Адміністративна реформа в Польщі

15 грудня 2014, 09:57
Власник сторінки
Координатор Аналітичної Платформи АПК
0
88

Адміністративні реформи 90-х років ХХ ст. в Польщі були лише початком перетворень.

Адміністративні реформи 90-х років ХХ ст. в Польщі були лише початком перетворень. Їх необхідно було доповнювати пошуками нових методів роботи владних органів, оскільки опитування населення 1999 – 2000 рр. показали, що близько 40% громадян не задоволені рівнем послуг, що надавалися публічною адміністрацією. Реформи чіткіше виявили недоліки адміністрації, яких не було в приватному секторі: недбалість, повільність, неефективність, низька якість послуг , неналежне ставлення до клієнтів, брак інформаційної політики, що призвело до необхідності пошуків більш ефективних методів діяльності, одним з яких стало впровадження системи управління якістю. Опитування, проведене восени 2001 р., також указувало на те, що громадяни очікували від урядовців прихильності, ввічливості, скорочення часу і спрощення процедури надання послуг, прозорості дій і вичерпної, зрозумілої інформації. У першу чергу це стосувалось адміністративних органів місцевого самоврядування.

Як наслідок було посилено співпрацю з консалтинговою організацією Umbrella, яка діяла в Польщі з 1990 р., а з 1996 р. почала займатися сертифікацією систем управління якістю. У 1999 р. При Umbrella створено групу консультантів для взаємодії з органами влади, підготовлено методичні матеріали й презентації, проведено значну роботу з поширення інформації про системи управління якістю й організації, що сприяють їх запровадженню. В вересні 1999 р. розпочалась робота з виявленням гмін і повітів, заінтересованих у втіленні в життя системи управління якістю. На оголошення відгукнулося понад 100 органів влади, 40 з яких підписали угоди з проектом Umbrella й розпочали впровадження цієї системи згідно з вимогами стандарту ISO 9001:2000. Ці стандарти були розроблені Європейським Союзом для всіх нових членів. Вони визначають базові правила, процедури, рекомендації, відповідно до яких організовується управління в різних сферах діяльності, зокрема, в державній і муніципальній. Сертифікація муніципалітетів згідно зі стандартом управління ISO 9001: 2000 припускає наявність чітких соціально-економічних цілей і стратегії розвитку, а також оптимальної організаційно-структурної моделі, сприяючої їх ефективній реалізації. Посилювався також вплив євроінтеграційних процесів, оскільки підготовка країни до вступу в Європейський Союз передбачала й удосконалення системи влади. Особлива увага органів влади зверталась на стратегічне планування, що знайшло відбиття, наприклад, у планах регіонального розвитку.

      Підсумовуючи досвід Польщі хотілося б зазначити, що Україні для проведення адміністративної реформи потрібно багато над чим попрацювати. Зокрема завершити процес формування ефективної територіальної організації виконавчої влади та місцевого самоврядування.  Потрібно нарешті привести у відповідність з потребами сьогодення законодавство про місцеве самоврядування, про місцеві державні адміністрації. Лише за таких умов можна буде говорити про реформи які давно назріли для України.

                

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.