Фейки про мобілізацію

06 березня 2023, 11:34
Власник сторінки
0
9

.

Відповідно до статті 22 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», особи віком від 60 років можуть підлягати мобілізації тільки в тому випадку, якщо вони належать до вищого офіцерського складу. Граничним віком для перебування на військовій службі для осіб рядового, сержантського та старшинського складу, молодшого і старшого офіцерського складу, які проходять військову службу протягом особливого періоду, є 60 років.

У мережі запустили чергову дезінформаційну кампанію про те, що Україна нібито повністю виснажила свій мобілізаційний ресурс. Так, деякі користувачі мережі поширили інформацію про те, що з початку березня в Україні нібито було збільшено віковий поріг придатних до мобілізації громадян України – до 62 років, відповідне «розпорядження» нібито було розіслано центрам комплектування.

Насправді ця інформація не відповідає дійсності.

Починаючи з 19 лютого, в Україні дію воєнного стану і загальну мобілізацію було продовжено ще на 90 днів – до 20 травня 2023 року.

Порядок проведення мобілізації регулює Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та «Положення про підготовку та проведення призову громадян України на строкову військову службу і прийняття призовників на військову службу за контрактом», затверджене постановою Кабінету Міністрів Украини № 352.

Відповідно до Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (стаття 22), повістки видають усім військовозобов’язаним чоловікам віком від 18 до 60 років. Граничний вік перебування на військовій службі для військовослужбовців, які проходять військову службу під час особливого періоду, встановлюється: до 60 років – для осіб рядового, сержантського і старшинського складу, молодшого і старшого офіцерського складу та до 65 років – для вищого офіцерського складу.

Стаття 22. Граничний вік перебування на військовій службі

1. Граничний вік перебування на військовій службі встановлюється:

1) для військовослужбовців рядового, молодшого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, - до 45 років;

2) для військовослужбовців старшого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, - до 50 років;

3) для військовослужбовців вищого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, - до 55 років;

4) для військовослужбовців молодшого офіцерського складу - до 45 років;

5) для військовослужбовців старшого офіцерського складу: майорів (капітанів 3 рангу), підполковників (капітанів 2 рангу) - до 50 років; полковників (капітанів 1 рангу) - до 55 років;

6) для військовослужбовців вищого офіцерського складу - до 60 років;

7) для військовослужбовців, які проходять військову службу під час особливого періоду, з числа осіб:

рядового, сержантського і старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу - до 60 років;

вищого офіцерського складу - до 65 років.

{Частина перша статті 22 із змінами, внесеними згідно із Законом ; в редакції Закону  з урахуванням змін, внесених Законом }

2. Військовослужбовці Збройних Сил України та інших військових формувань, які мають високу професійну підготовку, досвід практичної роботи на займаній ними посаді, визнані військово-лікарською комісією придатними за станом здоров'я для проходження військової служби, на їх прохання можуть бути залишені на військовій службі понад граничний вік перебування на військовій службі, встановлений  цієї статті, на строк до 5 років у порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби громадянами України.

{Частина друга статті 22 в редакції Закону }

Крім того, згідно з частиною 2 статті  22, військовослужбовці Збройних Сил України та інших військових формувань, які мають високу професійну підготовку, досвід практичної роботи на посаді, а також визнані військово-лікарською комісією придатними за станом здоров’я для проходження військової служби, за власним бажанням можуть служити ще додаткових 5 років після досягнення граничного віку.

Отже, особи віком від 60 років можуть підлягати мобілізації тільки в тому разі, якщо вони належать до вищого офіцерського складу.

Начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України полковник Роман Горбач повідомив, що зараз призивають військових з досвідом і фахівців без досвіду.

«Нам сьогодні потрібні фахівці як на нові зразки озброєння, надані партнерами, так і на поповнення втрат. Насамперед мобілізують особовий склад за певними обліково-військовими спеціальностями», – пояснив Роман Горбач.

Військовий наголосив, що в Україні не існує ніяких хвиль мобілізації – загальна мобілізація триває безперервно з 24 лютого 2022 року.

У січні 2023 року міністр оборони Олексій Резніков в ефірі телеканалу 1+1 заявив, що в Україні «немає нагальної потреби у поповненні військ» і «мобілізація відбувається в «спокійному режимі».

«У нас немає такої великої потреби в людях, як у росіян. Існує потреба у зброї, техніці, оснащенні. Втрати, на жаль, є. Ми поповнюємо втрати наших бригад. Беремо особливих спеціалістів, які потрібні для тих чи інших завдань. Але необхідності в масовій мобілізації сьогодні я не бачу», – заявив Резніков.

Голова Львівського територіального центру комплектування Олександр Тищенко у коментарі для ТСН також пояснив, що у більшості випадків громадян сьогодні викликають до територіальних центрів комплектування з метою уточнення військово-облікових даних. Рішення щодо мобілізації громадянина приймається після висновку медичної комісії щодо придатності до військової служби. У свою чергу, очільниця пресцентру сил охорони та оборони Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк заявила, що отримання повістки не означає відправки на фронт.

«Це, знову ж таки, розгін пропагандистськими джерелами такого наративу, що одразу схоплений на вулиці опиняється в окопі. Це абсолютна брехня. Спочатку – звіряння даних людей, далі проходження за потреби медичної комісії. Під час проходження комісії може з’ясуватись, що людина не підлягає мобілізації. Далі – уточнення обставин, які можуть стати підставою для відстрочки», – пояснила Гуменюк.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.