Олійник сформував пропрезидентську більшість у Вінницькій обласній Раді

02 серпня 2014, 04:46
Власник сторінки
журналист
0
31
Олійник сформував пропрезидентську більшість у Вінницькій  обласній Раді
Анатолій Олійник сформував пропезидентську більшість у Вінницькій облраді

Ігри окремих депутатів Вінницької обласної Ради нагадують навіть не театр, а цирк.

Багато вінничан саме такої думки про дії народних обранців і органу влади, який вони уособлюють, впродовж двох останніх сесій.

 

Все розпочалося із засідання президії облради, на якому група із 48 депутатів вимагала скликати позачергову сесію і скоротити одну з посад заступника голови обласної Ради. Звичайно ж, разом з тим, хто цю посаду займає. Під скорочення мала потрапити Наталя Солейко.

 

Звісно, що керівництву Вінницької обласної Ради не сподобалася така ініціатива, а голова Вінницької обласної ради Сергій Свитко навіть намагався перешкодити розгляду цього питання. Різними шляхами. Про це писали вінницькі ЗМІ, не буду зупинятися на цьому детально.

 

І от, 15 липня мала відбутися чергова сесія Вінницької облради, на якій планувався розгляд низки фінансових питань. Головне – питання про допомогу військовим. А її заблокували ті депутати, що вимагали скорочення посади Солейко. Просто не реєструвалися: після трьох спроб розпочати засідання реєструвалося від 36 до 47 депутатів зі 132-х.

 

Тож почубившись, попіарившись, втомившись виголошувати гучні заяви, депутати розійшлися. Для того, щоб зібратися вже на позачергову сесію.

І така сесія відбулася. Але не 20 липня, як то було передбачено, а 22-го.

 

Чому ж сесію перенесли?

 

Все дуже просто: щоб внести у порядок денний позачергової сесії ті питання, які не змогли проголосувати на черговій. Подейкують, на цьому наполягав голова Вінницької облдержадміністрації Анатолій Олійник. Це й зрозуміло. Депутати почубляться і розійдуться на 2-3 місяці. А голова ОДА і виконавча влада має працювати, а область жити.

 

Після губернаторської настанови депутати спокійно проголосували за рішення про підтримку Збройних Сил України та фінансування низки невідкладних бюджетних заходів із забезпечення життєдіяльності Вінницької області. Це було принципово.

 

Вдалося досягти компромісу і у кадрових питаннях. Було прийнято рішення, за яким Сергій Свитко сам має визначитися: потрібно йому скорочувати посаду заступника і чисельність апарату ради, чи ні. І цей компроміс є найбільш розумним. Бо до наступного засідання обласної Ради може багато чого статися, і вся ця гра депутатів може виявитися не актуальною. До речі, поки немає офіційної інформації про наступну сесію. За чутками, вона відбудеться десь у вересні-жовтні.

 

І ще. Зараз у Вінницькій обласній Раді встановився такий розклад: після зміни керівництва є ситуативна, але стійка більшість, не останню роль у згуртуванні якої відіграв губернатор. Це близько 80 депутатів, які називають себе пропрезидентською більшістю. І меншість, куди входять депутати «Батьківщини» та інші – максимум 47-50. Інші ж – перебувають у стані броунівського руху від однієї позиції до іншої.

 

Зрозуміло, що ці дві групи не формалізовані. Тому що чинним законодавством це не виписано. А отже й немає вимоги, щоб у місцевій раді існувала коаліція, більшість і меншість.

 

Але депутатські виступи на арені вінницького політичного цирку аж ніяк не є значущими. Бо якщо дійсно пройде реформа місцевого самоуправління і децентралізація – отримаємо обласну Раду нової якості. І, судячи з останніх соцопитувань, отримаємо вже не ситуативну, а стійку пропрезидентську більшість.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Губернатор,Вінницька область,вінницька влада,голова Вінницької ОДА
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.