Як розкрадають кошти бюджету Києва. Післямова.

20 липня 2021, 17:38
Власник сторінки
0
16

Комунальні схеми або ласкаво просимо до світу корупції!


Такий він стислий огляд звіту аудиторів КМДА про розкрадання комунального майна та бюджетних коштів Києва у 2016-2019 роках. 

Зауважимо, що до «комунальних підприємців», мають відношення не всі працівники комунальних підприємств, а лише ті, хто не покладаючи рук  організують розкрадання бюджетних коштів та комунального майна і отримує з цих процесів, особисті фінансові прибутки.  Зазвичай, це керівники комунальних установ, підприємств і організацій та їх заступники, які з захопленням, як липку обдирають бюджет Києва.

Цікаво те, що чимало комунальних установ, підприємств та організацій, взагалі ігнорують вимоги та рекомендації аудиторів по припиненню порушень у  комунальній господарській діяльності, що завдають збитки бюджету Києва.

І дійсно! А для чого реагувати на рекомендації, які завдають збитки особистим інтересам комунальних комерсантів, під час здійснення ними заходів по привласненню бюджетних коштів?

Київська міська державна адміністрація, при розголосі у ЗМІ про корупційну діяльність комунальних підприємців, інколи, звертає увагу на випадки корупції у підпорядкованих їй комунальних підприємствах та періодично звільняє їх злодійкуватих директорів. Але нові комунальні директори, повторюють хибний, але прибутковий шлях попередників.

Так,  у  «Київзеленбуді», майже за чотири роки змінилось шість директорів; у КП «Плесо» за три роки змінилось три  директори; у СКП «Київтелесервіс» майже за два роки змінилося чотири керівника; у  КП «Київський центр розвитку міського середовища» за два роки змінилось три директори; аналогічна ситуація в КК «Київатодор», хоча один з директорів «Київавтодору», Олександр Густєлєв,  чимось догодив керманичу КМДА та його кар’єра пішла вгору - зараз він працює на посаді заступника голови Київської міської державної адміністрації.

Проте невдах серед керівників комунальних підприємств, яких схопили на гарячому  чи  корупційна діяльність яких, набула широкого розголосу та призвела до їх  усунення з посад або взагалі до того, що вони пустилися навтікача у невідомому напрямку,  ховаючись від відплати, дуже мало.

Більшість комунальних директорів  є поважними та  респектабельними громадянами.  У них - «time is money», вони важко та напружено працюють до десятого поту, часто в екстремальних умовах, але надають стабільні високі прибутки собі та мегаприбутки, бенефіціарам неофіційного комунального корупційного бюджету Києва.

Ось і багаторічні керівники КП «Інформатика», КП «Київтеплоенерго», КП «Київпастранс», під час директорської каденції яких, на вказаних підприємствах було реалізовано багато надзвичайно сміливих інноваційно-корупційних схем та освоєно мільярди бюджетних гривень, і надалі продовжують займати свої посади. Може така прихильність  КМДА до них викликана тим, що вони просто хороші хлопці, а може тому, що украй ювелірно виконують керівні настанови.

Також доля прихильна і до керівників КП «Спецжитлофонд»,  КП «Київміськсвітло» та               КП «Київреклама», які багато років очолюють названі комунальні підприємства, що є широко відомими у вузьких корупційних колах осередками корупції. Як і ще багато інших київських комунальних установ, підприємств та організацій.

Хто бажає більш детально ознайомитися зі звітом про розкрадання бюджету Києва у 2016 - 2019 роках, може це зробити самостійно на порталі Київаудит гов юа, розділ «Звіт про роботу Департаменту», зокрема - «Звіти Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту за 12 місяців 2019 року», у якому  про оборудки комунальних підприємців розповідається більш масштабно та з більшими подробицями.

Нагадаємо, що під час здійснення аудиту 2019 року, відбулися лише вибіркові перевірки, деяких напрямків діяльності деяких комунальних підприємств. Багато видатних суб’єктів комунального руху Києва, таких як КП "Київпастранс", КП "Київський метрополітен", КП "Київреклама",  КП "Київпарктрансервіс", КП "Київблагоустрій" та й інші, не менш добре відомі  виконавці міського бюджету,  не перевірялися і ми, на жаль, не маємо змоги  розповісти про їх, зазвичай, вражаючі здобутки у комунально-корупційній діяльності.

Якщо, у когось виникла думка, що лише 2016 - 2019 роки були нещасливими для міського бюджету Києва, то це не так. У попередніх звітах пройдешніх років, аудитори Департаменту  внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА, розповідають про схожі  корупційні схеми і багатомільйонні суми, вкрадені у інших комунальних підприємств.

На наш погляд, якщо загалом взяти корупційні процеси, що відбуваються в комунальному середовищі Києва, то мова йде не про розкрадання бюджету і майна Києва, а про його масштабне пограбування -  настільки зухвало, неприховано та цинічно, безжальні  комунальні гангстери нещадно грабують бюджет та майно територіальної громади Києва.

Чому так відбувається? Чому, незважаючи на численні контролюючи та антикорупційні структури у державі та у КМДА, пограбування київського бюджету не припиняється, вже багато років? 

КМДА і корупція - це тема нашого наступного огляду, у якому ми будемо розбиратися з цим складним явищем і причинами, що спонукають київських комунальних посадовців динамічно красти гроші киян та чинниками, що надають їм можливість грабувати багатомільярдний бюджет Києва.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.