Сучасні тенденції української політики. Частина 1

17 травня 2015, 10:19
Власник сторінки
Политтехнолог, политический консультант
2
308

З часом деякі гвинтики політичного механізму змінюють своє розташування, і новий політичний механізм набуває нових обертів та тенденцій. У першій частині мого дослідження хочу виділити три тенденції.


1. Щільний взаємозв’язок трьох секторів: політика - бізнес - громадський сектор. Перебуваючи в одному з цих секторів, можна позиціонувати себе та діяти в другому, а сприйматися в третьому. Це може відбуватися як частково, так і повністю.

Найяскравіший приклад: Порошенко напередодні президентської виборчої кампанії. Позиціонування: громадський сектор (тісна взаємодія з громадським сектором). Сприйняття громадськістю: політик. Реальне знаходження: бізнес.

Інший приклад: Володимир Кличко. Позиціонування: громадський та політичний діяч (вплив на громадські та політичні процеси). Реальне знаходження: бізнес. Сприйняття громадськістю: громадський діяч.

Зарубіжний приклад: Михайло Ходорковський. Позиціонування: громадський сектор (формування думки громадського сектору). Реальне знаходження: бізнес. Сприйняття громадськістю: політика (політична жертва, і як наслідок, гравець політичного поля). До речі, Ходорковський задля такого позиціонування вжив цікаву технологію - копіювання позитивного образу іншої особистості. Він вправно скопіював на себе образ культової бізнес-ікони нашого часу - Стіва Джобса. Безумовно, наразі цей образ сприймається позитивно, але цікава деталь -  він є образом особистості з бізнес-сфери, а "приміряли" його на Ходорковського з прицілом на громадський сектор. Чи, можливо, сам Джобс був не підприємцем, а діячем у громадському полі??

2. Впливова роль соціальних медіа.

Все більше й більше впливу на політичні процеси в Україні справляють соціальні медіа. Вони є оперативним джерелом інформації, базою для моніторингу останніх світових подій, а також креативним інструментом корегування політичного іміджу. За допомогою соціальних мереж політичні та громадські діячі організовують за декілька годин заходи за участю тисяч людей. Прикладом надшвидкої організації заходу за допомогою соціальних мереж є нещодавній Марш миру в пам'ять про загиблих під Волновахою (зарубіжний приклад - Мітинг за чесні вибори на Болотній площі у Москві).

Соціальні медіа - це реальна інформаційна зброя, яка, незважаючи на свою віртуальність, має небезпечно масштабну зону ураження. І чим більшою є концентрація політичних подій – тим більший вплив вони справляють на психологічне напруження громадян.

3. Культ помічника політика.

Останнім часом бажання обійняти посаду помічника політика (особливо помічника народного депутата) перетворюється в певний культ. Кількість шкіл, які в тренінговому форматі навчають, як стати помічником політика, зростає щодня.

В чому ж полягає таке вірусне поширення популярності даної посади? За відгуками учасників проектів, з якими я мала нагоду поспілкуватися, вони дійсно вбачають у цьому шанс "стати потім депутатом" та "бути ближче до влади". На жаль, або на щастя, чарівної пігулки немає, і проблема полягає в усвідомленні політичних реалій та об’єктивній оцінці власних навичок. Безумовно, одразу пересісти з крісла помічника у крісло депутата є майже неможливим. Треба робити перерву, серйозно підвищувати рівень професійних компетенцій, і лише тоді виникнуть шанси увійти до парламенту бездоганно та однозначно.

Дана підбірка сучасних тенденцій української політики не є вичерпною. До неї варто додати локальність дій політиків, ігнорування базових потреб виборців, "відмирання" політичних партій. Однак, на мою думку, вищеописані три тенденції є впливовими на сьогоднішній день.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: социальные сети,політтехнології,Михаил Ходорковский,политика,Владимир Кличко,політика,політика в Україні,Петро Порошенко,політтехнологи,політичні партії,соціальні медіа,соціальні мережі
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.