Фейки про мобілізацію

14 лютого 2024, 10:16
Власник сторінки
0
17

.

Пропагандистські телеграм-канали та медіа повідомляють, що у Німеччині під керівництвом СБУ розпочалося формування партизанських загонів для боротьби з «прихильниками Росії» в країні. Публікації посилаються на відео з TikTok акаунту буцімто українського переселенця в Німеччині, який розповідає про «новий закон», згідно з яким усі українські чоловіки на території ЄС будуть мобілізовані у якості партизан під загрозою арешту майна та банківських карток. Завданням «партизана» нібито є стеження за російськими громадянами в Німеччині. 

Насправді ця історія є цілковитою вигадкою. По-перше, жодних подібних законів українська сторона не приймала. Пересвідчитися у цьому можна завдяки пошуку за ключовими словами («партизанські загони», «мобілізація» тощо) на офіційному вебпорталі парламенту України. Сама ідея закону є абсурдною, адже така діяльність СБУ суперечила б законодавству європейських держав. 

По-друге, завдяки зворотному пошуку за зображеннями Google Images можна знайти акаунт, який вперше опублікував це відео. Він має очевидно пародійний характер та постійно поширює дезінформацію на тему життя переселенців за кордоном та мобілізації. Так, раніше власник акаунту уже повідомляв про отримання повістки у Валенсії, замість якої показав у кадрі звичайну серветку, про те, що німецька соціальна служба оплатила його родині відпочинок на Домінікані, та про отримання у власність будинку за неіснуючою соціальною програмою. На тлі популярності ролика про партизанські загони, власник акаунта продовжив «хайпувати» на темі з заявами про те, що через розголошення секретної інформації його змусили вибачатися та навіть можуть ув’язнити. При цьому на відео грає пісня «Фантазер», що непрозоро натякає на сатиричний характер інформації.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.