Фейки кремля для дезорієнтації українців

22 лютого 2024, 11:09
Власник сторінки
0
22

.

Відеоролик із «українськими військовослужбовицями», яких нібито кинули під Авдіївку, найімовірніше, є постановним. На це вказують одразу кілька чинників: неприродна українська мова «військовослужбовиці», зовнішній вигляд жінок, відсутність будь-якого екіпірування, а також театральна манера розмови між учасниками відео. 

Мережею шириться відеоролик, на якому кілька жінок у військовій формі заявляють, що «режим Зеленського» відправив їх на «нуль», воювати під Авдіївку.

«Зеленський вирішив усіх їх там поховати заради картинки для Мюнхенського безпекового форуму. Послухайте, що дівчата крізь сльози кажуть», – йдеться у публікаціях. 

Відео тривалістю 1:42 хвилини починається з моменту, коли до бліндажу заходить троє жінок у військовій формі. Після чого одна з них пояснює чоловікам, які вже перебували там, чому плаче її подруга – через те, що їх нібито відправили воювати під Авдіївку. Лаючи «режим Зеленського», вона переходить на крик: «Жінка на нулі! Що вона може?!

Насправді відео, найімовірніше, є інсценуванням. На це вказують відразу кілька ознак. 

По-перше, малоймовірно, що жінки на відео – військовослужбовиці і тим більше беруть участь у боях. На це в першу чергу вказує їхній зовнішній вигляд – наявність макіяжу, розпущене довге волосся, довгий манікюр – очевидно, все це дуже заважало б їм під час виконання бойових завдань або в роботі як медиків. Крім того, на перших секундах відео можна побачити, як жінки нібито після бою заходять у бліндаж. На них немає нічого з екіпірування – бронежилетів, шоломів, РПС тощо. Деякі жінки несуть військові рюкзаки, але на відео видно, що вони напівпорожні і не відрегульовані відповідно до їхнього зросту. 

Привертає увагу і той факт, що жодна людина на відео не має будь-яких розпізнавальних шевронів, які дозволили б ідентифікувати їх. 

По-друге, ще однією ознакою інсценування відео є «ламана українська мова», якою намагається розмовляти жінка. На початку відео жінка робить спроби говорити літературною українською мовою, але в неї це погано виходить. Наприкінці відео її мова є сумішшю з російських та українських фраз. Для носія української мови очевидно, що героїня відео намагається прикидатися українкою, і українська мова навряд чи є її рідною. На те, що відео зрежисоване, вказує також театральна манера розмови між учасниками відео. 

По-третє, цей відеоролик вперше було опубліковано у профілі TikTok @ olenaboikoua 16 лютого. Найімовірніше, цей профіль спеціально був створений для розповсюдження підробленого ролика – відео наразі є єдиною публікацією на цій сторінці, а для аватарки профілю було використано скриншот з того самого відеоролика. 

Не менш важливим є і той факт, що відеоролик поширюється виключно так званими Z-каналами в Telegram і проросійськими групами у Facebook. Втім, навіть читачі цих каналів запідозрили, що цей відеоролик є фейковим. «Нафарбовані з манікюром…», «Тихо для Авдіївки. Зараз там фаби сиплються безперервно», «А вони точно воювати їхали? З їхнього вигляду несхоже», «Манікюр їм навіщо такий? Та, що верещить найбільше, як неповнолітня виглядає. Це не військові. Ппд», «Як ти гадаєш, де знімали? На Мосфільмі?)», «Як казав Станіславський: «Не вірю», – коментують користувачі.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.