«Фейки з соціалкою не пройдуть»

21 лютого 2023, 14:28
Власник сторінки
0
28

.

Пенсії нараховуються і тим, хто проживає на тимчасово окупованих територіях, і тим, хто виїхав за кордон. Окремим законопроєктом, який ще перебуває на стадії обговорення, пропонується скасувати виплату пенсій засудженим за злочини проти засад національної безпеки України, а після покарання повернути їх на загальних підставах.

Користувачі соцмереж поширюють новину про те, що в Україні нібито збираються позбавити пенсій тих, хто виїхав до Росії або проживає на тимчасово окупованих територіях. Деякі користувачі навіть стверджують, що пенсій позбавлятимуть загалом або скорочуватимуть їх, і це начебто одна з вимог Міжнародного валютного фонду.

Такі маніпуляції з’явилися на тлі появи законопроекту про зміну порядку виплат пенсій особам, які скоїли злочин проти основ національної безпеки України, а також після винесення на обговорення проекту наказу Мінфіну України «Про затвердження Методики верифікації пенсійних виплат та щомісячного довічного грошового утримання». Обидва документи аж ніяк не спрямовані на те, щоб позбавити пенсій українців, які мешкають на тимчасово окупованих територіях країни, або тих, хто виїхав до Росії. Ба більше, обидва документи не були ухвалені та перебувають на стадії обговорення. 

Про що йдеться в обох документах, які стали приводом для маніпуляцій? Законопроектом «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку виплати пенсій особам, які вчинили злочин проти основ національної безпеки України» пропонується припинити пенсійні виплати засудженим, які вчинили подібні злочини (дії, спрямовані на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу або захоплення державної влади; на територіальну цілісність та недоторканність України; державну зраду; колабораційну діяльність – прим.ред.).

«У такий спосіб висловлюватиметься негативна оцінка державою вчинених проти неї дій, а також осуд українського суспільства, яке відстоює свою незалежність та свободу», — наголошується у пояснювальній записці до законопроекту. Також у законопроекті йдеться про те, що після відбування покарання у вигляді обмеження волі або позбавлення волі за скоєння цих злочинів пенсія призначається на загальних підставах і обчислюється відповідно до українського законодавства.

Інший документ від Міністерства фінансів України визначає процес верифікації пенсій шляхом порівняння різного типу даних Пенсійного фонду України, а також інформації з Мінсоцполітики, Мін’юсту, МВС та інших відомств щодо одержувачів виплат. Зокрема, одним із етапів перевірки є правомірність виплати пенсій, коли перевіряються дані про смерть реципієнта, група інвалідності, категорія інвалідності, термін, на який встановлюється інвалідність, а також постійне проживання реципієнта за кордоном. Знову ж таки, про жодне припинення виплат тим, хто проживає на тимчасово окупованих територіях або переїхав до іншої країни у наказі не йдеться.

В Україні пенсії продовжують виплачуватись і тим громадянам, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Наприклад, якщо пенсіонери раніше отримували пенсію на Укрпошті, то їхні виплати зараховуються на спеціально створені рахунки Ощадбанку і гроші залишаються на цих рахунках. Міністр соціальної політики Оксана Жолнович пояснює, що «як тільки людина отримає таку можливість, може одразу забрати свою пенсію у будь-якому відділенні банку чи перенаправити її на будь-яке відділення Укрпошти».

Продовжують виплачувати пенсії і тим, хто виїхав за кордон через війну у статусі біженців або отримавши тимчасовий захист. Для цього потрібно, щоби виплати були оформлені ще до виїзду — в українських банках. У такому разі пенсіонери можуть вільно користуватися за кордоном банківськими картками українських банків та отримувати свої виплати.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.