Як розкрадають кошти бюджету Києва. Частина - 3.

07 липня 2021, 20:35
Власник сторінки
0
13

Комунальні схеми або ласкаво просимо до світу корупції.


Далі у звіті аудиторів наводяться приклади, тож і ми будемо по пунктам цитувати фрагменти звіту і надавати свої коментарі у вигляді невеликих оповідань. Приклади вибрані з різних місць звіту аудиторів, але без зміни тексту.

1. „Внаслідок завищення ТОВ «БК «КУБ» обсягів і вартості виконаних будівельно-монтажних робіт в актах за грудень 2017 - липень 2018 років, які взято до обліку та оплачено, замовником робіт КП «Київський центр розвитку міського середовища» зайво перераховано зазначеній підрядній організації кошти міського бюджету на суму 10 160,391 тис. грн або 42,0% від вартості виконаних та перевірених робіт, що призвело до втрат фінансових ресурсів на зазначену суму. “

Коментар: Як каже народна мудрість - без труда нема плода. І підтвердженням цьому є віддана праця комунальників по ремонту міських площ, вулиць і бульварів та реконструкції численних київських парків і скверів.  Як бачимо в даному випадку, комунальні підприємці лежня не справляли та добре попрацювали. Реконструюючи парк «Кіото», вони своєю наполегливою працею принесли  користь місту, але і себе не забули. 

Майже на рівному місці, комунальні підприємці заробили  більше десяти мільйонів гривень - акуратно витягли  ці мільйони з кишень Києва та переклали  їх у свої кишені. 

Про що йде мова? Насправді ця історія не про гроші, а про можливості, та й про те, як важливо опинитися у потрібний час у потрібному місці. Наприклад на місці директора департаменту Київської міської державної адміністрації або керівника комунального підприємства, з бюджетом у сотні мільйонів гривень. 

І омріяне солодке життя, переважної більшості київських комунальних мільярдерів, починається, саме ось з таких маловідомих історій, про привласнення мільйонів з бюджету Києва.. 

А якщо казати про технічну сторони справи, то завищення обсягів та вартості будівельних робіт,  є корупційною класикою. Це коли по документам, що підписані замовником-комунальним підприємством та виконавцем робіт-підрядною організацією, наприклад, під час ремонту дорожнього покриття чи відновлення паркових доріжок і ландшафту, відремонтовано  10 000 кв. м. покриття, а після перевірки цих робіт аудиторами та будівельними експертами (зазвичай залучаються спеціалісти КП «Київекспертиза»), виявляється, що насправді було відремонтовано, лише, 7000 кв.м.  покриття. Вартість робіт з ремонту 3000 кв.м. покриття та вартість будівельних матеріалів, нібито використаних під час ремонтних робіт, комунальні підприємці та їх ділові партнери з приватної будівельної компанії, покладають собі до кишені. 

Також, вартість будівельних матеріалів, фактично використаних під час проведення будівельно-монтажних робіт, є значно вищою, ніж вони в середньому коштують на ринку аналогічних будівельних  матеріалів. Ця корупційна маржа, є однією з головних складових у вкрадених бюджетних коштах, тому що вартість будівельних матеріалів майже завжди на порядок вище вартості будівельних робіт. 

Ми не обмежені бюрократичною стилістикою ділових документів, тож   можемо назвати речі справжніми  іменами -  комунальними підприємцями з  КП «Київський центр розвитку міського середовища»,  під час виконання робіт з реконструкції парку "Кіото",  було вкрадено 10 мільйонів 160 тисяч гривень.

2. „Маніпуляції під час проведення тендерів з метою підігрування конкретним учасникам призводять до затягування виконання робіт на комунальних об’єктах. Наприклад, під час закупівлі робіт по завершенню будівництва ДНЗ (дитячого навчального закладу) по вул. Бахматська 35 у Святошинському районі м. Києва КП «Спецжитлофонд» відміняє торги на підставі відсутності подальшої потреби, хоча потреба насправді існує, бо зразу ж оголошуються нові торги, а все тому, що на торги прийшов учасник із пропозицією дешевшою на 9,2 млн. грн, ніж очікувана вартість. Аналіз кошторису учасника показав, що за таку суму можливо було виконати роботи. “

Коментар: Саме так, «стороннім вхід заборонено». Зауважимо, що мешканці району Святошин,  мали нагоду  більш  швидше  отримати довгоочікуваний дитячий садочок на  вул. Бахматський, 35, а бюджет  Києва мав змогу зекономити 9,2 млн. грн. Але для чого комунальним підприємцям зі «Спецжитлофонду» такий поспіх, якщо вони особисто на цьому нічого не зароблять? 

Комунальники підметушилися  та  відмінили тендер, а у подальшому, повторний тендер по цьому ж об’єкту, виграла вже «своя» будівельна компанія, з якої комунальні підприємці отримали відкати, маржу, дисконт і таке подібне. В даному випадку, «своя» компанія,  це  будівельна компанія ТОВ «БК РОЯЛ ХАУЗ», яка на сьогодні перемогла у «Спецжитлофонді»  у одинадцяти   будівельних тендерах,  загальною вартістю в  1 мільярд  305  мільйонів гривень.  А є там й інші «свої» компанії, які запекло борються за бюджетні кошти та постійно перемагають на тендерах «Спецжитлофонда».

Для київських корупціонерів комунальні будівельні підприємства  є  Клондайком,  Ельдорадо  та  великими  нафтовими  промислами, одночасно. Корупційна прибутковість цих підприємств, співставима  прибутковості діяльності по розробці у промислових масштабах золотих копалин та експлуатації нафтових свердловин, бо надає доходи аналогічні тим, що отримують збирачі золотих самородків та викачувачі  нафтодоларів. Оплачує, це безперервне свято корупції бюджет Києва. 

Саме через банківські рахунки будівельних комунальних підприємств, проходять сотні мільйонів та мільярди бюджетних гривень, призначених для фінансування будівництва муніципальних будинків, мостів, доріг  та дорожніх розв’язок, ліній метрополітену та всіх великих міських інфраструктурних проектів. І з кожної бюджетної гривні, комунальні підприємці отримують свої 15-20 копійок, які загалом виливаються у щорічні мільярдні прибутки. 

Так народжується, зростає та міцніє національна фінансова еліта.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.