Як навчитися вмикати креативність у сучасному світі?

14 березня 2019, 15:28
0
140

Кен Робінсон, гуру в області розвитку людського капіталу, писав: «Креативність зараз настільки ж важлива в освіті, як і грамотність».

За даними Всесвітнього економічного форуму, до 2020 року креативність стане однією з трьох найважливіших навичок, які роботодавці цінуватимуть у своїх працівниках, поряд із критичним мисленням та комплексним вирішенням проблем. 

Що ж таке креативність?

Простими словами, це здатність створювати і знаходити нові оригінальні ідеї. Це бачення проблем під іншим кутом. Креативне мислення це революційне і творче мислення, що носить конструктивний характер.

Об’єм даних збільшується, разом з попитом на нестандартні ідеї. За попередніми оцінками, до 2020 року більше ніж 30% професій буде автоматизовано. Власне, дуже ймовірно, що через це люди зіштовхнуться з дефіцитом робочих місць, а на перший план вийдуть нові навички, такі як:

Ø  Технологічні навички;

Ø  Соціальні та емоційні навички;

Ø  Когнітивні навички.

 

За дослідженнями McKinsey&Company, серед технологічних навичок будуть затребувані:

ü  спеціалізовані навички в галузі ІТ;

ü  аналіз даних та математичні навички;

ü  технічне проектування, інжиніринг та підтримка;

ü  наукові дослідження та розробки.

 

Серед соціальних та емоційних навичок будуть важливими:

ü  міжособистісна комунікація та емпатія;

ü  лідерство;

ü  підприємництво та ініціативність;

ü  адаптивність та безперервне вдосконалення;

ü  розвиток інших.

Серед когнітивних навичок:

ü  креативність;

ü  комплексна обробка та інтерпретація інформації;

ü  критичне мислення та прийняття рішень;

ü  управління проектами;

ü  висока грамотність;

ü  кількісні та статистичні навички.

Однак, слід розуміти, що креативність та творчість – не тотожні поняття. Адже, творчість – це створення продукту мистецтва, а креативність – генерація нових ідей. Власне, останнє, на сьогодні, є дуже важливою навичкою у бізнесі. Про методи ж генерації ідей говорила Ольга Шаповалова, сертифікований бізнес-тренер Академії ДТЕК, на тренінгу з розвитку креативного мислення.

 

Отож, кілька з них:

ü  Тихий штурм (6-3-5) – метод, за якого шість людей генерують та записують три ідеї протягом 5 хвилин, далі –  передають листочок іншій людині по колу, поки всі 6 листків не зроблять коло.

ü  Шість шляп Едварда де Боно –  пошук нової ідеї шляхом примірювання на себе однієї з шести шляп та стимулювання дискусію:

Біла шляпа – факти та інформація (дані, які у нас є).

Чорна шляпа – побоювання та сумніви (критичне ставлення до проблеми).

Жовта шляпа – оптимізм (конструктивна позиція щодо втілення ідеї).

Зелена шляпа – творче мислення (додаткові варіанти, провокації, нові ідеї, повторювання старих ідей).

Синя шляпа – контроль та методологія (об’єктивний погляд, наступні кроки, узагальнення).

Червона шляпа – почуття та інтуїція (висловлювання загальних відчуттів, які не підкорюються фактам).

ü  Ментальна карта (Brain Mapping) – діаграма, на якій відображаються слова, ідеї, завдання або інші елементи, які розташовані навколо основного слова або ідеї; метод використовується для запам’ятовування та структурування інформації, для планування проекту або презентацій, нотування під час зустрічей, лекцій.

ü  SCAMPER – метод полягає у вивченні задачі з різних сторін – її різні аспекти, потенціал для розвиту та покращення; зрозуміти метод допомагає розшифровка абревіатури SCAMPER: Substitute (заміщення), Combine (комбінування), Adapt (адаптація), Modify (модифікація), Put to other uses (застосувати до іншого), Eliminate (усунення, зведення до мінімуму), Reverse/rearrange (зміна порядку, застосування чогось протилежного).

ü  Метод Уолта Діснея – метод розгляду проблеми з точки зору мрійника, критика та практика.

Згідно з дослідженням від Adobe, що провели серед 1000 навчальних закладів, 96% погоджуються з тим, що креативність - цінна навичка для суспільства78% стверджують, що креативність є важливою у їхній кар'єрі. Майже 68% вважають, що креативність - це те з чим вони народились і те, чому можна навчитись. Понад 78% бажають бути більш креативними.

Тож, однозначно, креативність – шлях до створення нового. Тут важливо не вганяти себе в певні рамки, бути допитливим, ловити задоволення від експериментування, досліджувати та задавати питання. А вище згадані методи допомагають по брейнштормити та подивитись на питання з різних сторін. Адже інколи ідеї приходять зовсім несподівано.

Лілія Ямборак, 

Менеджер центру професійного розвитку Європейської Бізнес Асоціації



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Lifestyle&Fashion
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.