Фейк про тривоги та навчальний процес у школах

05 грудня 2023, 09:44
Власник сторінки
0
11

.

Через російську агресію та атаки окупантів на цивільну інфраструктуру лише третина українських школярів має можливість навчатися повний навчальний день в очному форматі. В Україні зруйновано чи пошкоджено понад 4100 шкіл. Саме тому українські школи практикують змішане навчання – онлайн та офлайн – у безпечних укриттях під землею.

Прокремлівські ЗМІ поширюють чергову дезінформацію про «високоточність» ударів російської армії по українських містах та нібито «відсутність» атак окупантів на цивільні об’єкти України. Коментуючи намір влади Харкова, одного з найбільш пошкоджених окупантами українських міст, розпочати будівництво підземної школи, росЗМІ заявили, що це рішення – нібито лише «балаган заради гарної картинки та піару».

«Найголовніше, що усім вже очевидно: всі ці ініціативи робляться лише для того, щоб вчергове розікрасти бюджет. Очевидно, що школярам і у звичайних школах нічого не загрожує… Не треба перетворювати це на балаган заради гарної картинки та піару, загнали людей під землю, як щурів і кротів», – пишуть пропагандисти.

Пропагандистські ЗМІ «забули» зауважити, що українські школярі змушені навчатися не в комфортабельних класних кімнатах своїх шкіл, а в укриттях під землею через постійні російські атаки на цивільну інфраструктуру, зокрема й на заклади освіти. 

За даними ЮНІСЕФ, дитячі садки, школи, лікарні, об’єкти водопостачання та енергетична інфраструктура України перебувають під постійними російськими обстрілами, через що багато об’єктів пошкоджено, а деякі повністю зруйновано. Через російську агресію, наголошують експерти дитячого фонду ООН, українські діти залишилися без доступу до базових прав – освіти та охорони здоров’я, що ставить під загрозу їхнє життя і благополуччя. Лише третина українських школярів має можливість навчатися повний навчальний день в очному форматі. Інші діти або навчаються у змішаному форматі, або повністю перейшли на онлайн-освіту.

За даними Міністерства освіти України та ЮНІСЕФ на листопад 2023 року, по всій території країни зруйновано або пошкоджено окупантами понад 4100 українських шкіл. З них у Харківській області повністю знищено 51 освітню установу, а частково пошкоджено 579 шкіл, дитячих садків, ВНЗ та інших навчальних закладів. 

Закриття шкіл і дитячих садків через російські атаки перешкоджає доступу дітей до очного навчання на постійній основі. Хоча діти можуть продовжувати навчання онлайн, вони втрачають можливість спілкування зі своїми однолітками та вчителями, що має вирішальне значення для їхнього розвитку. Саме тому у Харкові, як і у низці інших українських населених пунктів, практикується змішане навчання – онлайн та офлайн у безпечних місцях. 

Для Харкова таким місцем став метрополітен – на п’яти станціях харківського метро обладнано 19 класних приміщень, які відповідають нормам безпеки у воєнний час і освітнім нормам. Класи обладнано шумоізоляцією та клімат-контролем, приміщення ізольовані від платформ, якими рухаються потяги. У метро в кілька змін навчаються 105 класів, 2087 дітей. Переважно це школярі молодшого та середнього віку. 

Враховуючи попит серед батьків харківських школярів на офлайн-навчання дітей у безпечних місцях, міська влада у жовтні 2023 року повідомила про намір розпочати будівництво першої підземної школи. Вартість будівництва – 58 мільйонів гривень, школа зможе вмістити 450 школярів, тобто 900 дітей у дві зміни. Підготовчі будівельні роботи вже розпочалися, повідомляє влада Харкова. 

Росія постійно намагається спростувати факт атаки окупаційних військ на мирне населення України. Під поняттям «стратегічно важливі військові об’єкти» Росія має на увазі прицільні удари по житлових масивах України та атаки на цивільне населення.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.