усунути можливі негативні наслідки. І, звичайно, зробити усе можливе для того, щоб поставлена мета, на честь якої і затіяли усю цю історію, була досягнута.

Які висновки можна зробити з усього вищезазначеного? Чергова констатація того,  що нас знову просто відволікають від того, що дійсно ставить під загрозу життя і здоров'я людей. Вже не знаю, вкотре я звертаю увагу людей на подібні маніпуляції, і одне зрозуміло точно – нам самим пора навчитися розрізняти важливу інформацію від інформаційного сміття, яким нас намагаються відволікти від злочинних дій влади.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.