Грубе порушення вимог Регламенту Головою Верховної Ради

05 грудня 2014, 14:30
Власник сторінки
Народний депутат України
0
92

Під час обрання керівників і членів комітетів Голова Верховної Ради грубо порушив вимоги Регламенту



Юрій Мірошниченко: під час обрання керівників і членів комітетів Голова Верховної Ради грубо порушив вимоги Регламенту

 

4 грудня 2014 року Верховна Рада прийняла постанову про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів  (реєстр. № 1009), позбавивши фракцію «Опозиційний блок» та інші депутатські групи встановленого Регламентом Верховної Ради та загальновизнаними європейськими стандартами права на пропорційну участь у керівництві комітетів.


Таким рішенням, прийнятим за наполяганням Голови Верховної Ради та очільника найбільшої фракції, було грубо порушено вимоги статті 81 Регламенту Верховної Ради (який є законом), згідно з частиною четвертою якої встановлено, що розподіл посад голів комітетів, перших заступників, заступників голів, секретарів та членів комітетів визначаються пропорційно від кількісного складу депутатських фракцій (депутатських груп).


Отже, було порушено не лише вітчизняне законодавство, але й всі можливі стандарти парламентської діяльності в демократичній державі.


Складається переконливе враження, що у новообраному парламенті влада опозицію не тільки не хоче чути, але й не хоче бачити взагалі, а деякі депутати закликають до застосування сили до опозиційних депутатів.


Крім того, ми спостерігаємо систематичні порушення Регламенту Верховної Ради її спікером під час розгляду питань і голосування, «кнопкодавство» з боку  депутатів більшості.


В попередніх скликаннях парламенту опозиція була представлена у президії віце-спікером. Так, у Верховній Раді сьомого скликання цю посаду отримала фракція «Свободи», як би комусь цього не хотілося. Однак, право опозиції на цю посаду було дотримане і парламентська більшість голосувала за запропоновану кандидатуру.


За загальновизнаними європейськими стандартами за опозицією мають бути закріплені комітети, які дозволяють контролювати владу, зокрема в українському парламенті це мали б бути комітети з питань запобігання і протидії корупції, прав людини, правової політики і правосуддя, Регламенту, свободи слова, соціальної політики, захисту пенсіонерів, а також Спеціальна контрольна комісії з питань приватизації і Рахункова палата.


 Опозиційний блок пропонував закріпити за ним посади голів лише трьох парламентських комітетів: свободи слова, з питань Регламенту та прав людини, але і ця дуже скромна пропозиція не була навіть належним чином розглянута.


Нам залишається лише сподіватися, що допущені Головою Верховної Ради і парламентською більшістю помилки будуть виправлені і не стануть засадами їх роботи в майбутньому.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Оппозиция,мир,Верховная Рада,парламент,регламент,Юрий Мирошниченко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.