Чим я заміняю пластик в побуті: 5 екологічних альтернатив

30 вересня 2020, 15:58
Власник сторінки
Віце-президент з питань сталого розвитку Професійної асоціації екологів України.
0
40
Чим я заміняю пластик в побуті: 5 екологічних альтернатив

Пластик - всюди. Якщо завтра вранці ви вирішите почати життя без пластику, все може закінчитися ще на етапі чищення зубів.

Якщо подумати, у нас більшість громадян в принципі перестає думати про сміття, з моменту його викиду в відро і виносу з дому. Але ж має велике значення його правильна утилізація. Не кажучи вже про переробку і повторне використання відходів, що є більш важливим питанням.

 Все б нічого, якби ми не тонули в смітті. З усіх мільйонів тонн сміття, отриманих в рік, ми переробляємо якихось жалюгідних 6%, коли в Європі цей показник сягає 40%.

 Гектар за гектаром сміття відбирає у нас родючі грунти, ліс і степ. Саме тому, щоб не прокинутися один день серед купи сміття, важливо почати розумно споживати.

Нехай поки нереально на 100% виключити пластик з життя, нам під силу скоротити його використання. Як це роблю я:

🌿 1. Бамбукові зубні щітки
Звичайна зубна щітка розкладається 400 років, хоча є всього 3-4 місяці. Бамбуковій вистачає на той самий строк, але її склад майже не шкодить природі. Майже, тому що містить трохи нейлону: в натуральній щетині сильніше розмножуються бактерії.

🌿2. Пляшки зі скла або нержавіючої сталі
Вся моя родина користується багаторазовими пляшками: це безпечніше і для природи, і для нас самих, адже деякі хімікати можуть проникати з матеріалу пляшок в воду і в організм. У магазинах повно красивих, легких і зручних ємностей з екологічних матеріалів.

🌿3. Багаторазові склянки для кави
Ще одна відмінна річ. Навіть якщо у такого склянки силіконова кришка або чохол, але все одно він набагато екологічніше пластикових стаканчиків, які збираються в купу біля кавоварки в офісі. А ще - не так обпалює пальці.

🌿4. Скляні контейнери
Не так давно повністю замінила будинку пластикові контейнери і баночки для зберігання їжі. Відмінний вибір - скляні з бамбуковими або металевими кришками. А щоб носити їжу на роботу, можна купити бамбуковий ланчбокс. Це легка і біоразкладається альтернатива.

🌿5. Багаторазові господарські сумки
За покупками ходжу з еко-сумками, благо, їх зараз багато і на будь-який смак. І ніякого «пакета з пакетами». Хоча, якщо дуже хочеться, у продажу можна знайти і пакети з рослинних відходів. Вони повністю піддаються біологічному розкладанню.

Так, це не вирішить відразу весь комплекс проблем, що накопичилися - аж надто їх багато, і вони складні. Але вкрай важливо почати сьогодні, тут і зараз.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Lifestyle&Fashion
ТЕГИ: экология,полиэтилен,ответственное потребление
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.