Фейк про очікування «асвабадітєлєй» в м. Херсон

28 лютого 2024, 10:15
Власник сторінки
0
8

.

Абсолютна більшість жителів звільненої від російської окупації Херсонщини ідентифікує себе як переконані українці. Також більшість херсонців вважає, що відновлення регіону повинне відбуватися коштом держави-агресора, яка має понести покарання за свої злочинні дії. 

Кремлівські медіа не полишають спроб виправдати війну проти України, агресивні мотиви якої замасковані під наратив про необхідність звільнення росіян в Україні. Для просування цієї тези росЗМІ вчергове заявили, що український Херсон нібито чекає на «російських визволителів», а місцеві жителі «підтримують» вторгнення Росії в Україну.

Російські ЗМІ використали цитату намісника окупаційної влади, колаборанта Володимира Сальдо, якого не можна вважати достовірним джерелом інформації. Хоча Кремль і називає його «губернатором Херсонської області Росії», цей фіктивний орган не має нічого спільного з офіційним легітимним органом. В Україні Сальдо перебуває у розшуку за державну зраду і зазіхання на територіальну цілісність країни. Також щодо Володимира Сальдо запроваджено  численні санкції з боку України, ЄС, Великобританії, США, Швейцарії, Японії, Нової Зеландії, Канади та Австралії.

Після російських неприцільних бомбардувань мирних міст, руйнування цивільної інфраструктури та масового вбивства цивільного населення рівень самоідентифікації українців досяг безпрецедентного рівня за всі роки незалежності країни. Згідно з всеукраїнським соціологічним опитуванням групи «Рейтинг», опублікованим 29 січня 2024 року, серед респондентів у Херсонській області зафіксовано дуже високі показники відчуття української громадянської ідентичності – більшість опитаних назвали себе переконаними українцями з європейською спрямованістю. Причому найчастіше опитані говорили про українську ідентичність у термінах свідомого вибору, загостреного російською війною. 

Росія щодня обстрілює кожен район міста, вбиваючи мирне населення Херсона та завдаючи колосальних збитків його критичній інфраструктурі. Саме дії військ Росії призвели до значних матеріальних та людських втрат у Херсоні, що викликає негатив у абсолютної більшості місцевих жителів. За даними опитування Фонду громади Херсона «Захист» (2023 рік), лише 8% херсонців зазначили, що вони не постраждали внаслідок ворожих обстрілів. 

Кожна третя херсонська родина втратила майно через російське вторгнення. У третини (35%) херсонців пошкоджено квартиру або приватний будинок, 27% опитаних зазначали, що пошкоджено їхній багатоквартирний будинок, ще у 23% було пошкоджено майно. Значних збитків також завдано здоров’ю херсонців: 35% свідчать, що в їхніх сім’ях є люди, які почали страждати на психічні розлади, у 3% родин є поранені. Але найстрашніше, що через обстріл міста гинуть люди. Під час опитування 2% херсонців зазначили, що у їхніх сім’ях є загиблі.

Більшість опитаних вважають, що відновлення Херсона має відбуватися насамперед коштом держави-агресора (79%), яка повинна понести покарання за свої злочинні дії. 

Отже, враховуючи дані опитувань громадської думки і відчайдушну боротьбу херсонців проти російської армії під час восьмимісячної окупації міста, можна сміливо стверджувати, що Кремль своєю агресією остаточно відвернув від себе частину місцевих жителів, що вагалися — тих громадян України, які до повномасштабного вторгнення ще могли мати певні проросійські погляди. 

Російський міф про «споконвічно російський південний схід» України, який, на думку окупантів, має включати і Херсонщину, ніколи не підтверджувався фактами. Варто нагадати, що після розвалу СРСР під час Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року за Незалежність України проголосувало 93,13% жителів Херсонщини. У такий спосіб вони засвідчили своє бажання жити у незалежній і суверенній державі – Україні. А під час Всеукраїнського перепису населення 2001 року переважна кількість херсонців (82%) назвала себе українцями.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.