«Фейки московитів»

08 лютого 2024, 13:20
Власник сторінки
0
14

.

The Guardian зауважує низьку толерантність до колабораціоністів в суспільстві на тлі продовження війни. У статті The Guardian розповідаються історії українців, які пішли на співпрацю з Росією, видаючи пересування українських військ та іншу секретну інформацію ворогові. Видання зазначає, спираючись на слова самих ув’язнених, що про жодні тортури і знущання не йдеться. 

Російські ЗМІ приділили особливу увагу опублікованій у британському виданні The Guardian статті, де описуються історії кількох українських колаборантів, засуджених за зраду. В інтерпретації агітпропу стаття стала нібито «доказом» знущань над ув’язненими, які «підтримують Росію». 

«А звинувачують в Україні просто: лайк не там поставив – і ти вже ворог, у транспорті поставив на місце якогось навіженого дурня чи дурепу – і за тобою вже приходить СБУ, висловився вголос про корумпованість української влади – і ти вже “агент Кремля” тощо. І таких ув’язнених вже в Україні понад 100 тисяч, і це не кінець – нових постійно вишукують та саджають», — заявляє пропаганда.  

The Guardian справді опублікував матеріал, присвячений українцям, засудженим за зраду після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Йдеться не про лайки чи підтримку РФ, як заявляє російська пропаганда, а про конкретні випадки колабораціонізму, за який в Україні встановлено кримінальну відповідальність. Колабораціонізмом вважається співпраця громадян країни з ворогом для забезпечення інтересів ворога та заподіяння шкоди власній державі. У Росії також є стаття за держзраду, що передбачає покарання аж до довічного терміну. 

Журналісти британського видання описують своїх героїв так: «давній прихильник Росії, який ділився секретною інформацією про пересування українських військ. Жінка, яка заявила, що її чоловік таємно надсилав росіянам інформацію та карти за допомогою свого телефону. Ще одна жінка стала об’єктом онлайн-флірту, який виявився хитрощами російської розвідки». Тобто йдеться не просто про симпатію до ворога, а про пособництво, яке завдало шкоди Україні. 

У самій статті не розкриваються будь-які деталі судових справ її героїв чи дані прокуратури, а лише наводяться елементи інтерв’ю засуджених, які добровільно погодилися поговорити з журналістами, щоб розповісти свою історію.

Так, наприклад, The Guardian опублікувало фотографію чоловіка з татуюванням «Орк» на лобі, пояснивши, що ув’язнений зазнав нападу з боку своїх співкамерників. Цю історію почали використовувати пропагандисти як свідчення «тортур» в українських в’язницях за факт підтримки Росії, деякі сайти писали, що ці тортури нібито здійснювали співробітники в’язниць чи навіть СБУ, хоча у статті чітко вказується, що цей інцидент стався між співкамерниками на тлі продовження війни і ракетних атак по Україні з боку Росії 

«Оскільки Росія продовжує завдавати ударів по Україні, спричиняючи смерть та страждання, цим людям майже не співчувають, про що свідчить один ув’язнений-чоловік, засуджений до 12 років позбавлення волі, який погодився сфотографуватися, але відмовився назвати своє ім’я. Під час тримання під вартою він зазнав нападу з боку своїх співкамерників. На його лобі вони витатуювали слово “Орк” — зневажливе слово для російських солдатів, яке широко використовується в Україні», — йдеться у статті.

«Багато опитаних Guardian стверджували, що їхня діяльність була неправильно витлумачена», — пише газета, ґрунтуючись на інтерв’ю ув’язнених. Так, один із ув’язнених, мешканець Слов’янська, сказав, що просто «сфотографував склад, де працював, щоб довести, що все в безпеці, і відправив світлини до свого начальника, який був у Росії. За його словами, СБУ сприйняла це як доказ того, що він надсилав секретну інформацію російській розвідці».

Також The Guardian зазначає, що багато полонених підписали документи з проханням про обмін із Росією. «Однак наразі мало що вказує на те, що Росія зацікавлена ​​у своїх помічниках низького рівня», — зазначає видання.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.