Агонія української медицини

18 серпня 2016, 15:06
Власник сторінки
Кандидат экономических наук, депутат киевсовета
8
5352
Агонія української медицини

Реформування стало настільки популярним у нашій країні, що здається, влада забула її реальне призначення, але вже не може зупинитись. Реформуванню підлягяє все та всі. Чергові зміни у медичному забез

Реформа стосується бригад «швидкої». Наразі до їх складу входять як мінімум три персони:

-       водій,

-       лікар-реаніматолог/фельдшер невідкладних станів (керівник бригади),

-       фельдшер невідкладних станів/виїзна медична сестра/санітар.

Також до складу бригади може входити ще один фельдшер/медсестра/санітар.

Бригади, що мають лікаря на чолі, є лікарськими і можуть надати термінову невідкладну допомогу на місці події. Якщо ж бригаду очолює фельдшер, то така бригада призначена для транспортування пацієнтів.

Однак очільники Міністерства охорони здоров’я вирішили змінити правила шляхом скорочення кількості персоналу до однієї бригади. І як ви вважаєте, якої? З реформуванням нас чекають лише бригади, призначені для транспортування пацієнтів.  Тобто до складу будуть входити:

-       водій (він же санітарний інструктор),

-       фельдшер невідкладних станів (керівник бригади).

 

А тепер робимо висновок: фельдшер – людина з середньою медичною освітою – має надати кваліфіковану невідкладну допомогу, стабілізувати стан пацієнта та транспортувати його до медичного закладу. Проте, незважаючи на велику кількість досвічених фельдшерів у вітчизняних бригадах швидкої допомоги, досвід не робить їх лікарями.

 

Що ми отримаємо в результаті? А отримаємо ми зниження рівня якості надання невідкладної медичної допомоги населенню. Як наслідок, зросте рівень смертності працездатного населення, загальний рівень смертності, рівень смертності від гострих захворювань, а також рівень інвалідності в країні.

Ті, хто прикриває цей безлад євроінтеграцію знають лише про те, що в Європі працює дана схема, але забувають, що для фельдшерів невідкладних станів існують чіткі протоколи дій медичного персоналу невідкладної допомоги при конкретних невідкладних станах, якими вони керуються.  У нашій країні такі протоколи є, але вони недосконалі та не відповідають стандартам ВООЗ.

Куди ж відправлять досвічених медиків? А з них зроблять сімейних лікарів! Тобто кваліфікованих, досвічених лікарів-реаніматологів хочуть зробити сімейними лікарями (лікарями загальної практики). Тобто людей змусять деградувати з вузької спеціальності, в якій вони мають досвід та кваліфікацію, до загальної терапевтичної спеціальності. Це, в свою чергу, ще більше знизить якість надання медичної допомоги в країні. Тим паче що реаніматологів катастрофічно не вистачає. Не тільки у бригадах швидкої медичної допомоги, а й у реанімаційних стаціонарах.

Що це? Тяжкий шлях до щасливого майбутнього? Чи черговий крок до прірви через безглузді реформи? Україну все ближче рухають до краю, за яким немає нашої країни, немає українців… Кому це потрібно, я не знаю.. Але маємо визнати, майбутнє нашої держави та нашого народу цих людей анітрохи не хвилює...

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.