Хронологія окупації Криму

20 лютого 2017, 02:19
Власник сторінки
Студент
2
257
Хронологія окупації Криму

20 лютого 2014 року розпочалася Російсько-Українська війна з окупації Криму, та по цей день продовжується збройнє протистояння на сході України.


20 лютого 

Саме 20 лютого з військових баз Російської Федерації в Автономній Республіці Крим виїхали бронетранспортери та вантажівки з солдатами морської піхоти РФ. Передислокація цих сил відбувалась до житлових кварталах міст. 

22 лютого 

22 лютого на Ялтинському шосе під Севастополем з’явилися протитанкові їжаки, а також у Верхньосадовому на шляху до Сімферополя. 

23 лютого 

В ранці на вулиці Севастополя вийшли люди. На площу Нахімова біля будівлі Севастопольської міської Ради де й пройшов мітинг про недовіру голові Севастополя Володимиру Яцубі. Цього ж дня обрали нового – Олексія Чалого. 

26 лютого 

Під будівлею Верховної Ради АР Крим пройшли два мітинги, в одному з яких узяли участь представники проросійських організацій, котрі вимагали приєднання автономії до складу Росії, у іншому — українські патріоти та кримські татари, котрі наголошували на необхідності територіальної цілісності України. Між учасниками мітингів виникли сутички, у ході яких постраждали 30 осіб. 

27 лютого 

У ніч на 27 лютого будівлі Верховної Ради та Уряду АРК захопили озброєні невідомі особи та встановили на будівлях російські прапори. За словами народного депутата Сергія Куніцина адміністративні будівлі захопили професійно підготовлені люди, які озброєні автоматами, кулеметами, гранатометами тощо. Народний депутат Геннадій Москаль підтвердив, що до захоплення адміністративних будівель причетні бійці Російської Федерації, політик зазначив, що у будівлі Верхової Ради АРК можуть перебувати до 100 бойовиків, озброєних сучасними видами озброєння, про що свідчить великі обсяги відео- фотодоказів та свідчення очевидців, а сама будівля може бути замінована по периметру. 

Цього дня кримський парламент затвердив рішення щодо проведення референдуму щодо розширення повноважень автономії 25 травня 2014 року. Рішення щодо проведення волевиявлення було підтримане 61 депутатом з 64 зареєстрованих у залі. Цього ж дня 
до Севастополя прибула група депутатів Державної Думи Росії, на чолі зі віце-спікером Володимиром Васильєвим. 

Близько 16-ї години робота переправи Крим — Кавказ з української сторони в місті Керч була зупинена, де в період до 1 березня була переправлена велика кількість Російських Військових які захопили Керчь та рушили на зустріч іншим частинам ВМСРФ у бік Феодосії, Ялти, Севастополя. 

Близько 23-ї години до аеропорту «Бельбек» приїхали більше 10 вантажівок і бронетранспортерів з російськими військовослужбовцями, які оточили летовище по периметру.Пізніше було захоплено злітну смугу аеропорту та термінали. Загальна кількість російських військових оцінюється в приблизно 300 осіб. 

28 лютого 

Невідомі озброєні люди у камуфляжній формі побудували з бетонних блоків, мішків з піском та інших підручних засобів блокпости на в'їздах до Автономної Республіки Крим. Пости з'явилися на трасі Скадовськ—Армянськ на кордоні з Херсонською областю у селі Чонгар. Блок-пости виявлені на трасі Каланчак (смт)—Армянськ та поблизу Джанкоя. На усіх блокпостах вивішені прапори Росії, їх охороняють автоматники у камуфляжній формі Російської Федерації. 
Рівно опівночі на територію міжнародного аеропорту «Сімферополь» проникли близько 200 російських військових без знаків розрізнення, що зайняли приміщення ресторану летовища. Вранці 28 лютого близько ще 100 бійців оточили по периметру міжнародний аеропорт «Сімферополь», а потім приблизно о 16:00 територія аеропорта була повністю захоплена. 

Державна прикордонна служба повідомила про перетин кордону 30 російськими військовими гелікоптерами, однак дозвіл на перетин кордону було надано лише трьом. Повідомлялося про рух колони з 20 БТРів зі східної частини Криму на Сімферополь та приземлення 15 військових літаків Іл-76 на військовому аеродромі у Гвардійському. 
Повідомлялося про рейд ракетного катеру Чорноморського флоту Росії «Івановець» до Балаклавської бухти, заблокувавши вихід у море кораблям ВМС України. 
Близько 10-15 військових спецпідрозділів Головного розвідувального управління Збройних сил Російської Федерації, що прибули напередодні, заблокували державне підприємство «Кримаерорух» на території аеропорту «Сімферополь», що забезпечує авіаційну навігацію над Кримом. Увечері невідомі захопили офіс оператора зв'язку «Укртелеком», внаслідок чого компанія втратила можливість забезпечувати зв'язок Криму з рештою території України. Невідомими було захоплено будівлю ТРК «Крим». За повідомленням журналістів телерадіокомпанії озброєні особи у військовій формі без знаків розрізнення представилися російськими військовими. 

1 березня 

1 березня 2014 року 16 військових вантажівок, вщерть забитих солдатами, в'їхали на територію аеродрому в Сімферополі. Вантажівки їхали в супроводі 2-3 хаммерів. Новопризначений Голова Ради міністрів АРК Сергій Аксьонов підтвердив інформацію про те, що до охорони важливих об'єктів на території автономії залучено сили Чорноморського флоту Російської Федерації, а також заявив про тимчасове перепідпорядкування силових структур безпосередньо йому та звернувся з проханням допомоги забезпечити мир у регіоні до Володимира Путіна. Крім того, Аксьонов оголосив про перенесення референдуму щодо самовизначення криму з 25 травня на 30 березня 2014 року у зв'язку з тим, що «конфлікт вийшов за межі розумного» 
Вранці у порт Феодосії увійшов російський десантний корабель на повітряній подушці «Зубр» без знаків розрізнення. Крім того, за повідомленням ЗМІ феодосійські Інтернет портали новин піддавалися хакерським атакам, не працювали веб-камери, що показували місто і порт. Президент Росї Володимир Путін подав на розгляд Ради Федерації звернення щодо використання російських збройних сил на території України до стабілізації суспільно-політичної обстановки у державі. Рада Федерацій підтримала пропозицію Президента одноголосно: за проголосували усі 90 депутатів верхньої палати парламенту. 
Кораблі Державної прикордонної служби вийшли у море у стані повної бойової готовності. Штаб «Правого сектору» оголосив про термінову мобілізацію та озброєння власних підрозділів та наказав підрозділам координувати свої дії зі збройними силами, МВС та СБУ. 
Лідер партії УДАР Віталій Кличко звернувся до виконуючого обов'язки Президента України Олександра Турчинова з вимогою щодо необхідності терміново направити заяву до ООН про невідкладне скликання Ради Безпеки ООН у зв'язку з агресією Росії проти України. 

2 березня 

Призначений 1 березня Олександром Турчиновим командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України контр-адмірал Денис Березовський був усунутий з посади Міністром оборони Ігором Тенюхом. Рішення про звільнення контр-адмірала було ухвалено через поширення у мережі Інтернет відеозапису, на якому Денис Березовський присягнув на вірність народові Криму, та наказу не «чинити жодного опору та віддавати зброю, амуніцію та все інше росіянам». 

4 березня 

Декілька сотень росіян вийшли до будівлі Міністерства оборони РФ у Москві проти введення російських військ до України з гаслами «Руки геть від України!». 
Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконними рішення кримського парламенту про призначення Аксьонова прем'єром і проведення референдуму. 

5 березня 

На мисі Фіолент у Севастополі російські військові захопили зенітно-ракетний полк та заблокували військову частину, знищивши обладнання бази та взявши під контроль стартові позиції ракет. 

6 березня 

У ніч на 6 березня російські військові затопили поблизу входу до озера Донузлав списані раніше протичовновий корабель «Очаків» та рятувальне буксирне судно «Шахтар», якими заблокували вихід у море українських військових кораблів з Південної військово-морської бази. Близько 10 години було захоплено радіотелевізійний передавальний центр у Сімферополі. Верховна Рада АРК на своєму засіданні проголосувала за приєднання регіону до складу Росії та звернулася до російського президента та парламенту з вимогою розпочати процедуру надання Криму статусу суб'єкта РФ. Також кримський парламент ухвалив рішення про перенесення референдуму про статус Криму на 16 березня 2014 року та затвердила питання, які будуть на нього винесені. 

7 березня 

Військову частину А2355 на Юхариній балці у Севастополі штурмували російські військові. За даними Міністерства оборони ворота частини протаранив КАМАЗ, після чого російські віськові зайняли найближчу будівлю. За інформацією ЗМІ особовий склад частини (близько 100 осіб) разом з журналістами перебувають у бункері. Під час захоплення частини російські військови побили українських журналістів.

10 березня 

На сцені Євромайдану Геннадій Балашов зазначив, що Путін почав війну проти України і єдиний спосіб припинити її це перекрити постачання газу з Росії до Європи через територію України. 

11 березня 

Верховна рада АРК та міська рада Севастополя на своїх сесіях ухвалили Декларацію незалежності Автономної Республіки Крим та міста Севастополь: за документ проголосували 78 з 81 депутата кримського парламенту. На мисі Тарханкут російські солдати прорвалися на територію українською радіолокаційної роти. Російські військовики здійснили спробу захоплення складу з боєприпасами у місті Інкерман.

16 березня 

Секретар Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Андрій Парубій заявив про зрив широкомасштабної операції російських військ по вторгненню в Україну під назвою «Російська весна». За його словами, сепаратисти планували захоплення влади на південному сході країни по кримському сценарію. 
Відбувся псевдореферендум за приєднання Криму до Російської Федерації. 

18 березня 

Президент Росії Володимир Путін разом з представниками кримської влади Сергієм Аксьоновим, Володимиром Константиновим та Олексієм Чалим підписав договір про приєднання Республіки Крим до складу Російської Федерації. У Сімферополі російські військові захопили 13-й фотограмметричний центр. Під час штурму, у якому була задіяна велика кількість снайперів, постраждали українські військовослужбовці: загинув прапорщик та було поранено капітана. В українських військових були відібрані документи та гроші, а їх самих взято «під арешт». 

21 березня 

Станом на ранок 21 березня в акваторії озера Донузлав у блокуванні перебували 5 кораблів ВМС України. За наказом командира бригади відійти до причальної стінки кораблі «Костянтин Ольшанський», «Кіровоград» і «Чернігів» почали переміщення до берегу, команда тральщика «Черкаси» відмовилася виконувати такий наказ. 

24 березня 

Вночі російські моряки затопили в озері Донузлав ще один катер, остаточно заблокувавши вихід у море. Вранці російські військові захопили рейдовий тральщик «Генічеськ». Російський десант висадився на корабель та взяв його під свій контроль, застосувавши проти його команди фізичну силу. Командира корабля було взято у полон. За допомогою швидких катерів росіяни здійснили чергову спробу захоплення тральщика «Черкаси», однак завдяки маневрам та діям моряків, які кидали у воду вибухові пакети, екіпажу корабля вдалося відбити атаки. О 4.30 розпочався штурм бази морської піхоти у Феодосії. У ході штурму на територію військової частини з 4 гелікоптерів висадився десант з 200 чоловік, які захопили базу; за свідченнями очевидців по казармах вівся вогонь з БТРа. Виконуючий обов'язки Президента України Олександр Турчинов підписав указ, котрим ввів у дію рішення РНБО щодо передислокації військових підрозділів та правоохоронних органів з АРК та Севастополя до інших регіонів України. 

6 квітня 

Близько 23.40 у Новоофедорівці російський молодший сержант застрелив майора ЗСУ Станіслава Карачевського. Убивство українського військовослужбовця відбулося у гуртожитку, де мешкають українські військові. Крім Станіслава Карачевського, росіяни жорстоко побили свідка злочину капітана Артема Єрмоленка, якого було заарештовано та доправлено до слідчого відділу Чорноморського флоту Росії.


Автор статті: Іван Гронський 
20.02.2017

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.