Як розкрадають кошти бюджету Києва. Частина - 2.

06 липня 2021, 19:53
Власник сторінки
0
20

Комунальні схеми або ласкаво просимо до світу корупції.


Насправді нічого понад геніального. Все це було і раніше, починаючи  з  90-х років 20 сторіччя.

Втім, за зовнішньою простотою, криється потужна та надзвичайно прибуткова діяльність неофіційних структур, бенефіціари яких мають доходи не менші,  ніж їх мають власники золотих та діамантових копалин або ж власники  компаній по здобичі нафти та й газу.

І добрі прибутки мають не тільки бенефіціари комунальних корупційних схем, а й звичайні управлінці середньої комунальної ланки.

Бути директором комунального підприємства, престижно та прибутково, бо не кожен міністр нашого уряду, має такі статки, які має, наприклад, директор київського комунального будівельно-ремонтного підприємства чи директор комунальної  шляхобудівельної установи, бо давно відомо, що бути призначеним у Києві на посаду керівника будівельного підприємства, це те ж саме, що знайти багатий скарб  -  наслідки одні й ті самі.

Ми впевнені, якщо б у світі існувала біржа з продажу акцій державно-комунальних корупційних  корпорацій, підприємств або проектів, то акції київських комунальних корупційних структур, були б віднесені до числа найбільш високоліквідних та затребуваних,  серед бажаючих придбати такі акції, а їх поява на корупційній біржі, кожного разу викликала би справжній ажіотаж.

Прибутковість бізнес-проектів комунальних корупціонерів, можна простежити на багаточисельних прикладах наведених у звіті аудиторів КМДА. При цьому треба розуміти, що кожний наведений приклад - це історія успіху конкретних комунальних посадовців, які не ловили гав, а вибороли своє щастя, поцупивши бюджетні мільйони та потужно забезпечивши своє фінансове майбутнє, якщо не на все життя, то наперед на багато-багато безхмарних та радісних років.

Згідно з даними звіту аудиторів, у 2016 – 2019 роках, посміхнулася доля  комунальникам, які  організовували закупівлі ремонтних, будівельних та рекреаційних робот за бюджетні кошти. Також знайшли ключи від щастя не інфантильні комунальні чиновники, які займалися придбанням через тендерні закупівлі автомобільної техніки, палива, а також сучасного технологічного обладнання для забезпечення роботи інформаційно-комунікаційних систем КМДА та  її департаментів, а також здійснювали цифровізацію міської інфраструктури, комунальних установ та навчальних закладів – успішно привласнив при цьому декілька сотень  мільйонів бюджетних гривень.

Саме на тендерні закупівлі і припадає переважна більшість корупційних заробітків по привласненню грошей киян. Хоча здавалось би, що  і  як можна вкрасти, коли кожна бюджетна копійка,  легко  відстежується за документами або  завдяки публічним електронним засобам контролю. Але  Homo sapiens - це не недолугі та примітивні неандертальці чи кроманьйонці,   homo sapiens завжди знайде можливість непомітно та безкарно   загарпунити  чи  вполювати  на тендерних сафарі  здобич, у вигляді бюджетних мільйонів.

Річ у тім, що розумні, але страшенно маргіналізовані міські чиновники, вже давно віднайшли простий, але надзвичайно дієвий алгоритм  з оббирання  міського бюджету, посередництвом проведення комунальних тендерів. 

Зокрема, для привласнення бюджетних коштів, замовником-комунальним підприємством, в тендерну документацію вносяться такі умови, за яких виграти конкурсні торги (тендери) можуть тільки «свої», дружні  компанії.  Інші компанії-конкуренти, навіть з меншою вартістю аналогічних послуг та подібним товаром, виграти тендер просто не можуть, що і є метою корупціонерів – надати можливість перемагати на комунальних тендерах, з величезними сумами оплати, тільки «своїм» компаніям. Зазвичай (але не завжди), це одні й ті ж самі приватні компанії, що роками  виграють різні тендери у одних тих самих комунальних закладів, які  проводять тендерні процедури та купують за київські бюджетні кошти товари, роботи та послуги. 

Умови тендерної документації, складеної комунальниками  для «своїх», дружніх приватних компаній,  є ексклюзивними і часто, просто дублюють слово у слово, характеристики з технічного паспорту виробу, що пропонує «своя» компанія,  і альтернативи товару, заявленому до придбання в тендерній документації, на ринку просто немає. Про якусь змагальність на конкурсних закупівлях, не може бути і мови, але вона комунальникам і не потрібна, бо тоді і грошики не заробиш.

Якщо, у тендері приймає участь стороння компанія, яка все ж таки вписується у тендерну документацію і може надати комунальному підприємству необхідні послуги або продати товар, дешевший і якісніший, ніж пропонує «своя» компанія, то тендер, комунальним закладом взагалі відміняється, у зв’язку, наприклад, з обставинами, що змінилися – раптово, зникла необхідність придбати товар або послугу. 

Після чого, трохи згодом, замовником знов оголошується тендер, під час проведення якого, «своя» компанія, пропонує виконати роботи або продати товар вже  за меншу ціну, ніж у першому тендері  і  виграє другий тендер. А потім, теж раптово, у комунальників виникає необхідність провести якісь додаткові роботи або докупити товар і вони проводять тендер по процедурі закупівлі робіт, послуг або товарів у одного учасника – у «своєї» компанії. А є таке, і це згадується  у звіті аудиторів, докупають у «своїх» роботи або товар, взагалі без проведення тендерних процедур.

Найбільша корупційна складова при корупційних комунальних закупівлях -  це навіть не вартість робіт або послуг, а вартість матеріалів, автомобілів, спеціальної техніки, обладнання, запчастин або палива, що закладена у кошторисну документацію. Подвоєна або потроєна вартість техніки, матеріалів та обладнання, у порівнянні з реальною ринковою ціною, надає основні корупційні прибутки.

Відразу після моторної  реалізації декількох таких  ефективно-прибуткових схем, гарячі комунальні парубки та їх ділові партнери з «своїх» приватних компаній, за досить короткий проміжок часу, становляться звичайними  мультимільйонерами.

А тепер більш детально. 

Після загального огляду виявлених порушень у цифрах та зворушливої розповіді про заходи по покращенню іміджу КМДА (наскільки це можливо), конкретика у звіті аудиторів починається з інформації про найбільш типові схеми, виявлені під час перевірки виконання і оплати ремонтно-будівельних робіт комунальними установами, підприємствами та організаціями Києва.

Аудитори  зазначають, що при перевірках виконання комунальниками ремонтно-будівельних робіт, вони виявили розкрадання 119,6 млн. грн. (звіт називає цей процес понесенням зайвих витрат), які були скоєні шляхом сплати комунальними установами та підприємствами завищеної вартості                               робіт.

 Суть цих схем описана вище - комунальні заклади укладають договори на виконання ремонтних або будівельних робіт зі «своїми» будівельними фірмами. «Свої» фірми, це приватні будівельні компанії, власниками яких є родичі керівників комунального закладу або їх ділові партнери. Договори укладаються тільки зі «своїми» фірмами,  «стороннім вхід заборонено». 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.