Валерій Коровій на посаді голови Вінницької ОДА - рік перший

29 лютого 2016, 17:06
Власник сторінки
0
52
Валерій Коровій на посаді голови Вінницької ОДА - рік перший

27 лютого 2015 року на офіційному сайті Президента України був оприлюднений Указ Глави держави про призначення Валерія Коровія головою Вінницької обласної державної адміністрації.

Рік роботи на посаді – час підводити уже не проміжні («місяць», «сто днів»), а доволі серйозні підсумки. У вітчизняній традиції склалося так, що матеріали подібного роду або перетворюються у малозмістовне вихваляння з незрозумілими для читачів цифрами та графіками, або у суцільну критику: «це не зробив, те не виконав».

Спробуємо від подібної практики відійти. І зробити огляд навіть не у хронологічній послідовності, натомість розбивши на декілька смислових блоків, кожен з яких розкриватиме одну з характеристик теми: «Що таке Вінницька область на чолі з Валерієм Коровієм».

«Перше завдання – діалог з громадою»

Валерій Коровій – досвідчений економіст, тому об’єктивно його призначення мало б на меті посилити модернізацію господарського комплексу Вінниччини та стабілізувати ситуацію в економіці та фінансах.

Однак у цьому питанні претензій до попереднього керівництва як раз не було. Вінницька область в цілому залишилася «твердим середняком», а за деякими показниками, насамперед, у сільському господарстві, впровадженні енергозберігаючих технологій та сприянні обороні країни (більше ніж 100% мобілізація) – в числі лідерів.

Представляючи нового главу обладміністрації, Петро Порошенко, сказав, дослівно наступне:

«Дякую за роботу Анатолію Дмитровичу Олійнику, але він не зміг налагодити діалог із громадою... Вінницька область незважаючи на прикрий інцидент 6 грудня, який тут же підхопили російські телеканали і ще тиждень крутили певні сюжети, знайшла в собі сили стабілізувати політичну ситуацію через діалог. Його відсутність - це той недолік, який був у Анатолія Олійника. І це спілкування та порозуміння – є першим завданням для  Валерія Коровія».

З ким новий глава ОДА мав налагоджувати діалог? В обласній раді більшість депутатів – екс-«регіонали», до багатьох з них є суттєві претензії щодо корупційної діяльності. Озвучували ці претензії місцеві активісти. Але «озвучували» – неточне слово. З балконів сесійної зали обласної ради доносився безперервний гомін, часто – у мегафон. Голова обласної ради Сергій Свитко пересварився з депутатами і керівниками комунальних підприємств. Лідери місцевих осередків політичних партій стояли у черзі за посадами, а не отримавши їх, або отримавши не те, чого хотіли – починали голосити про «зраду» у соціальних мережах. Пікети перед ОДА стали майже буденністю.

Особливістю стилю роботи Коровія стало те, що він не робив публічні заклики до компромісу. Не виступав із заявами чи звинуваченнями у ЗМІ. Не підписував спільні «меморандуми» про взаємопорозуміння. Але обласна рада запрацювала. Зникли мегафони, а потім й активістам набридло приходити на сесії. Припинилися інформаційні війни.

Як? А це не так важливо.

У відпустку під час місцевих виборів Валерій Коровій не пішов, хоча балотувався №1 від «Блоку Петра Порошенка «Солідарності» до Вінницької обласної та міської рад. Але і агітацією також не займався, вважаючи, що за посадовця його рангу краще скаже його виконана робота, ніж «заганяння» бюджетників на обов’язкові зустрічі з керівництвом, як колись.

БПП зайняв перше місце на виборах до Вінницької обласної ради (29,1%) з кращим по Україні результатом.

При підрахунку голосів стався ще один дуже показовий епізод. Дві політичні сили, які найбільше критикували владу під час виборчої кампанії – «Опозиційний блок» і «Укроп» опинилися на межі проходження – 5%. Що було б за минулої влади – добре відомо. Переписали би протоколи і опозицію до розподілу мандатів не допустили. А хто незгодний – до суду. У Вінницькій області влада у виборчий процес не вмішувалася жодним чином, що й відзначили іноземні спостерігачі.

І в обласній раді склалася коаліція з практично усіх демократичних партій.

Певною мірою, це і є той діалог з громадою, який першочерговим завданням поставив перед головою Вінницькою ОДА Президент.

Боротьба з корупцією

«Ніхто нічого прикривати не буде! Ми підійшли до такої межі, що боротьба з корупцією виходить на перше місце в системі стабілізації ситуації в країні і в т.ч. у Вінницькій області. Цей процес ми повинні пройти, залучаючи громадянське суспільство, і крок за кроком, наближаючись до повного викорінення цієї «ракової пухлини», – це пряма мова Валерія Коровія.

Можна зауважити, що про боротьбу з корупцією говорили всі без виключення попередники Коровія на посаді голови ОДА. Проте чи не вперше слова не розійшлися зі справою.

За два тижні після призначення нового губернатора, було затримано «на гарячому» директора департаменту соціальної політики. Подія резонансна не тільки для області, а й в масштабах країни. Валерій Коровій прокоментував цю подію дуже коротко, але зрозуміло – я всіх попереджав, дехто мене не почув.

Згодом, звільнено ще декількох посадовців. Нарешті, влітку – відкрито пряму антикорупційну лінію голови ОДА, на яку можна зателефонувати і залишити навіть анонімне повідомлення про зловживання владою з боку чиновників. За хабарі затримували і службовців військкоматів, і поліцейських, і чиновників різних відомств: "У Вінниці затримано і звільнено за хабарництво працівника Прозорого офісу,  "Посадовця ДСНС у Вінницькій області схопили на хабарі", "У Вінниці на хабарі затримано експерта бюро судово-медичних експертиз".

«Жодних "своїх" у питанні корупції немає», – прокоментував процес очищення влади особисто Коровій. Але не лише у середовищі чиновництва є факти корупції. Складніше боротися із тими, хто формально представляє незалежні і некомерційні структури, але за фактом, визначив мету неправомірного отримання коштів.

Інформаційним проводом (за відсутності інших скандальних новин) намагалися зробити відсунення декілька сумнівних структур від реалізації проекту підтримки підприємців-переселенців за кошти ЄС. Структури підняли ґвалт: «Чиновники забрали гроші у переселенців!» Але коли певні подробиці цієї справи (плани витратити понад 50% від суми гранту собі на зарплати, перевести гроші за кордон, порушення бюджетного законодавства та таке інше) стали відомими громадськості, інформаційна «хвиля» спала так само, як і наступила.

Децентралізація

Злагода з громадськістю та боротьба з корупцією, це, звісно, добре. Однак посада керівника виконавчої влади в області дала можливість В.Коровію у повній мірі використати свій досвід економіста. Сприяло цьому і те, що анонсована в Україні децентралізація влади розпочалася з фінансових питань.

А це значить те, що територіальні громади отримали можливість більшу частину коштів залишати у місцевих бюджетах. Таким чином, відбулося кардинальне розширення повноважень органів місцевого самоврядування базового рівня, які отримали стимули для нарощування власної податкової бази. Завдяки цьому за підсумками першого півріччя 2015-го року із 701 ради базового рівня, які є в області, по 700 відбулося виконання бюджету. Понадпланово отримано 240 млн грн. Загалом, за 2015-й рік зміни у фінансовій політиці держави дозволили збільшити доходи місцевих бюджетів Вінницької області на 960 мільйонів гривень.

Лише завдяки державній політиці? Інвестор приходить туди – де є прогнозованість ситуації та професіональний підхід до економіки.

У 2015 році Вінниччина стала першою серед регіонів України за темпами приросту експорту, лідером розвитку сільського господарства, другою за результатами промислового виробництва. Підписання Угоди про асоціацію з ЄС дало нові репутаційні можливості для української економіки, а як наслідок – поступове підвищення конкурентоспроможності продукції.

Навіть у такі непрості часи вдається залучати інвесторів, створювати нові робочі місця. В обласному центрі закладено Вінницький індустріальний парк. Досягнуті домовленості з компанією UBS group, яка займається виробництвом холодильного обладнання для пивної промисловості. Завод переїде з окупованого Криму. Окремо слід відзначити «Миронівський хлібопродукт», який забезпечив у 2015 році введення в дію на повну потужність першої черги інвестиційного проекту, що дав можливість створити в нашому регіоні 4800 робочих місць. Уже розпочався другий етап реалізації інвестпроекту, в результаті якого буде створено ще, як мінімум, чотири тисячі робочих місць.

Досягнута домовленість із компанією «Барлінек» про розширення та модернізацію її виробничих потужностей у Вінниці. Мова йде про збільшення потужностей на 30% та створення додаткових 300 робочих місць.

Вінниччина накреслила стратегію розвитку регіону на п’ятирічку

І, оскільки ми домовилися мінімізувати у цій публікації «голі цифри», наведемо лише три факти, які, у принципі, дають повну оцінку новій владі в економічних питаннях.

Валерій Коровій очолив рейтинг губернаторів у першому півріччі 2015-го року за версією видання «Ділова столиця», причому визначальними стали економічні досягнення місцевої команди.

Підтвердив свій статус В.В. Коровій і у рейтингу «ДС», складеному за ІІІ квартали 2015-го року. Знову при визначенні місця враховувалися економічні і соціальні фактори: динаміка зарплат, залучення інвестицій, капітельне будівництво, погашення заборгованості та інше. Коровій знову - №1.

Нарешті, за даними Мінрегіону за весь 2015-й рік, визначеними ним за власними критеріями, Вінницька область – у п’ятірці кращих, поступившись з очевидних причин, Києву (з областю). Харкову і Дніпропетровську.

Питання оборони – пріоритетні

Зовнішню агресію ніхто з порядку денного не знімав. Це значить те, що область має долучатися до підтримки ЗСУ та вкладати кошти у будівництво оборонних споруд, забезпечувати належний рівень територіальної оборони, не допускати провокацій та диверсій, проводити мобілізаційні заходи.

В області було додатково створено 12 районних військових комісаріатів.

Однією з перших Вінниччина завершила будівництво закріплених за нею фортифікаційних об’єктів на Сході України. Всього актами приймання-передачі з виконавчою документацією передано в Міністерство оборони України дев’ять опорних пунктів у Луганській області. На цих об’єктах виконано земляних робіт – 67 345 куб. м. Виготовлено 825 залізобетонних елементів, з яких 825 елементів доставлено на місце встановлення та змонтовано. Місцевими лісгоспами заготовлено 100% лісоматеріалів, вивезено на об’єкти 2826 куб. м, та встановлено – 2826 куб.м.

Також на Вінниччині було відкрито ще один відділ прикордонної служби, тривають роботи у в/ч Гайсині, де розмістилася новосформована 59-а мотопіхотна бригада ЗСУ.

Стратегія і партнерство

У даному розділі можна обмежитися лише заголовками у телеграфному стилі. Тим більше, що сутність заходів вони передають у повній мірі: "На Вінниччині за підтримки Уряду Канади реалізовуватиметься проект  Партнерство для розвитку міст".

На Вінниччині підписано Меморандум про співпрацю в рамках програми Фонду «Східна Європа» «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади».

Депутати Вінницької облради затвердили розроблену облдержадміністрацією «Стратегію збалансованого регіонального розвитку до 2020 року».

Насамкінець – За сприяння Міжнародного фонду «Відродження» на Вінниччині запроваджується модель поліцейської діяльності на засадах взаємодії поліції та громади.

Нова поліція прийняла присягу.

Справи духовні

Менше, ніж за рік релігійним громадам передано 67 церков. При тому, що у 1991-2014 роках влада повернула конфесіям лише 58 культових споруд. Сам Коровій коментує це так: «Ненормальною є ситуація, коли держава чомусь розпоряджалася культовими спорудами, які вона не будувала. Повернути віру, повернутися у храм – ось ті завдання, які є цементуючими для українського суспільства. Більш міцний зв’язок, ніж зв’язок духовний, націю ніколи не об’єднає».

Однак можна у цій політиці побачити ще одну характерну рису Валерія Коровія – він відкидає надмірну опіку держави в усіх галузях з усіх питань. Влада виробляє правила і контролює їх виконання. Все інше – справа громади і кожного українця.

Не заважати працювати – і позитивний результат не забариться. Створити сприятливий інвестиційний клімат – і у регіон потягнуться інвестори. Забезпечити злагоджену роботу депутатського корпусу і взаємодію з громадськістю – і жодних інцидентів, «підігрітих» амбіціями окремих політиків не буде.

Зрештою, у перший рік перебування на посаді Валерій Коровій цілком виправдав покладені на нього сподівання, як на ефективного менеджера і технократа. Ефективність майбутніх кроків залежатиме, насамперед, від одностайної роботи команди. Сподіваємося, таку одностайність буде забезпечено.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.