Колишні керівники КП «Плесо» уникли кримінальної відповідальності

24 вересня 2021, 10:51
Власник сторінки
0
22

Суди не засудили обвинувачених прокуратурою колишніх директорів київського КП «ПЛЕСО»: одного суд повністю виправдав, іншого звільнив від відбування покарання за закінченням строків давності


Про це свідчать вирок Дніпровського районного суду м. Києва від "09" вересня 2021 р. по кримінальній справі № 755/2992/20 (суддя Галига І.О.)  та ухвала Шевченківського районного суду м. Києва від "14" вересня 2021 року по кримінальній справі № 761/41181/17 (суддя Бугіль В.В.).

Зокрема Дніпровський районний суд м. Києва вироком від "09" вересня 2021 р. виправдав колишнього очільника КП «ПЛЕСО» Олега Юсипенко, звинуваченого Київською міською прокуратурою у недбалості, що завдала державі збитки у 2018 році. Прокурори стверджували, що під час виконання робіт по будівництву берегоукріплюючих споруд та зони відпочинку вздовж Русанівської протоки у Дніпровському районі м. Києва, КП «ПЛЕСО» безпідставно, на підставі сфальсифікованого акту виконаних робіт, сплатило підрядній організації ТОВ «БК «Міськбудінвест» грошові кошти у сумі 1 мільйон 561 тисяча 273 грн. 26 коп. (в тому числі ПДВ в сумі 260 212,21 грн.), хоча вказані роботи, як встановлено перевірками КРУ та ревізією Північного офісу Держаудитслужби, фактично не виконувались.

Суд мотивував виправдувальний вирок тим, що вже після проведення перевірки КРУ, порушення кримінального провадження  та під час здійсненної аудиторами Північного офісу Держаудитслужби у травні 2019 року перевірки, виявлені недоліки були усунуті шляхом довиконання невиконаних та передчасно сплачених робіт, що підтвердилось кінцевим актом ревізії та висновком судового експерта, наданого до матеріалів справи стороною захисту, у зв’язку з чим, як зазначив суд,  документально збитки не підтвердились. 

Шевченківський районний суд м. Києва ухвалою від "14" вересня 2021 року звільнив ще одного колишнього директора КП «ПЛЕСО» Ігора Смикуна, від відбування покарання, у зв`язку із закінченням строків давності по справі, у якій прокуратура звинувачувала його у самовільному захопленні земельної ділянки, самовільному будівництві та зловживанням посадовим становищем, що причинило тяжкі наслідки.

В судовому рішенні зазначено, що перебуваючи на посаді директора  КП «ПЛЕСО», Ігор Смикун 01 червня 2009 року уклав від імені КП «Плесо», як генеральний директор, зі своєю донькою Договір оренди земельної ділянки у Гідропарку за адресою: м. Київ, Броварський проспект, 4, загальною площею 0,25 га. Між тим, ця земельна ділянка є водоохоронною зоною, та на ній згідно законодавства України, заборонено будівництво будь-яких споруд. Проте на  площі вказаної ділянки 0,0130 га, було самовільно збудований дерев`яний будинок (враховуючи балкон та вхідну площадку), та господарські споруди на прилеглій до будинку території загальною площею 0,0238 га. У зв`язку з чим завдано державі шкоди в сумі 236 701,09 гривень.

Суд дійшов до висновку, що кримінальні правопорушення, у вчиненні яких обвинувачувався Смикун, відносяться до нетяжкого і тяжкого злочину, термін притягнення до кримінальної відповідальності по яким становить п’ять та десять років, відповідно.

З врахуванням того, що кримінальне правопорушення було вчинено у 2009 році, тобто більше десяти років тому, суд звільнив колишнього директора КП «ПЛЕСО» Ігора Смикуна від відбування покарання, у зв`язку із закінченням строків давності, а цивільний позов, заявлений прокурором до обвинуваченого, залишив без розгляду. Кримінальне провадження по цій справі було порушено у квітні 2015 року, обвинувальний акт до суду надійшов у квітні 2018 року.

За останні чотири роки у КП «ПЛЕСО» змінилося п’ять керівників. Комунальне підприємство є постійним фігурантом справ по розтратам та привласненню бюджетних коштів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.