100 Днів Уряду на шляху децентралізації

12 березня 2015, 18:48
Власник сторінки
Координатор Аналітичної Платформи АПК
0
135

Досвід Польщі

Протягом 2010-2011 років мені випала честь стати стипендіатом Польсько-американського Фонду Свободи, стипендії імені Лейна Кіркланда. Це був чудовий рік протягом якого я мав змогу відвідувати лекції в одному з найкращих вузів Польщі,  Яґеллонському університеті Краків. Тема мого дослідження: Функціонування органів державної влади в  Україні та її адаптація до  європейських  стандартів  управління  через  призму  досвіду Польщі. Якщо коротко то досліджував вплив реформи органів державної влади в Польщі на формування децентралізації державного управління. Хотілося на власні очі пересвідчитись в тих комплексних заходах які зробила Польща задля радикальної перебудови, що залишались в них після «совка».

Я до чого все це почав писати, просто сьогодні звітував Уряд про свої 100 днів і знову використовували такі слова як «децентралізація», «дерегуляція», «реформи». Все те про що ми так давно мріємо,але ніяк не можемо зрозуміти, що ж це таке і як його запустити. Точніше не так: розуміємо, знаємо, але не хочемо. Бо це позбавляє центр реально впливати на життя маленького громадянина на місцях.  А цього ніхто допустити не хоче, бо тоді регіональну політику формуватимуть не київські «вожді», а люди на місцях, ті кого знають і обиратимуть за його внесок у розвиток громади. І цьому обраному, по великому рахунку буде байдуже, що там собі навигадував Яценюк,  Порошенко, і моя «улюблена» Яресько  бо питати з нього будуть не вони, а той маленький громадянин, що платить податки які залишаються на місцях і з них будують інфраструктуру для гідного життя.

Професор в якого я писав роботу був одним з фундаторів адміністративно-територіальної реформи Польщі, Mirosław Stec. Так от він часто любив нагадувати про те, що в Польщі є свої Арабські Емірати. Це невеличка гміна(найменша адміністративна територіальна одиниця Польщі) на території якої знаходиться шахта, що займається видобування цінних копалин. Більшість коштів, залишаються саме в управлінні цієї гміні, що дає можливість людям відчувати свою захищеність і впевненість у завтрашньому дні. Прозора сплата податків, створює стимул для пошуку інвесторів в свій регіон. Люди вбачають зацікавленість, адже таким чином, можна працювати для своєї громади і цілої країни, роблячи її цікавою для усього світу.

На жаль на сьогоднішній «лінійці» урядовців окрім загальної похвали один одного і постійного погоджувального коливання голів міністрів, після кожного слова Арсенія Петровича, нічого конкретного і не почув. Коли ж запрацює вже та «децентралізація», «дерегуляція»…??

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.